Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from topinambour(2015) Pavlyuk, Raisa; Pogarskaya, Viktoriya; Bessarab, Alexander; Borisova, Alina; Balabay, EkaterinaThe cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from artichoke wafers is proposed and developed, which differs from the traditional use of cryogenic "shock" freezing, low-temperature mechanical grinding and sublimation drying, which allows more complete removal of biologically active substances from the state bound to nanocomplexes into free and to destroy a significant part Polysaccharide inulin to individual monomers - fructose.Документ Розробка кріогенної технології нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту(2015) Павлюк, Раїса Юріївна; Бессараб, Александр Семенович; Погарська, Вікторія Вадимівна; Балабай, Катерина Сергіївна; Лосєва, Світлана МихайлівнаЗапропоновано та розроблено кріогенну технологію отримання нанопорошків із топінамбуру, яка відрізняється від традиційних застосуванням кріогенного «шокового» заморожування, низькотемпературного дрібнодисперсного подрібнення та сублімаційного сушіння. Нова технологія дозволяє більш повно вилучити біологічно активні речовини із зв’язаного з біополімерами наноасоціатів у вільний стан та зруйнувати полісахарид інулін на 45–55 % до окремих його мономерів – фруктози. The cryogenic technology of obtaining nanopowders from artichoke is proposed and developed, which differs from the traditional applications of cryogenic "shock" freezing, low temperature fine splitting and sublimation drying. New technology allows more complete removal of biologically active substances from Linked to nanoassociate biopolymers in a free state and to destroy the inulin polysaccharide by 45-55% to separate its monomers - fructose.