Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Візіонерський характер лірики Стінга у контексті реалій війни 2014-2022 років в Україні
    (2022) Науменко, Наталія Валентинівна
    У цій статті розглянуто «антивоєнні» жанрово-стильові та образні риси творів Стінга як своєрідні архетипні комплекси, суголосні з реаліями російсько-української війни 2014-2022. Зважаючи на розмаїття європейської музики вісімдесятих років ХХ століття, варто зауважити, що для поетичного доробку Стінга характерна історико-політична, у тому числі антивоєнна, загостреність пісень. Надалі воєнна концептосфера в пісенних текстах подальших років набуває більш архетипного забарвлення, виступаючи пересторогою людству: такими є «When the Angels Fall» в альбомі «The Soul Cages» (1991), «This War» у «Sacred Love» (2003), «Inshallah» у «57th & 9th» (2016) тощо. The author of this article examined the “anti-war” generic, stylistic and imagery traits of Sting’s works as the specific archetypal complexes consonant to the realities of 2014-2022 Russian-Ukrainian war. Regarding the diversity of European music of the 1980s, it is noteworthy that historical-political, in particular anti-war, acuteness is very typical for Sting’s poetic texts. Thenceforth, it was affirmed that the military concept sphere in song lyrics had been gaining more archetypal content during 1990-2000s, serving as a warning to humankind: those were “When the Angels Fall” (“The Soul Cages”, 1991), “This War” (“Sacred Love”, 2003), and “Inshallah” (“57th & 9th”, 2016), etc.
  • Ескіз
    Документ
    До 130-річчя Національного університету харчових технологій: ретроспективний аналіз становлення та розвитку кафедри фізичного виховання
    (2015) Розпутній, Олександр Петрович; Павлюк, Ірина Сергіївна
    У 2014 році виповнюється сто тридцять років із часу заснування Національного університету харчових технологій (НУХТ), одного з найстаріших навчальних закладів нашої країни, що готує фахівців для всіх галузей харчової і переробної промисловості. Сучасний НУХТ – це потужний освітній, науковий та спортивний центр. До складу НУХТ крім базового навчального закладу у м. Києві входять два інститути післядипломної освіти, тринадцять коледжів і технікумів, дев’ять заочних факультетів, розташованих у різних регіонах України. Історія Національного університету харчових технологій багатогранна та значна і велику увагу в збереженні та популяризації історії університету приділили видатні вчені та викладачі. In 2014 marks the one hundred and thirty years since the founding of the National University of Food Technologies (NUFT), one of the oldest educational institutions of our country that trains specialists for all branches of food processing industry. Modern NUFT - a powerful educational, scientific and sports center. The structure NUFT addition to basic educational institution in the city. Kiev includes two Postgraduate Institute thirteen universities and colleges, nine correspondence schools located in different regions of Ukraine. History of the National University of Food Technologies and versatile large and great attention to preserving and promoting the history of the University paid the outstanding scientists and teachers.
  • Ескіз
    Документ
    Художній світ Юрія Мушкетика в історіософській проекції
    (2015) Векуа, Оксана Віталіївна
    У статті йдеться про історіософське мислення видатної літературної постаті сучасності – Юрія Мушкетика, його концепцію українського світу, розуміння життя української людини в проекції на майбутнє. Аналізується під цим кутом зору роман «Яса»
  • Ескіз
    Документ
    Історичні фрагменти розвитку кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв НУХТ
    (2013) Таран, Віталій Михайлович; Гавва, Олександр Миколайович; Теличкун, Володимир Іванович; Губеня, Олексій Олександрович; Решетняк, Валентин
    У статті розповідається історія кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв. The article tells the story department machines and devices food and pharmaceutical industries.
  • Ескіз
    Документ
    Кафедрі економіки і права - 80 років
    (2010) Заїнчковський, Анатолій Олександрович
    80 років — дата ювілейна. Такий вік кафедри економіки і права Національного університету харчових технологій. Це одна із найстаріших кафедр університету, кафедра- ветеран. Вона багата своєю історією, має великий досвід роботи, є провідною на факультеті Економіки і менеджменту. 80 years - the anniversary date. This age of Economics and Law of National University of Food Technologies. This is one of the oldest departments of the university, kafedra- veteran. It is rich in its history, has extensive experience, is leading at the Faculty of Economics and Management.
  • Ескіз
    Документ
    Кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуванняь НУХТ – історія, сьогодення
    (2014) Мирончук, Валерій Григорович
    В статті описується історія кафедри технологічного обладнання і комп’ютерних технологій проектування від моменту її створення у 1930 році і по сьогодення. Показана роль професорсько-викладацького складу кафедри, як науково-педагогічного колективу, у підготовці фахівців з обладнання переробних і харчових виробництв. Відображено основні наукові напрямки роботи кафедри, наукові розробки і здобутки. The article describes the history of the department of technological equipment and computer design technology since its inception in 1930 to the present day. The role of professors and magistral staff of the department had shown as a research and teaching staff in preparationg of specialists of equipment reprocessing and food industries. The main research areas of the department, scientific development and achievements had reflected.
  • Ескіз
    Документ
    Науково-дослідна робота на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів Національного університету харчових технологій
    (2013) Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта Альбертівна; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Малиновський, Віталій Васильович
    Висвітлені наукові розробки з покращання якості виробів із борошна зниженої якості, впровадження інноваційних технологій у хлібопекарській, кондитерській, макаронній та харчоконцентратній галузях, використання нетрадиційної сировини і харчових добавок з метою поліпшення якості виробів, надання їм оздоровчих властивостей. The scientific investigations in quality increasing of products made by the flour of reduced quality, application of the innovative technologies in bread, confectionery, pasta and food concentrates productions, use of nontraditional raw materials and food ingredients with the aim of increasing products quality and giving them the healthy properties have been shown.
  • Ескіз
    Документ
    Творче надбання та укорочене життя професора Володимира Івановича Можара
    (2001) Мартиненко, Михайло Антонович; Васянович, Валентина Яківна
    Наводяться історичні документи і факти творчого життя першого завідувача кафедри вищої математики УДУХТ профессора Володимира Івановича Можара, який був репресований в 1937 р. We give historical documents and facts of the creative life of the first head of the Department of Mathematics UNUFT Professor Volodymyr Ivanovych Mozhar, who was arrested in 1937.
  • Ескіз
    Документ
    Короткий нарис розвитку лікарських речовин і зокрема в ендокринології
    (2012) Бальон, Ярослав Григорович; Самсон, О. Я.; Сімуров, О. В.; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Тронько, Микола Дмитрович
    Досліджено історію розвитку лікарських засобів від давнини до нашого часу. Особливий акцент зроблено на ендокринологічних препаратах.
  • Ескіз
    Документ
    Становлення кондитерської промисловості в Києві
    (2007) Коцюбанська, Ольга Олександрівна
    Стаття присвячена становленню кондитерської промисловості м. Китєва, його особливостям. Використані архівні матеріали по даній темі, в тому числі вміщені у звітах Київського губернатора, статистичні дані дозволяють представити динаміку розвитку галузі, та дають підставу стверджувати, що саме цей період є періодом становлення кондитерського виробництва м. Києва, як виробництва промислового, роздивитися його позитивні та негативні риси. Проводяться паралелі та порівняння з іншими центрами розвитку цієї галузі промисловості в Україні: Харковом та Одесою. Наводяться дані про склад персоналу, асортимент, умови праці та оплату на підприємствах того часу. Кондитерська промисловість Києва розглядається як поетапне створення галузі з мережі невеличких крамниць з «домашнім» способом виробництва в мануфактурні підприємства та подальший перехід до промислового виробництва.