Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини(2014) Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівнаУ статті розглянуто нанотехнологічну трифазну систему (оліякаталізатор-водень). У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено критичні точки процесу гідрування та підтверджено необхідність експериментальних досліджень. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів гідрогенізації визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників сировини (тропічних олій, купажованої олії) та отриманих гідрогенізатів. З використанням каталізаторів Н1 і Н2 отримано асортимент гідрогенізатів із заданою температурою плавлення і твердістю (консистенцією). Nanotechnological three phase system (butter — catalyst — hydrogen) has been studied in this article. As a result of analytical consideration of scientific and technical sources, the critical points of hydrogenation process have been investigated and the necessity of experimental researches has been proved. The physical and chemical indexes of raw material and products have been defined using standard methods.The results of experimental studies of raw material indexes (tropical butters, mixtures of butters) and the obtained products are presented. With the use of N1 and N2 catalysts assortment fats having the set temperature of melting and set degree of hardness (consistency) have been developed.Документ Вплив механолізу на активацію важкорозчинних нанокомплексів гетерополісахаридів при розробці нанотехнологій рослинних добавок(2017) Павлюк, Раїса Юріївна; Погарська, Вікторія Вадимівна; Балабай, Катерина Сергіївна; Погарський, Олексій Сергійович; Стуконоженко, Т. А.; Какадій, Ю. П.У статті вивчено вплив комплексної дії процесів кріогенного заморожування або паротермічної обробки та неферментативного каталізу — механолізу при дрібнодисперсному подрібненні на активацію неактивних прихованих форм важкорозчинних нанокомплексів гетерополісахаридів із біополімерами та їх трансформації в розчинну наноформу під час переробки фруктів, ягід та овочів і розробка нанотехнології добавок у формі пюре й порошків. Встановлено, що відбувається активація та більш повне вилучення пектинових речовин із зв’язаної прихованої форми у вільний стан (у 3,6...4,8 раза більше) заморожених (або термооброблених) плодів та овочів. Показано, що значна частина пектинових речовин у нанодобавках знаходиться в розчинній формі (до 70%). Розкрито механізм даних процесів, який зв’язаний з механокре- кінгом, механо- та кріодеструкцією. Якість нанопюре з плодів та овочів за вмістом біологічно активних речовин перевищує відомі світові аналоги та свіжу сировину. Розроблені нанотехнології пюре і ТУ (проекти) на їх виробництво й продукти для здорового харчування на основі плодоовочевих нанодобавок, зокрема начинок для кондитерських виробів та екструдованих продуктів і нанонапоїв. The purpose of the work is to study the influence of the complex action of cryogenic freezing or steam-thermal treatment and non-enzymatic catalysis-mechanolysis during the fine-dispersed grinding on the activation of inactive (hidden) forms of hardly soluble nanocomplexes of heteropolysaccharides with biopolymers and their transformation into the soluble nanoform during the processing of fruits, berries and vegetables; to develop nanotechnology of additives in the form of puree and powders. It is determined that activation and more complete extraction (3.6...4.8 times more) of pectins from the bound (hidden) form into a free condition of frozen (or heat- treated) fruits and vegetables occur due to the mentioned processes. It is shown that a considerable part of pectins is in the soluble form (as much as 70%) in nanoadditives. It is revealed that the mechanism of these processes is connected with mechanocracking, mechanical and cryogenic destruction. The quality of fruit and vegetable nanopuree exceeds the world- known analogues and start raw materials by the content of biologically active substances. Nanotechnologies of puree and technical specifications (the projects) for the manufacture and products for healthy nutrition based on fruit and vegetable nanoadditives, in particular for confectionary, extruded products and nano-beverages are developed.Документ Нанотехнології: гідровані жири для кондитерських композицій(2014) Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівнаУ статті досліджено гідрування олієжирової сировини (олій) і конди-терських композицій. У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено необхідність удосконалення кондитерських жирів і композицій. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників соняшникової олії та отриманих продуктів. Витрата каталізаторів П8 і Н0 склала 1,0... 1,1 кг/т, витрата водню — 27...52 нм/т. Отримано кондитерський жир із раціональними температурами плавлення і твердістю (консистенцією) для виробництва кондитерських композицій. The article considers the hydrogénation of oil and fat raw material, as well as confectionery formulations. As a result of analytical consideration of scientific and technical sources, the necessity of improving confectionery fats and formulations was determined. The physical and chemical indexes of feedstock and final products were defined by the standard methods.The results of experimental researches of indexes of sunflower oil and its products are shown. P8 and N0 catalyst consumption is 1,0...1,1 kg/t, hydrogen consumption is 27...52 nm3/t. The confectionery fat, suitable for confectionery formulations with rational melt temperature and hardness (consistency) was produced.Документ Нанотехнологии – новое направление развития инновационной деятельности в Украине, потенциальный класс риска и объект страховой защиты(2010) Ширинян, Лада ВасильевнаВ работе обсуждается влияние инновационной деятельности в области нанотехнологий на проблемы страховой защиты. Проанализированы возможности и проблемы нанотехнологий c позиций появления новых видов рисков. Предложен комплекс мер и инструментов управления рисками нанотехнологий. Предложена новая терминология в страховании. The influence of the innovation activity in the field of nanotechnologies on the problems insurance protection is discussed. The possibilities and problems of nanotechnologies from the point of view of new appearing risks are analyzed. It is offered the package and instruments of nanotechnologies risk management. The new terminology in insurance is introduced.Документ Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини(2014) Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівнаСтаттю присвячено проблемі гідрування олієжирової сировини. Розглянуто нанотехнологічну трьох фазну систему (олія-каталізатор-водень). У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено критичні точки процесу гідрування та необхідність експериментальних досліджень. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів гідрогенізації визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників сировини (тропічних олій, купажованої олії) та отриманих гідрогенізатів. З використанням каталізаторів Н-1 і Н-2 отримано .асортимент гідрогенізатів із заданою температурою плавлення і твердістю (консистенцією). Витрата каталізаторів Н-1 і Н-2 0.7 … 1.1 кг/т, витрата водню 10.7 … 33.6 нм3/т. Виявлено нове технічне рішення (спосіб гідрування рослинних олій). Отримано асортимент жирів із раціональними температурами плавлення і твердістю (консистенцією) для виробництва маргаринів, кондитерських, кулінарних жирів і жирів спеціального призначення. The article is devoted the problem of hydrogenizing of oils (raw material). The nano-technological is considered three phase system (butter - catalyst - hydrogen). As a result of analytical consideration of scientific and technical sources found out the critical points of process of hydrogenizing and necessity of experimental researches. The physical and chemical indexes of feedstock and products are certain standard methods. The results of experimental researches of indexes of raw material (tropical butters, mixtures of butters) and got products are resulted. With the use of catalysts of N-1 and N-2 got assortiment fats with the set temperature of melting and hardness (by consistency). Expense of catalysts of N-1 and N-2 0.7 ... 1.1 kg/t, expense of hydrogen 10.7 . 33.6 nm3/t. A new technical decision is exposed (method of hydrogenizing of vegetable butters). The assortment of fats is got with the rational temperatures of melting and hardness (by consistency) for the production of margarines, pastry shops, culinary fats, and fats of the special setting.Документ Нанотехнології в медицині: роль колоїднохімічних процесів(2008) Ульберг, З. Р.; Грузіна, Т.; Карпов, Олександр ВікторовичУ статті запропоновано огляд сучасного стану розвитку напрямів нанонауки, нанотехнологій і процесів, пов’язаних із біотехнологією та медициною. Проаналізовано колоїднохімічні аспекти загальної проблеми модифікування нанорозмірних частинок біополімерами та поверхневоактивними речовинами. Розглянуто різні види наноматеріалів і їх використання в медицині. Осмислено проблему загрози, що виникає внаслідок впливу наноматеріалів на здоров’я людей та довкілля. The paper deals with currant state of nanoscience development trends as well as nanotechnologies and processes concerning biotechnology and medicine. The problems analyzed are associated with colloid-chemical aspects of the task directed to nanoparticles modification realized by biopolymers and surface-active compounds. The authors consider different nanoparticle types and their use in the medicine. The problems of danger for humans and environment due to nanomaterials effect are discussed.Документ Нанотехнології в харчових продуктах(2011) Полумбрик, Максим ОлеговичУ статті проаналізовані основні галузі застосування нанотехнологій в харчових продуктах, зокрема в технології пакувальних матеріалів, наноліпосомах та наносенсорів. Показано, що присутність наноматеріалів суттєво поліпшує властивості упаковки, полегшує контроль якості готових виробів, сприяє збереженню активних компонентів продуктів всередині харчової матриці. The main applications of food nanotechnologies including packaging materials, nanosensors and nanoliposomes were analyzed. It has been shown that nanomaterials essentially improved barrier properties of packaging materials and help control and maintain food quality and also preserve active compounds in food matrix.