Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 65
  • Ескіз
    Документ
    Conceptual model for repair support for bakery enterprise
    (2021) Limanska, Nataliia; Hrybkov, Serhii
    In order to evaluate the behaviour of the decision-making system to determine different strategies for its functioning, a method for designing a model of a real system and conducting experiments on it has been proposed. The definition of the quantitative component of the repair team is presented, and the conceptual model of the busyness of the repair team of the bakery during the work shift is described.
  • Ескіз
    Документ
    Justification of the neuro-fuzzy regulation in evaporator plant control system
    (2019) Hrama, Mykhailo; Sidletskyi, Victor; Elperin, Igor
    Introduction. The purpose of the study is the determining the use of which type of regulation will achieve the best indicators of quality control for the regulation of the evaporator plant. Materials and methods. The system of management of a five-body evaporator plant of a sugar refinery was researched. The method of synthesis of modal control was used for evaluating the results of the research. Results and discussion. A comparison between FID and fuzzy regulator was made. Regulation of such responsible parameters as levels of concentrated juice in evaporator plant bodies, which directly affect the quality and value of manufactured products, was implemented. First, in the space of states in Matlab environment, a mathematical model was developed and the results obtained regarding the variation of the problem with respect to the initial conditions and perturbations were obtained. Due to them one can conclude that the time of the transition process is within the range from 0.8 to 1.2 seconds. However, the deviation levels in the evaporator plant bodies are too high. Secondly, a mathematical model with a PID-regulator was developed and transition processes for control schemes across all control channels were obtained. In this case, the time of transition processes is within the range of 60 seconds along the channel X1 to 145 seconds along the channel X2, but this led to a significant decrease in the deviation of levels in the bodies. Thirdly, a mathematical model with a fuzzy regulator is developed and transition processes for control schemes in all control channels were obtained. In this case, the time of transition processes is within the range from 50 seconds along the channel X1 to 110 seconds along the channel X2, which is the better result if compared to the PID regulator. Compared with the previous study, the levels in the bodies also significantly decreased. Therefore, the use of neuro- fuzzy regulation leads to an increase in qualitative parameters of the process compared with the system with PID-regulators. Conclusions. The scientific substantiation of the feasibility of using neuro-fuzzy regulation during the implementation of optimal control systems is the novelty of the research results.
  • Ескіз
    Документ
    Методологія економічних наукових досліджень суб'єктів господарювання: теоретичний і прикладний аспект
    (2021) Труш, Юлия Леонидовна; Левченко, Юлія Григорівна
    В статті досліджено прикладний та теоретичний аспект методології економічних наукових досліджень суб’єктів господарювання в умовах сучасного конкурентного ринку. Встановлено поняття предмету та об’єкту наукового дослідження і зазначено чотири особливості об’єктів дослідження. Встановлено, що метод – це спосіб дослідження явищ, що визначає планомірний підхід до визначення їх наукового пізнання і встановлення істини. Досліджено в чому полягає сутність специфіки економічної методології та розглянуто основні методи економічного наукового дослідження за допомогою загальнонаукових методів в економіці, серед яких: метод гіпотези та прогнозування, метод аналогії і порівнянь, методи індукції і дедукції, статистичний та динамічний, статистико-математичні методи, метод комп’ютерної обробки, кумулятивний метод, нагромадження та застосування. Досліджено поділ економічного дослідження на мікро-та макрорівні, це: політекономія, мікроекономіка, метод аналізу і синтезу, методи абстрагування і конкретизації. Досліджено конкретно-наукові (емпіричні) методи наукового пізнання, це: теоретичні прийоми, формалізація, аксіоматизація, гіпотетичний метод, створення теорії. Встановлено, що методичні прийоми, за якими провадяться конкретно-наукові дослідження формуються на основі загальнонаукових методів і відображаються особливості тієї науки, завдяки якій вони створені. Це спостереження (апробація обґрунтування висунутих гіпотез чи проміжних результатів дослідження з використанням аксіоматизованих знань про об’єкт, а також практики його функціонування), експеримент (науково-поставлений дослід відповідно до мети дослідження для перевірки результатів теоретичних досліджень) і впровадження результатів дослідження у практичну діяльність (методичні прийоми реалізації результатів наукового дослідження у практичну діяльність (методичні прийоми реалізації результатів наукового дослідження у практичну діяльність людей. The article examines the applied and theoretical aspect of the methodology of economic scientific research of business entities in the conditions of a modern competitive market. The concepts of subject and object of scientific research are established and four features of research objects are indicated. It has been established that the method is a way of researching phenomena that determines a systematic approach to determining their scientific knowledge and establishing the truth. What is the essence of the specificity of economic methodology has been investigated and the main methods of economic scientific research using general scientific methods in economics have been examined, including: the method of hypothesis and forecasting, the method of analogy and comparisons, the methods of induction and deduction, statistical and dynamic, statistical and mathematical methods, the method computer processing, cumulative method, accumulation and application. The division of economic research into micro- and macro-levels is investigated, namely: political economy, microeconomics, methods of analysis and synthesis, methods of abstraction and concretization. Specifically scientific (empirical) methods of scientific knowledge have been studied, namely: theoretical methods, formalization, axiomatization, hypothetical method, theory creation. It has been established that the methodical methods by which specific scientific research is conducted are formed on the basis of general scientific methods and reflect the features of the science through which they were created. This is observation (approbation of the substantiation of proposed hypotheses or intermediate research results using axiomatized knowledge about the object, as well as the practice of its functioning), experiment (scientifically designed experiment in accordance with the purpose of the research to verify the results of theoretical research) and implementation of the research results in practical activities (methodical techniques of implementing the results of scientific research into practical activity (methodical techniques of implementing the results of scientific research into the practical activity of people.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження властивостей самбуків зниженої енергетичної цінності
    (2019) Радько, Ігор Станіславович; Арпуль (Олексійчук), Оксана Володимирівна; Кобець (Задорожня), Олена Сергіївна
    Метою статті є дослідження властивостей розробленої солодкої збивної страви зниженої калорійності – десерту типу «Самбук». Для створення десерту був обраний новий збалансований склад натуральної рослинної сировини (пюре топінамбура – 14%, пюре чорної смородини – 12%, яблучне пюре – 50%) в поєднанні з мальтодекстрином (глюкозно-фруктозним сиропом) у кількості 20% і сухим яєчним білком (4%). Проаналізовано хімічний склад нетрадиційної досліджуваної сировини. Під час досліджень було підтверджено відповідність органолептичних і фізико-хімічних показників якості готової солодкої страви. Також було визначено вплив глюкозно-фруктозного сиропу на пінну структуру десерту та його піноутворюючу здатність. Обидва показники у новій солодкій страві (МЗС-4) є вищими, ніж у контрольному зразку (піностійкість – 69%, піноутворююча здатність – 200%). Визначено вітамінний склад десерту: вміст вітаміну В1 утричі більший, В2 – у 1,5 рази більший, В6 – у 1,5 рази більший, В9 – учетверо більший, С – удвічі більший, РР – майже вдвічі більший, В5 – утричі більший, Н – у 720 разів більший. Енергетична цінність нового зразка становить 41,31 ккал, що майже втричі рази нижче, ніж у контрольному зразку. Вміст сухих речовин становить 35%. Кислотніть досліджуваного зразка нижча, навіть за контрольний зразок (5,3 рН). Питомий об’єм десерту становить 300 м3/кг. На основі експертної оцінки розроблено профілограми органолептичних показників якості контрольного зразка та інноваційного десерту. Зроблено висновки щодо доцільності використання нової плодово-ягідної сировини в солодкій страві. The purpose of this article is to investigate the properties of a developed low-calorie sweet dish – a Sambuk dessert. To create the dessert, a new balanced composition of natural vegetable raw materials (topinambour puree – 14%, black currant puree – 12%, apple puree – 50%) was selected in combination with maltodextrin (glucose-fructose syrup) in the amount of 20% and dried egg protein (4%). Chemical composition of unconventional raw materials is analyzed. In the course of the research onformity of organoleptic and physicochemical indicators of the quality of the finished sweet dish was confirmed. The effect of glucose-fructose syrup on the foamy structure of the dessert and its foaming capacity was also determined. Both indicators in the new sweet dish (MSS-4) are higher than in the control sample (foaminess – 69%, foaming capacity – 200%). The vitamin composition of the dessert was determined: vitamin B1 content 3 times higher, B2 – 1.5 times higher, B6 – 1.5 times higher, B9 – 4 times higher, C – 2 times higher, PP – almost 2 times higher, B5 – 3 times higher, H – 720 times higher. The energy value of the new sample is 41.31 kcal, which is almost 3 times lower than in the control sample. The solids content is 35%. The acid of the test sample is lower, even than the control sample (5.3 pH). The specific volume of the dessert is 300 m3/kg. On the basis of expert evaluation, profilograms of organoleptic quality indicators of control sample and innovative dessert were developed. The conclusions about the expediency of using new fruit and berry raw materials in sweet dishes are made.
  • Ескіз
    Документ
    Hierarchical structures of machines for packing of viscous and plastic foodstuff and their synthesis
    (2015) Gavva, Oleksandr M.; Tokarchuk, Serhii; Kokhan, Olena
    Continuous expansion of the range of viscous and plastic products, use of different types of a retail container, search of the functional modules and communications in between cause need of creation of effective methodology of the description and an assessment of structure of packing machines according to different characteristics. Application of hierarchical structure of packing machines allows to research options of their configuration, both at the level of units of the functional modules, and at the level of the machine in general. The methodology of SADT ("Structured Analysis & Design Technique") which allowed constructing three levels conceptual model of the machine is applied to effective analysis of structure packing machines: the functional, functional - structural and structural.
  • Ескіз
    Документ
    Використання графових моделей кінцевих автоматів у системах автоматизації складних нестаціонарних технологічних об’єктів
    (2021) Білецький, Микола Сергійович; Крищенко, Дмитро Олександрович; Ладанюк, Анатолій Петрович; Кишенько, Василь Дмитрович
    Управління нестаціонарними системами являється нетривіальною задачею. Однією з умов ефективного управління являється необхідність зміни та налаштування алгоритмів управління при динамічних умовах функціонування автоматизованих систем. В роботі розглядаються питання побудови системи управління на основі моделей теорії графів. В якості об’єктів дослідження виступають підходи та методи управління складними нестаціонарними системами. Розглядається підхід, заснований на класифікації факторів впливу на об’єкти управління. Розглядається управління при значних динамічних факторах зовнішнього середовища. В якості методів досліджень використовувалось імітаційне і комп’ютерне моделювання, які дозволили оцінити ефективність запропонованих підходів і методів управління. Також застосовувались методи системного аналізу та сучасні алгоритми на графах. Представлений підхід надає змогу проаналізувати динамічну поведінку нестаціонарного об’єкта управління, коли відомо, що деякі характеристики та фактори зовнішнього середовища, можуть впливати на управління об’єктами. Механізм кінцевого автомата дозволяє здійснювати автоматичне переключення алгоритмів управління в залежності від ситуації. Дослідження показали доцільність використання пропонованого підходу для управління складними нестаціонарними системами автоматизації. В роботі розглядаються основні принципи, по яким правила та алгоритми можуть та повинні змінюватися: зміна цілей управління та обмежень, зміна структури та характеристик технологічного об’єкта управління в процесі експлуатації сушарки зерна та брагоректифікаційної колони, зношення та руйнування технологічних вузлів об’єкта управління, модернізація, реконструкція та ремонт технологічного об’єкта управління, зміна властивостей та якості перероблюваних технологічними об’єктами матеріалів, зміна властивостей сигналів вимірювальної інформації та даних, які формуються людьми. В роботі розглядаються умови, в яких алгоритм управління повинен переключатись, підлаштовуватися під зміни в умовах функціонування об’єктів, якщо відома інформація або прогнози експертів, коли ці зміни відбуваються. Автори статті являються прибічниками еволюційного підходу, який заснований на додатковому дослідженні об’єктів в процесі експлуатації, та нестаціонарних нелінійних динамічних умов.
  • Ескіз
    Документ
    The Enterprise Capital Structure Management Model
    (2021) Bahatska, Kateryna; Batrakova, Tetiana; Silakova, Hanna; Klymash, Nataliia; Vialets, Oksana
    Both empirical and theoretical methods of cognition are used to conduct the research. Methods of scientific observation and comparison are used to form the topic of scientific work, goals and objectives of the study. Methods of analysis and synthesis, induction and deduction, abstraction are used to determine the essential features of capital structure management. Methods of system structuring and modeling are used to create a mathematical model. The analogy method is used to find the weight factor of the objective function. The axiomatic method and the method of convergence from the abstract to the concrete were used for the practical application of the mathematical model, in particular, to analyze the dynamic index of related companies, stratified by size, industry, and so on.
  • Ескіз
    Документ
    Determination of the Company's Value under the Influence of Various Factors
    (2021) Ignatyuk, Anzhela; Dikiy, Alexander; Shevtsiv, Liubov; Petlenko, Yuliia; Klymash, Nataliia; Zaitsev, Oleksandr
    The authors studied and analyzed various concepts and approaches to company value management. They described the advantages and disadvantages of the leading traditional approaches to assessing the value of an enterprise and proposed a model of the dynamics of the company's value, taking into account the ownership structure, explaining the mechanism of the influence of the company's ownership structure on the capital structure. Using an example, we examined the change in the company's value by individual factors and identified which factors have the most significant positive and negative impact.
  • Ескіз
    Документ
    Leadership model for the enterprise in the vuca concept
    (2021) Moskalenko (Rymarenko), Victoria; Gadomska-Lila, Katarzyna
    Leadership is one of the most important elements of any society. The phenomenon of leadership becomes particularly important in times of strategic and technological changes. The purpose of the article is to reveal the essence, tasks and problems of leadership in Ukrainian food industry enterprises. The author concludes by describing the leadership model in order to authenticate the key vectors of leadership model change in the enterprises of the food industry. The analysis is based on data provided by enterprises and obtained through communication with CEOs. The analysis is based on the data obtained in the course of qualitative research. The author’s vision of the formation of the model of modern leadership in enterprises is presented. Asymmetrical aspects of the formation of a new generation of business leaders are mentioned. The article focuses on the combination of elements of vertical leadership development, emotional, cultural, social and verbal intelligence, with value management at its core.
  • Ескіз
    Документ
    Методологія економічних наукових досліджень суб’єктів господарювання: теоретичний і прикладний аспект
    (2021) Труш, Юлія Леонідівна; Левченко, Юлія Григорівна
    В статті досліджено прикладний та теоретичний аспект методології економічних наукових досліджень суб’єктів господарювання в умовах сучасного конкурентного ринку. Встановлено поняття предмету та об’єкту наукового дослідження і зазначено чотири особливості об’єктів дослідження. Встановлено, що метод - це спосіб дослідження явищ, що визначає планомірний підхід до вивчення їх наукового пізнання і встановлення істини. Досліджено в чому полягає сутність специфіки економічної методології та розглянуто основні методи економічного наукового дослідження за допомогою загальнонаукових методів в економіці, серед яких: метод гіпотези та прогнозування, метод аналогії і порівнянь, методи індукції і дедукції, статичний та динамічний, статистико-математичні методи, метод комп’ютерної обробки, кумулятивний метод нагромадження та застосування. Досліджено поділ економічного дослідження на мікро- та макрорівні, це: політекономія, макроекономіка, мікроекономіка, метод аналізу і синтезу, методи абстрагування і конкретизації. Досліджено конкретно-наукові (емпіричні) методи наукового пізнання, це: теоретичні прийоми, формалізація, аксіоматизація, гіпотетичний метод, створення теорії.