Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Фінансування аграрних підприємств: аналіз довгострокових трендів та структурних зрушень
    (2021) Буряк, Аліна Вікторівна; Бойко, Світлана Василівна; Дем'яненко, Інна Вікторівна
    Стаття присвячена дослідженню довгострокових трендів фінансування аграрних підприємств України. Аргументовано, що cільське господарство для української економіки є одним з найважливіших видів економічної діяльності, оскільки разом з іншими суміжними видами економічної діяльності (переробна промисловість, торгівля) формують близько половини ВВП. В таких умовах важливим завданням забезпечення сталого розвитку сільського господарства є фінансування сільськогосподарських підприємств з дотриманням одночасно принципів достатності та фінансової стійкості. Запропоновано застосування системи абсолютних та відносних показників для емпіричної оцінки фінансування аграрних підприємств України, а також технологій регресійного аналізу, кореляційного аналізу. Встановлено, що фінансові ресурси аграрних підприємств України у досліджуваному періоді (2009–2019 рр.) зросли у 7,2 разів, що перевищує темпи росту сукупних фінансових ресурсів підприємств в економіці та за видами економічної діяльності (транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність, промисловість, будівництво, оптова та роздрібна торгівля, фінансова та страхова діяльність тощо). Аргументовано, що періодизацію фінансування аграрних підприємств України у довгостроковому періоді доцільно проводити на основі семи ознак (загальний обсяг фінансовий ресурсів, частки власного капіталу, довгострокових зобов'язань, поточних зобов'язань, рівень фінансової стійкості, пріоритети за розмірами підприємств та пріоритети за видами сільськогосподарської діяльності). Проведена емпірична оцінка фінансового забезпечення діяльності аграрних підприємств України дозволила виокремити три періоди: 2010–2013 рр. – збільшення фінансових ресурсів аграрних підприємств України за умови переважання власного капіталу, забезпечення фінансової стійкості підприємств, порушеного стану платіжної дисципліни; 2014–2016 рр. – зменшення фінансових ресурсів аграрних підприємств за умови переважання позикових коштів, часткової втрати фінансової стійкості підприємств, розвиток в умовах впливу економічної, валютної та політичної нестабільності; 2017–2019 рр. – збільшення фінансових ресурсів аграрних підприємств у напрямі відновлення фінансового потенціалу з переходом вагомості до середніх та малих аграрних підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні однорічних і дворічних культур, тваринництві, допоміжній діяльності у сільському господарстві та післяурожайній діяльності
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення сутності та класифікації власного капіталу банку
    (2020) Лисенок, Олексій Володимирович
    У статті досліджується сутність власного капіталу банку та його класифікація. За результатами дослідження зроблено висновок, що власний капітал банку – це окремий об’єкт управління в системі фінансів банківської установи, який формується з власних коштів акціонерів банку, спеціальних фондів і резервів та забезпечує здійснення фінансово-економічних операцій з метою одержання прибутку. Окрім цього, удосконалено класифікацію видів власного капіталу, де до класифікаційної ознаки «спосіб розрахунку» включено «економічний капітал», що відображає систему відносин між банком та його контрагентами з приводу потреби у формуванні певної суми власного капіталу для покриття можливих збитків від реалізації певних ризиків, які приймає на себе банківська установа у процесі своєї фінансово-економічної діяльності.
  • Ескіз
    Документ
    Формування власного капіталу підприємств харчової промисловості: оптимізаційний підхід
    (2015) Багацька, Катерина Володимирівна; Розіна, Яна Едуардівна
    Досліджено джерела формування власного капіталу підприємств харчової промисловості. Проведено порівняльний аналіз структури власного капіталу вибірки середніх та великих підприємств зі структурою по харчовій галузі в цілому. Розглянуто вибірку підприємств харчової промисловості у вигляді умовного інвестиційного портфеля та запропоновано оптимізацію його структури на основі обмежень за допустимим рівнем ризику і та дохідності. Розроблено пропозиції щодо можливості використання запропонованого оптимізаційного підходу при виборі потенційних об’єктів для інвестування, а також при формуванні цільової структури капіталу відповідно до еталону, отриманого в результаті оптимізації. The sources of the food industry equity capital formation investigated. A comparative analysis of equity structure for sample medium and large enterprises and for the food industry structure was held. A sample of the food industry enterprises was considered. This sample is reviewed as provisional investment portfolio. We optimized its proposed structure that was based on restrictions of acceptable risk levels and return. We developed suggestions about possibility to use this proposed optimization approach in the choice of potential investment object, as well as the formation of the target capital structure according to the standard, derived from the optimization.
  • Ескіз
    Документ
    Тенденції і перспективи капіталізації підприємств харчової промисловості України
    (2013) Говорушко, Тамара Андріївна; Багацька, Катерина Володимирівна
    Стаття присвячена дослідженню тенденцій капіталізації підприємств харчової промисловості України в контексті оцінки перспектив впровадження вартісно-орієнтованого підходу управління підприємствами галузі. Наведено економічну сутність і основні характеристики капіталізації. Обґрунтовано її значення як ключового фактору створення ринкової вартості підприємства. На підставі статистичних даних проведено аналіз динаміки і структури власного капіталу підприємств харчової промисловості України. За даними аналізу виявлено позитивні тенденції зростання власного капіталу галузі за рахунок різних джерел, що вказує на зростання капіталізації галузі у різних формах. Встановлено, що незважаючи на позитивну динаміку, частка власного капіталу в структурі джерел фінансування залишається низькою, що свідчить про значні ризики фінансування підприємств галузі, але водночас створює резерви для підвищення капіталізації в майбутньому. Виявлено тенденцію скорочення прибутковості, що є негативним фактором впливу на капіталізацію. Обґрунтовані майбутні перспективи капіталізації галузі. The article is devoted to the study of tendences of capitalisation of the food industry in Ukraine in the context of assessment of the prospects of introduction of the value-based approach to industry enterprise's management. It describe economic essence of capitalisation and justifies its importance as a key factor of creation enterprise's market value. On the basis of statistical data the article conducts analysis od dynamic and structure of enterprise's equity of the ukrainian food industry. On the basis of the analysis the article reveals positive tendencies of equity growth of the industry by means of various sources, which points at growth of capitalisation in various forms. The article establishes that despite the positive dynamics, the share of euity in the structure of sources of financing is low, which testifies to presence of significant risks of financing enterprises of the industry, but, at the same time, it creates reserves for increase of capitalisation in future. The article reveals a tendency of profitability reduction, which negative influences to capitalisation. It justifies future prospects of industry's capitalisation
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація струкутри капіталу підприємства на основі використання теоретико-ігрового підходу
    (Сілакова, Г. В. Оптимізація структури капіталу підприємства на основі використання теоретико-ігрового підходу / Г. В. Сілакова, О. О. Сопіженко // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу : науковий економічний журнал. – Донецьк : Видавництво та друк ТОВ «Юго-Восток, Лтд», 2013. – Вип. 4 (24). - С. 114-119., 2013) Сілакова, Ганна Віталіївна; Сопіженко, Оксана Олександрівна
    У статті досліджено підходи щодо визначення поняття «оптимальна структура капіталу підприємства». Визначено основні критерії та фактори впливу на формування оптимальної структури капіталу підприємства. Запропоновано використання теоретико-ігрового підходу в процесі оптимізації структури капіталу підприємства. The article examines approaches to the definition of «optimal capital structure of the enterprise». The main criteria and impact factors of enterprise optimal capital structure formation were specified. The usage of game-theoretic approach in the capital structure optimization process of the enterprise was suggested.
  • Ескіз
    Документ
    Економіко-правовий характер власного капіталу: функції і формування
    (Ткаченко, Н. М. Економіко-правовий характер власного капіталу: функції і формування / Н. М. Ткаченко // Підприємництво і право. - № 5. - 2001. - С. 109-111., 2001) Ткаченко, Надія Марківна
    У статті визначено суть Власного капіталу, його економіко-правовий характер, досліджено форми власності: приватну, колективну, державну, джерела формування майна підприємства, підприємницька і бізнесові справи, одержання доходів та іншого майна, шляхи утворення та функції власного капіталу, його формування.
  • Ескіз
    Документ
    Використання економічної доданої вартості як критерію ефективності діяльності підприємства
    (2012) Багацька, Катерина Володимирівна
    Досліджено сутність економічної доданої вартості, проаналізовано способи її розрахунку з урахуванням розбіжностей в літературних джерелах та адаптацією до української звітності. Запропоновані рекомендації щодо методики розрахунку економічної доданої вартості в Україні.