Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження особливостей харчування студентської молоді і рівня її усвідомлення факторів ризику хронічних неінфекційних захворювань(2023) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаДобре відомо, що раціональне харчування, фізична активність, відмова від шкідливих звичок, загартовування і є основними складовими здорового способу життя, збереження та підтримання здоров’я. На жаль, аналіз харчування здобувачів показав, що в понад 35,9% студентів добова енергетична цінність є недостатньою, а в 18,2 % випадків спостерігається її надлишок на фоні нераціонального розподілу раціону протягом дня. Крім того виявлено недостатнє щоденне споживання овочевих та плодово-ягідних культур, м’яса та риби. Так у щоденному раціоні студентської молоді овочі та фрукти присутні трішки більше, ніж у половини опитаних (60,4% та 52% відповідно), м'ясо у 63,1% опитаних здобувачів НУХТ. А рибу у свій раціон на рекомендованому рівні 2-3 рази на тиждень включають лише 23,5 % опитаних. Натомість студентська молодь споживає значну кількість хлібобулочних, макаронних та кондитерських виробів, солодких напоїв. Тому в статті акцентовано, що особливу увагу необхідно приділити отриманню студентською молоддю навичок здорового способу життя, мотивації до здорового харчування, як основної складової здорового способу життя. It is well known that rational nutrition, physical activity, avoidance of bad habits, and healthy tempering are the main components of a healthy lifestyle, preservation and maintenance of health. Unfortunately, the analysis of students' nutrition showed that over 35.9% of them have an insufficient daily energy value, and in 18.2% of cases there is an excess of energy because of irrational distribution of the diet during the day. In addition, insufficient daily consumption of vegetables, fruit and berry crops, meat and fish was found. Thus, in the daily diet of students, vegetables and fruits are present in slightly more than half of the respondents (60.4% and 52%, respectively), meat in 63.1% of the surveyed students of NUFT. And only 23.5% of respondents include fish in their diet at the recommended level 2-3 times a week. In contrast, students consumes a significant amount of bakery, pasta, confectionery, and sweet drinks. Therefore, the article emphasizes that special attention should be paid to the acquisition of healthy lifestyle skills by students, motivation for healthy eating as a key component of a healthy lifestyle.Документ Wellness-туризм як сервісна інновація індустрії гостинності(2023) Сильчук, Тетяна Анатоліївна; Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Друзь, Тетяна ПавлівнаУ статті сформулювало дефініцію «wellness», як концепції здорового способу життя, гармонійного поєднання фізичного та ментального здоров’я, правильного харчування, розумних фізичних навантажень, відмови від шкідливих звичок тощо. Виокремлено основні ознаки wellness-туризму як сучасної сервісної інновації. Розглянуто взаємопов’язані стани людини, що дозволяють комплексно сформулювати wellness-концепцію. Визначено особливості, функціональне спрямування й тенденції розвитку wellness-туризму в індустрії гостинності. Встановлено, що сервісні wellness-інновації здійснюють профілактичний вплив на стан здоров'я людини. Обґрунтовано, що wellness-туризм як інноваційний напрям рекреаційної індустрії активно інтегрується в ринкове середовище відповідно до нових запитів та потреб суспільства. The article defines the essence of "wellness" as a concept of a healthy lifestyle, a harmonious combination of physical and mental health, proper nutrition, reasonable physical exertion, and giving up bad habits. The main features of wellness tourism as a service innovation are highlighted. Interrelated states of a person, which allow to form the concept of wellness, are considered. The features and trends of the development of wellness tourism in the hospitality industry are determined. It has been established that service wellness innovations have a preventive effect on human health. It is substantiated that wellness tourism as an innovative direction is actively integrated into the market environment in accordance with new requests and needs of society. Wellness tourism has a special organization and, accordingly, stages of implementation, because it is mainly carried out by healthy people who do not need medical supervision. The main motive and purpose of such tourism is to strengthen and preserve health. Most experts note that wellness tourism not only prevents diseases, but also promotes the development of mental qualities of the human personality. The main goal of wellness services is the prevention and prevention of diseases, as well as maintaining physical activity, achieving an anti-aging, anti-stress effect. This is the main difference from health services of medical tourism. Today, the transformation of recreational tourist complexes is due to the following reasons. A healthy lifestyle becomes a priority. The number of people who want to maintain good physical shape is increasing. For example, to restore your body with the help of anti-stress or antiaging programs. They cover not only classic recreation courses, but also various means for relaxation. The second reason is the reorientation of budget support for recreational tourist establishments. Due to the unstable economic and political situation, traditional financial support from the state is being reduced. This forces sanatorium-type establishments to improve their product in order to enter new segments of the consumer market and attract additional customers.Документ Інноваційний підхід до організації сніданку в рекреаційних готелях(2019) Скрибченко, Анастасія Вікторівна; Медвідь, Ірина Миколаївна; Шидловська, Олена Броніславівна; Іщенко, Тетяна ІванівнаСтаття присвячена новітньому підходу до організації харчування під час сніданку в рекреаційних готелях. Проаналізовано хімічний склад основних страв меню розширеного континентального сніданку та найбільш поширених в Україні видів мікрогріну. Обґрунтовано збагачення основних страв розширеного континентального сніданку мікрогріном, як джерела фізіологічно важливих для організму людини нутрієнтів. Наведено доцільність вирощування мікрогріну в автоматизованих контейнерах на території готелю.Документ Формирование здорового образа жизни студенческой молодежи в высших учебных заведениях Украины(2014) Топчиева, Анна АлександровнаВ статье акцентируется внимание на доминировании гиподинамического вектора в жизни молодого поколения. Рассмотрены пути преодоления данной негативной тенденции. Выделены основные условия эффективного формирования здорового образа жизни студентов в процессе обучения в ВУЗ Украины. The article focuses on the hypodynamic vector dominance in the life of the young generation. Ways of overcoming this negative trend. Pointed out in the basic conditions for effective promotion of healthy lifestyles of students during their studies in universities of Ukraine.Документ Формирование культуры здорового образа жизни студентов посредством бега(2014) Шпичка, Тарас Александрович; Хотенцева, Елена Викторовна; Розпутний, Александр Петрович; Данилюк, Валерий МихайловичПредставлено данные о важности оздоровительного бега для формирования культуры здорового образа жизни студенческой молодежи. Отмечено, что для сохранения и укрепления здоровья можно ограничиться весьма немногими упражнениями, которые должны не столько развивать опорно-двигательный аппарат, сколько тренировать сердце, органы кровообращения и дыхания. Таким видом физических упражнений является бег. Установлено, что знания о возможностях оздоровительного бега сформировали у, большинства, испытуемых культуру заботится о своем здоровье и вести размеренный активный способ жизни.