Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Теплова обробка стружки з морожених буряків
    (2014) Пушанко, Микола Миколайович; Верхола, Георгій Леонідович; Верхола, Леонід Арнольдович
    Розглянуто особливості експлуатації колонних дифузійних установок під час переробки морожених буряків. Описано процеси утворення кристалів льоду у клітинах тканини цукрового буряку. Теплофізичні параметри бурякової тканини, що вміщує кристали льоду, розраховано для різної цукристості та чистоти клітинного соку. Проаналізовано теплообмінні процеси у протитечійному ошпарювачі. Визначено вимоги до підігрівників циркуляційного соку при переробці морожених буряків. Specific of diffusion units operation during the time of processing of frozen beet considered. Processes of ice crystals formation in cells of sugar beet tissue have been described. Thermalphysic parameters of beet tissue, which containes crystals of ice, have been calculated for different saccharinity and purity of cellular juice. Processes of heat- exchange in counter-current scalder have been explored. Specifications to circular juice heaters for processing of frozen beet have been defined.
  • Ескіз
    Документ
    Selection and development of cossettes scalder calculation method
    (2014) Zotkina, Larysa; Verhola, Georgy; Melnyk (Tkachuk), Nataliia
    The requirements for the process of cossettes scalding are examined. The exploration objective is the development of calculation methods for the parameters of the countercurrent cossettes scalders. The formulas for calculation of scalder diameter, the length of countercurrent and mixing parts, as well as the diameter of defoamer are proposed reasoning from optimum hydrodynamic conditions in a scalder. The basic dimensions for the scalders of different productivity are adduced.Розглянуто вимоги до процесу ошпарювання бурякової стружки. Визначено мету досліджень - удосконалення методики розрахунку геометричних параметрів протиточних ошпарювачів.Виходячи з оптимальних гідродинамічних умов проведення процесів в ошпарювачі, запропоновані формули для розрахунку: діаметра ошпарювача, довжини противоточної ділянки, довжини ділянки змішування, діаметра збірника-піногасника. Наведено основні розміри для ошпарювачів різної продуктивності.
  • Ескіз
    Документ
    Calculation of geometrical parameters of the cossettes scalder
    (2013) Zotkina, Larysa; Verhola, Georgy; Melnyk (Tkachuk), Nataliia
    The process of cossettes scalding are examined. The exploration objective is the development of calculation methods for the parameters of the countercurrent cossettes scalders. The research techniques are based on physicochemical laws of constitutional changes and on industrial data processing. The basic stages of cossettes scalding are: preliminary heating of cossette, final heating of cossette, separation of blood and scalder mixture and foam, defoaming.The formulas for calculation of scalder diameter, the length of countercurrent and mixing parts, as well as the diameter of defoamer are proposed reasoning from optimum hydrodynamic conditions in a scalder.The basic dimensions for the scalders of different productivity are adduced.
  • Ескіз
    Документ
    Екстракція цукру з буряків: можливості наявного обладнання
    (2011) Верхола, Леонід Арнольдович; Пушанко, Микола Миколайович
    Розглянуто можливості підвищення теплотехнічних та технологічних показників процесу екстракції в наявних на цукрових заводах України дифузійних установках.
  • Ескіз
    Документ
    Ошпарювачі зрошувального типу
    (2005) Пушанко, Микола Миколайович; Верхола, Леонід Арнольдович
    Розглянуто рекуперацію тепла у дифузійних установках різних типів та ефективний спосіб підвищення їх теплової економічності. Проаналізовано сучасні конструкції, які забеспечують ефективне теплопередавання від дифузійного соку, який відбирається на подальшу переробку до свіжої стружки, що надходить до дифузійної установки. Considered heat recovery in diffusion plants of various types and effective way to improve their thermal efficiency. Analysis of modern design, which Provides effective teploperedavannya of juice that shown for further processing to fresh shavings coming to diffusion plant.