Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
20 результатів
Результати пошуку
Документ Bacteriocins Lactobacillus – an alternative to antimicrobial drugs(2021) Voloshina, Iryna; Soloshenko, Kateryna; Krasinko, Victoria; Lych (Tkachenko), Inna; Shkotova, LyudmilaThe review presents the characteristics of bacteria of the Lactobacillus family and their ability to synthesize various bacteriocins. The classification of lactobacilli bacteriocins is given, which includes three classes: class I – lantibiotics (peptides with a molecular weight of less than 5 kDa, which containing lanthionine), class II – unmodified bacteriocins, also called non-lantibiotics (heat-resistant peptides, which do not contain lanthionine and have a molecular weight of less 10 kDa) and class III – a poorly studied group of thermolabile proteins with a molecular weight of more than 30 kDa. Lactobacilli are shown to synthesize a wide spectrum of bacteriocins, which demonstrate a variety of actions and are able to inhibit the growth of numerous species of opportunistic gram-positive microflora. The article also provides the examples of lactobacilli bacteriocins isolated from food products (fermented meat, fish, kombucha, goat milk, koumiss, etc.) and various human biotopes (microbiota of breast milk, intestinal tract, and vaginal secretions). Additionally, the review shows the prospects of wide application of bacteriocins synthesized by lactobacilli in the food and pharmaceutical industries.Документ The role of intestinal microbiota and its recovery in COVID-19(2022) Starovoitova, Svitlana; Demchenko, Olga; Bila, Victoriya; Spivak, MykolaToday, during the SARS-CoV-2 pandemic, when there are no clear therapeutic strategies for prevention and treatment, attention should be paid to alternative treatments, which may include the use of bacteriotherapeutic drugs based on probiotic microorganisms, i.e. representatives of the host normobiota. Experimental data show that changes in immune balance in patients with SARS-CoV-2 may be mediated by corresponding changes in the host intestinal microbiota. This statement is especially significant for the elderly, whose intestinal biota is less diverse. Especially the number of useful representative’s decreases, which leads to greater sensitivity of the older generation to SARS-CoV-2. The composition and function of the intestinal microbiota may be a potential biological mechanism responsible for the diversity of susceptibility of different groups of people to SARS-CoV-2. A bidirectional connection along the intestinelung axis due to soluble microbial metabolites transported by the bloodstream is shown. The intestinal microbiota produces many diffusing metabolites with immunomodulatory properties. Given the potential beneficial effects of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microbiota during respiratory viral infection, their use as therapeutic agents during SARS-CoV-2 infection can be considered. Since the microbiota can be maintained using adequate, safe, and relatively inexpensive bacteriotherapeutic drugs (pro-, pre-, para-, post-, synbiotics, immunobiotics, functional foods enriched with probiotic microorganisms, etc.), their use should be considered as adjunctive therapy to limit SARS-CoV-2 progression in infected patients or as a prophylactic strategy for uninfected people at risk during the expansion of SARS-CoV-2.// Сьогодні, під час пандемії SARS-CoV-2, коли немає чітких терапевтичних стратегій профілактики та лікування, слід приділяти увагу альтернативним методам лікування, які можуть включати застосування бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів, тобто представників нормобіоти хазяїна. Експериментальні дані показують, що зміни імунного балансу у пацієнтів з SARS-CoV-2 можуть бути опосередковані відповідними змінами мікробіоти кишечника господаря. Особливо це твердження має значення для людей похилого віку, чия кишкова біота менш різноманітна. Зменшується кількість корисних представників, що призводить до більшої чутливості старшого покоління до SARS-CoV-2. Склад і функція мікробіоти кишечника можуть бути потенційним біологічним механізмом, відповідальним за різноманітність сприйнятливості різних груп людей до SARS-CoV-2. Показано двонаправлений зв’язок вздовж осі кишківника і легенів завдяки розчинним мікробним метаболітам, які транспортуються кровотоком. Кишкова мікробіота виробляє багато дифундуючих метаболітів з імуномодулюючими властивостями. Враховуючи потенційний сприятливий вплив бактеріотерапевтичних препаратів та функціональних продуктів, збагачених пробіотичною мікробіотою під час респіраторної вірусної інфекції, можна розглянути їхнє використання як терапевтичних засобів під час інфекції SARS-CoV-2. Оскільки мікробіоту можна підтримувати за допомогою адекватних, безпечних і відносно недорогих бактеріотерапевтичних препаратів (про-, пре-, пара-, пост-, синбіотиків, імунобіотиків, функціональних продуктів, збагачених пробіотичними мікроорганізмами тощо), їх використання слід розглядати як додаткова терапія для обмеження прогресування SARS-CoV-2 у інфікованих пацієнтів або як профілактична стратегія для неінфікованих людей, які знаходяться в групі ризику під час поширення SARS-CoV-2.Документ Современные технологии доставки пробиотических микроорганизмов(2022) Старовойтова, Светлана АлександровнаВысокий интерес к важности нормобиоты кишечника для обеспечения здоровья человека привел к необходимости разработки систем пероральной доставки для инкапсулирования, защиты и доставки пробиотических микроорганизмов в толстый кишечник. Важной задачей современной биотехнологии является минимизировать затраты на технологию инкапсулирования пробиотических микроорганизмов. Стоимость может сильно различаться в зависимости от используемой технологии и объема продукта. Однако именно у технологии инкапсулирования пробиотических микроорганизмов большой потенциал в будущем для создания функциональных продуктов питания, обогащенных пробиотическими микроорганизмами, а также пребиотиками – как факторами роста нормобиоты.// Високий інтерес до важливості нормобіоти кишечника для забезпечення здоров'я людини призвів до необхідності розробки систем пероральної доставки для інкапсулювання, захисту та доставки пробіотичних мікроорганізмів до товстого кишечника. Важливим завданням сучасної біотехнології є мінімізувати витрати на технологію інкапсулювання пробіотичних мікроорганізмів. Ціна може відрізнятися залежно від використовуваної технології та обсягу продукту. Однак саме у технології інкапсулювання пробіотичних мікроорганізмів великий потенціал у майбутньому для створення функціональних продуктів харчування, збагачених пробіотичними мікроорганізмами, а також пребіотиками як факторами зростання нормобіоти.// High interest in the importance of the intestinal normobiota for human health has led to the need to develop oral delivery systems to encapsulate, protect and deliver probiotic microorganisms to the colon. An important task of modern biotechnology is to minimize the cost of encapsulating probiotic microorganisms. The cost can vary greatly depending on the technology used and the volume of the product. However, it is the technology of encapsulation of probiotic microorganisms that has great potential in the future for the creation of functional food products enriched with probiotic microorganisms, as well as prebiotics as growth factors for the normobiota.Документ Взаємозв’язок сучасних бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів та COVID-19 in vivo(2021) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаУ статті показаний двонаправлений зв’язок між віссю кишечник-легені, що обумовлюється розчинними мікробними метаболітами, які транспортую-ться кровотоком. Кишкова мікробіота продукує багато дифундуючих метабо-літів з імуномодулюючими властивостями. Потенційний благотворний вплив бактеріотерапевтичних препаратів і продуктів функціонального харчування, збагачених пробіотичною мікрофлорою, під час респіраторно-вірусної інфекції підтверджує можливість їх використання як терапевтичних засобів під час інфекції COVID-19. Оскільки мікробіоту можна підтримувати, застосовуючи адекватні, без-печні та порівняно недорогі бактеріотерапевтичні препарати (про-, пре-, синбіотики, імунобіотики, функціональні продукти харчування, збагачені про-біотичними мікроорганізмами тощо), їх призначення слід розглядати як до-даткове лікування для обмеження прогресування COVID-19 в інфікованих пацієнтів або як профілактичну стратегію для неінфікованих людей, що перебувають у групі ризику під час розширення локалізації COVID-19 або повторних хвиль захворювання.Документ Cobiotics a new conception of probiotics(2019) Starovoitova, SvitlanaA new achievement in the study of probiotics was the formulation of a new concept - cobiotics. Cobiotics are more functional than synbiotics, since they are a combination of probiotics, prebiotics and digestive enzymes. This concept improves the nutritional value of synbiotics by incorporating various types of digestive enzymes and adding enzymes to isolate prebiotics from their natural sources. Cobiotics were first made in Belgium. The ingredients used in cobiotics create synergy that enhances their effectiveness and improves the effect of cofactors.Документ Probiotics as a remedy against stress(2018) Starovoitova, SvitlanaThe functional connection between the gastrointestinal tract and the central nervous system of the host organism was considered. The relationship between the intestinal microbiome and the central nervous system had been analyzed. The main mechanisms of the influence of microbiota on the functions of the central nervous system were shown. The literature data on the role of the intestinal microbiome in disorders of the central nervous system were summarized. The main factors linking the intestinal microbiota and the central nervous system were given. The prospects of using bacteriotherapeutic drugs and functional food products enriched with appropriate probiotic microorganisms for the prevention and treatment of neurological disorders, as well as for maintaining the functionality of the immune system in stress subjects were highlighted. Розглянуто функціональний зв'язок між шлунково-кишкового тракту та центральною нервовою системою організму господаря. Проаналізовано взаємозв'язок між мікробіоом кишечника та центральною нервовою системою. Показані основні механізми впливу мікробіоти на функції центральної нервової системи. Узагальнено дані літератури про роль мікробіома кишечнику при порушеннях центральної нервової системи. Вказані основні фактори, що пов'язують мікробату кишечнику та центральну нервову систему. Висвітлено перспективи застосування бактеріотерапевтичних лікарських засобів та функціональних харчових продуктів, збагачених відповідними пробіотичними мікроорганізмами для профілактики та лікування неврологічних розладів, а також для підтримки функціональності імунної системи у випробуваних.Документ Роль бактериотерапевтических препаратов при стрессе(2018) Старовойтова, Светлана АлександровнаЦель данного исследования - выявить взаимосвязь между кишечной микробиотой хозяина и последствиями нарушения гомеостаза организма под влиянием стрессовых факторов, а также возможные способы предотвращения негативного влияния стрессовых воздействий на макроорганизм. The purpose of this study is to reveal the relationship between the intestinal microbiota of the host and the consequences of disturbance of the body's homeostasis under the influence of stress factors, as well as possible ways of preventing the negative impact of stress effects on the macroorganism.Документ Оценка органолептических и микробиологических показателей качества пшеничного хлеба со съедобным покрытием, содержащим пробиотические микроорганизмы(2017) Чорна, Анастасия Ивановна; Шульга, Оксана Сергеевна; Арсеньева, Лариса Юрьевна; Грегирчак, Наталья Николаевна; Покойовец, Екатерина ЮрьевнаПроведено исследование пшеничного хлеба со съедобным покрытием, содержащим в своем составе пробиотические микроорганизмы (Bifidobacterium bifidum, Propionibacterium freudenreichii, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus). Изучены показатели общей микробной обсемененности пшеничного хлеба в процессе хранения, количества молочнокислых бактерий, плесневых грибов и дрожжей, а также устойчивости хлеба к микробной порче. Отмечено, что в опытном образце пшеничного хлеба с пробиотическими микроорганиз мами в покрытии в течение установленного срока годности (2 сут) количество мезофильных аэробных и факультативно анаэробных микроорганизмов (КМАФАнМ) было ниже, чем в хлебе, в который пробиотики добавляли в тесто (4,5*102 против 4,5*103 КОЕ/г через 48 ч хранения), тогда как количество молочнокислых бактерий при хранении уменьшалось не более чем на 2 порядка (с 1*105 до 9,3*103 КОЕ/г через 48 ч хранения). Органолептическая оценка пшеничного хлеба с пробиотическим покрытием и без него показала, что использование покрытия не изменяет органолептических свойств хлеба. В целом эти результаты свидетельствуют о возможности использования пробиотиков в составе съедобного покрытия хлебобулочных изделий. Wheat bread coated with edible coating containing probiotic microorganisms (Bifidobacterium bifidum, Propionibacterium freudenreichii, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus) in its composition has been studied. Change of microbiological contamination of bread during storage, the presence of lactic acid bacteria, mold fungi and yeast, as well as bread microbial resistance were tested. It was noted that Quantity of Mesophilic Aerobic and Facultative Anaerobic Microorganisms (QMAFAnM) in the bread with probiotic was lower than in bread without additives throughout the storage (4.5*102 compared to 4.5*103 CFU/g after 48 h storage). The number of lactobacilli in the test sample during storage reduced by 2 orders of magnitude (from 1*105 to 9.3 *103 CFU/g after 48 h storage), indicating the possibility of their use in edible coatings. Comparative of organoleptic evaluation of uncoated and coated bread shown that the use of the coating does not alter the organoleptic properties of bread. Generally, these results suggests the possibility of usage of probiotics in the composition of edible coating of bakery products. (Bifidobacterium bifidum, Propionibacterium freudenreichii, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus).Документ Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю як основи продуктів функціонального харчування і бактеріотерапевтичних препаратів(2016) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаРозглянуто види, джерела видалення та дана характеристика танинів. Проаналізовано шляхи біодеградації основних видів танінів і ферменти, що беруть участь в процесах їх розкладу. Показано можливе використання і значення танінів у різних галузях промисловості, особливо в харчовій і фармацевтичній. Висвітлено перспективи застосування пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю в якості основи фармацевтичних препаратів - пробіотиків і продуктів функціонального харчування. The types of tannins and their sources of selection were considered. The characteristics of the structure and properties of tannins, especially of bacterial origin were given. Positive and negative properties of various tannins, mainly of vegetable origin were reviewed. The ways of biodegradation of the main types of tannins and enzymes involved in the processes of their decomposition were analyzed. The possibility of using tannins and their value in a variety of industries, especially in the food and pharmaceutical was shown. Literature data of many known researchers concerning of bacterial tannase activity and methods of its determining and also isolation bacteria with tannase activity were summarized. The main tannase-producing bacteria, especially with potential probiotic properties and the ability to use in creating bacterial drugs and functional foods were shown. Application perspectives of tannase activity of probiotic microorganisms as a basis for pharmaceutical products - probiotics and functional foods enriched with probiotic microorganisms relevant to the antioxidant and anti-tumor properties were covered. Practical use of tannase still quite limited due to the insufficient study of its properties, the complexity of production and purification were noted.Документ Probiotics with tannase activity(2016) Starovoitova, SvitlanaVegetable food is the main source of tannins - biologically active phytonutrients. Tannins present in various plants used as foodstuffs and feedstuffs. Tannins, on the one hand good for health because of their chemopreventive activity against carcinogenesis and mutagenesis, on the other hand - they may be involved in cancer formation, or antinutritive hepatotoxic activity. Tannins are known as antinutrients - they reduce the efficiency of the conversion by the body absorption of nutrients into new substances. The properties of tannins are directly dependent on their molecular weight. Рослинна їжа є основним джерелом дубильних речовин - біологічно активних фитонутриентов. Таніни, присутні в різних рослинах, які використовуються в якості харчових продуктів і кормів. Таніни, з одного боку, добре для здоров'я через їх хіміопрофілактичне активності проти канцерогенезу і мутагенезу, з іншого боку - вони можуть бути залучені до формування раку, або антипоживних гепатотоксического активності. Таніни відомі як антінутріентов - вони знижують ефективність перетворення шляхом поглинання тіла поживних речовин в нові речовини. Властивості дубильних речовин безпосередньо залежать від їх молекулярної маси.