Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Вплив параметрів ферментативної обробки на вихід пресової гарбузової олії та її властивості
    (2023) Вовк, Ганна Олександрівна; Носенко, Тамара Тихонівна
    У роботі досліджено вплив параметрів попередньої обробки гарбузового насіння ферментними препаратами протеолітичної та целюлолітичної дії на вихід пресової олії, її показники складу та якості. Для попередньої обробки були використані ензимний препарат ПЕНІЦИЛОПЕПСИН («Ензим Біотех», Україна) із протеолітичною активністю та ЦЕЛЮЛАД («Ензим Біотех», Україна) із целюлолітичною, геміцелюлазною та ксиланазною активністю. Ферментативну обробку насіння проводили сумішшю даних препаратів при співвідношенні 7:3 протягом 2 год. при рН 5,2 та температури 48-54 °С. Було досліджено наступні вплив наступних параметрів ферментативної обробки: кількості ферментної суміші, яку змінювали в межах від 0,3 %, до 2,4 % від маси насіння, та маси внесеної разом з ферментами вологи в діапазоні від 15 % до 50 %. Встановлено, що раціональними параметрами ферментативної обробки гарбузового насіння в дослідженому діапазоні є маса суміші ферментних препаратів ПЕНІЦИЛОПЕПСИН та ЦЕЛЮЛАД 0,6 % від маси насіння та кількість внесеної з ферментами вологи 35 % від маси насіння. За таких технологічних параметрів вихід пресової гарбузової олії становив 65,6 %, що майже на 6 % вище, ніж у контролі. Кислотне та анізидинове число контрольного зразка олії та олії, вилученої після ферментативної обробки насіння, суттєво не відрізнялись. Проте вміст пероксидних сполук в олії, вилученій після ферментативної обробки насіння, був нижчим. Загальна антиоксидантна активність олії, визначена за реакцією гасіння радикалів 2,2-дифеніл-1-пікрілгідразілу протягом 30 хв., була вищою в зразках олії після обробки насіння за максимальної дослідженої вологості (50 %). Одержані результати свідчать, що попередня ферментативна обробка насіння гарбузів протеолітичними та целюлозолітичними ферментними препаратами є перспективним методом підвищення виходу олії.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ефективності ферментативного екстрагування рослинних антиоксидантів
    (2023) Демидова, Анастасія Олександрівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Шеманська, Євгенія Іванівна
    Одним з напрямків «зелених технологій» є застосування безпечних екстрагентів у поєднанні з ферментами для вилучення актиоксидантів із рослинної сировини. В статті досліджено вплив гідролітичних ферментів (целюлази, пектинази, β-глюканази і ксиланази) на процес екстрагування антиоксидантів. З метою вилучення ліпофільних антиоксидантів з рослинної сировини застосовували також соняшниковий гідратаційний осад як джерело фосфоліпідів. Ферментативне екстрагування показало суттєве збільшення екстрагування антиоксидантів з кори калини та коріння лопуху порівняно зі водно-спиртовим екстрагуванням. Для кори калини ця різниця становила 186 % (5,67 та 3,05 г/кг, відповідно), для коріння лопуху – 144 % (7,79 та 5,41 г/кг, відповідно). Було досліджено також вплив одержаних антиоксидантів на процес окиснення соняшникової олії волюметричним методом в умовах ініційованого окиснення. Екстракт коріння лопуху, вилучений ферментативним екстрагуванням, мав на 9 % вищу ефективність гальмування окиснення соняшникової олії порівняно з традиційним водно-спиртовим екстрактом, для кори калини ця різниця становила 12,4 %. Досліджені екстракти рослин за зменшенням антиоксидантної активності знаходяться в порядку: коріння лопуху (ферментативне екстрагування, антиоксидантна активність 2,88) > кора калини (ферментне екстрагування, антиоксидантна активність 2,820 > коріння лопуху (звичайне екстрагування, антиоксидантна активність 2,64) > кора калини (звичайне екстрагування, антиоксидантна активність 2,51) > бутилгідроксианізол, антиоксидантна активність 1,69). Таким чином, ферментативного екстрагування в присутності фосфоліпідів є ефективним методом інтенсифікації екстрагування природних антиоксидантів із рослинної сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Application of enzymes for pressed oil production from pumpkin seeds
    (2023) Vovk, Hanna O.; Karnpakdee, Kwankao; Golubets, Olga; Levchuk, Irina; Ludwig, Roland; Nosenko, Tamara
    The evaluation of cell integrity by immediate hexane extraction (shaking method) showed that all samples treated with different enzymes had a higher oil yield, ranging from 33.2 to 34.1 % of seed weight, than the control samples (32.1 %). The number of disrupted cells in enzyme treated samples was also higher than the control (64.4%), ranging from 67.6 to 69.5 %. The highest amount of damaged cells, 71.0 and 71.1 %, was found in the samples treated with mixtures (a) pepsin, Viscozyme L, pectinase and (b) pepsin, cellulase,pectinase. The yield of pressed oil from pumpkin seeds pretreated with the pepsin+ViscozymeL+pectinase mixture was by 7.0 % higher than that of the control sample. The enzymatic pretreatment did not significantly affect the free fatty acid content, peroxide value, fatty acid, and phytosterols composition. The antioxidant activity expressed as DPPH radical scavenging capacity of the pressed oil obtained from enzymatically pretreated pumpkin seeds was by 2.7 % higher than of control oil.
  • Ескіз
    Документ
    Effect of hydrolytic enzymes pretreatment on the oil extraction from pumpkin seeds
    (2019) Nosenko, Tamara; Vovk, Hanna O.; Korolyuk, Tamara
    Introduction. Enzyme assisted technologies were proposed for oil seeds processing. Currently there are no reports about pumpkin seeds oil recovering using enzyme assisted pretreatment. The aim of the present study was to evaluate the effect of enzyme mixture on the cell integrity, oil yield of cold-pressing and dynamics of solvent extraction of pumpkin seeds oil. Materials and Methods. Protolad, Alkaline, acid proteases and Cellulad (ENZIME, Ukraine) were used for pumpkin seeds pretreatment. The cells integrity was evaluated by the method of immediate "shaking". The cold pressing was carried out on the laboratory screw press. The solvent oil extraction rate was estimated using a Soxhlet extractor as oil quantity extracted after one extraction cycle. Results and discussion. It was detected that main increase of pumpkin seed cells integrity destruction comparing with a control sample had been happened after 2-hour of enzyme pretreatment. Further incubation of ground seeds with enzymes did not lead to significant increase of "open" cells content in the mixture. It was shown that using of different kind of proteolitic enzymes for pumpkin seeds pretreatment resulted in increase of destroyed cells quantity from 3 to 10.4 %. Using of proteases and cellulase mixture for pumpkin seeds pretreatment had resulted in further increase of level of pumpkin seed cells "revealing" by 10 %. The oil yield of cold pressed pumpkin oil after enzyme pretreatment with protease (70 %) and cellulase (30 %) mixture was increased from 62.3 (control sample) to 70.0 % from total oil content of seeds. The rate of solvent extraction of oil from pumpkin seeds had increased after enzyme pretreatment, that means 25.4 and 17.7 % of oil were extracted after 80 min extraction from mass of enzyme pretreated and control seeds, respectively. There was no difference of peroxide content between enzyme pretreated sample and control. Conclusions. Using of proteases and cellulases mixture for pumpkin seeds pretreatment had resulted in increase of destroyed cells quantity, following by increase of cold pressed pumpkin oil as well as rate of solvent extraction of oil from pumpkin seeds.
  • Ескіз
    Документ
    Технологія олії з волоського горіха з використанням ферментних препаратів
    (2015) Королюк, Тамара Андріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Попова, Антоніна Валеріївна; Черства, Альона Олександрівна
    У статті наведено результати досліджень використання ферментних препаратів целюло- і протеолітичної дії для вилучення олії з волоського горіха шляхом водної екстракції. Обробку сировини ферментами проводили за таких умов: температура 47 °С, рН середовища 7,5, співвідношення фермент/субстрат — 0,050 для целюлази і 0,035 — для протеази. Вихід олії складав 26…28 %. Development of biotechnological methods for vegetable oils is one of the most promising directions of complex proce- ssing of raw materials. The results of studies using such enzymes as cellulase and protease for extracting walnut oil are reported in the paper. The processing of raw material by enzymes was performed under the following conditions: temperature 47 °C, pH 7.5; ratio of enzyme / substrate — 0.050 for cellulase and 0.035 for protease. Yield of oil was 26…28 %.
  • Ескіз
    Документ
    Біосинтез ендоглюканази термотолерантними мікроміцетами при рості на штучних та природних целюлозовмісних субстратах
    (2012) Омельчук, Євген Олександрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Сирчин, Сергій
    Здійснено аналіз ендоглюканазної активності серед термотолерантних мікроміцетів різних таксономічних груп, які культивували на природних та штучних целюлозовмісних субстратах. Виявлено найбільш активні продуценти целюлолітичних ферментів та найкращі індуктори целюлаз. The analysis of the endoglucanase activity among termotolerant micromicetes of a different taxonomic groups, grown in natural and synthetic cellulose substrates was carried out. The most active producers of cellulolytic enzymes and the best cellulase inducers were revealed.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз супутніх ферментативних активностей у термотолерантних штамів мікроміцетів – продуцентів целюлолітичних ферментів
    (2012) Омельчук, Євген Олександрович; Лапська, Ю. Ю.; Красінько, Вікторія Олегівна; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Стойко, Вікторія Іштванівна
    The analysis of the related enzymatic activites ( poligalacturonase, pectinesterase, inulinase) among termotolerance micromicetes of the different taxonomic groups that have high endoglucanase activity was carried out. Stains, that can be used as a potential of cellulosolitic enzymes that have complex and directional activity were defined.
  • Ескіз
    Документ
    Скринінг продуцентів целюлолітичних ферментів серед мезофільних та термотолерантних мікроміцетів
    (2010) Омельчук, Євген Олександрович; Красінько, Вікторія Олегівна; Іванов, О. О.; Твердохліб, Ірина Олексіївна; Капічон, А. П.; Айзенберг, Вікторія Леонідівна; Стойко, Вікторія Іштванівна
    Здійснено багатоступеневий скринінг серед штамів мезофільних та термотолерантних мікроміцетів на здатність їх до синтезу спектру целюлолітичних ферментів. Для подальшого дослідження відібрано найбільш активні штами.