Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 13
  • Ескіз
    Документ
    Поведінкові аспекти забезпечення ефективності страхового ринку і ринкової Рівноваги: модель «Х-ефективності страхування»
    (2024) Шірінян, Артур Арамович; Шірінян, Лада Василівна
    Оскільки кожний учасник страхового ринку визначає ефективність ринку та ключові показники ефективності (КПЕ) на власний розсуд і по відношенню до себе, то КПЕ страхового ринку для різних його учасників відрізняються. Метою статті є дослідження поведінкових аспектів забезпечення ефективності страхового ринку для його учасників в частині встановлення ринкової рівноваги, розробка графічних моделей попиту і пропозиції та діаграм ефективності страхового ринку. За допомогою параметрізації побудовано в координатах «ефективність страхування – ціна послуги» ринкову сукупну криву попиту на страхову послугу і сукупну ринкову криву пропозиції страхової послуги. Отриману графічну модель, яка якісно співпадає з класичною моделлю попиту і пропозиції товару та встановлення рівноваги на ринку страхування, ми назвали модель «Х-ефективності страхування» в координатах «ефективність страхування – ціна послуги». Аналіз свідчить про можливість складних ситуацій і стратегій поведінки учасників страхового ринку
  • Ескіз
    Документ
    Automated power supply control system for a food industry enterprise using a photovoltaic plant and energy storage
    (2022) Baliuta, Serhii; Zinkevych, Petro
    Introduction. Studies were carried out on the power supply control process of a food industry enterprise using a photoelectric plant and electric energy storage to ensure the efficiency of transmission and use of electrical energy. Materials and methods. The studies were carried out using the methods of modern theory of automatic control and system analysis of control processes. Results and discussion. The main stages of the power supply control process using a photovoltaic plant and an energy storage system are defined: basic control functions – registration of electric energy consumption, forecasting of electric energy generation using a photovoltaic plant, forecasting of electric energy consumption, determination of parameters of the electric energy storage system, analysis power supply system modes; conditions for providing control functions – information on solar radiation; data on electric energy generation using photovoltaic plant, data on electric energy consumption, limitations and tariffs for electric energy, requirements for the accuracy of forecasting electricity consumption and generation of electric energy using photovoltaic plant, data on energy storage system (current charge, maximum and minimum permissible charges), decision-making on optimization of power supply; organizational and technical mechanisms for the implementation of management functions – information and computing complex, energy dispatcher, chief energy engineer; the database of the electrical supply control system, which is used to prepare decisions; basic information flows that ensure the management of electricity supply – forecast values of meteorological data, current data on electric energy consumption, management actions on the regulation of photovoltaic plant and energy storage system, current data on power supply mode parameters; current data on power supply configuration; control actions on optimization of power supply regimes, management actions on the management of electricity quality indicators; control actions for changing the configuration of the power supply. The functional scheme of power supply control using photovoltaic plant and energy storage system is presented and the requirements for individual units are formulated. The synthesis of the food industry enterprise power supply control system is carried out using the method of ensuring compatibility through sequential integration. In order to ensure energy-efficient power supply of food industry enterprise and optimal use of photovoltaic plant and energy storage system, optimization of modes is carried out using dynamic programming methods. Conclusion. The development of control systems for power supply of food industry enterprise using photovoltaic plant and energy storage system based on system analysis and compatibility with the use of mode optimization using dynamic programming methods ensures high efficiency of power supply and rational modes of use of photovoltaic plant and energy storage system.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні підходи до функціонування ринку продукції свинарства в умовах євроінтеграційних процесів
    (2023) Ібатуллін, Марат Ільдусович; Гривківська, Оксана Василівна; Свиноус, Н. І.
    Ринок свинарства є важливою складовою продовольчого забезпечення країни як сукупності взаємопов'язаних науково-дослідних, виробничих, збутових та управлінських структур, ме- ханізмів і заходів щодо прийняття рішень з метою стабільного задоволення платоспроможного попиту населення продовольством та створення запасів для забезпечення продовольчої без- пеки. З метою забезпечення функціонування системи продовольчого забезпечення необхідно підтримувати її структурний розвиток і ресурсну модернізацію всіх складових, під якими розу- міють формування ефективної господарської організації (аграрного виробництва, економіч- ної взаємодії господарюючих суб'єктів), техніко-технологічне та організаційно-правове забез- печення, розвиток інфраструктури. Отже, систему продовольчого забезпечення країни необ- хідно розглядати як багаторівневу, в якій можна виділити галузеві, продуктові, розподільні підсистеми. До специфічних особливостей ринку продукції свинарства можна віднести такі характерис- тики: оскільки м'ясо і продукти його переробки є соціально значущими видами продовольства, які повинні щоденно бути в раціоні харчування людини, держава зобов'язана забезпечити для населення країни як фізичну, так і економічну їх доступність; можливість виробництва м'яса свиней практично в усіх регіонах країни; в умовах зростання роздрібних цін на продовольство попит на продукцію свинарства низькоеластичний на м'ясо і високоеластичний на продукти його переробки, що визначає відносно стійкий попит на першу групу продукції; оскільки ринку продукції свинарства, хоча і меншою мірою, ніж іншим окремим продуктовим ринкам, властива сезонність виробництва, тому за відносно стабільного попиту постає потреба створення за- пасів свіжозамороженого м'яса та інших продуктів його переробки; ринок продукції свинар- ства вирізняється великою сукупністю реалізованих на ньому видів продукції, її споживчою сегментацією за віком, функціональною спрямованістю, споживчими властивостями, висуває особливі вимоги до технології виробництва та пакування продукції; м'ясо ? швидкопсувний про- дукт, який не підлягає тривалому зберіганню в не переробленому вигляді й потребує відповід- них каналів реалізації та розвиненої розподільчої інфраструктури; швидкопсувний характер м'яса та екологічна незахищеність сфери його виробництва зумовлюють підвищені вимоги до якості м'яса і продуктів його переробки, для чого необхідно більш швидке оновлення стандартів на якість і методи її визначення. З метою забезпечення стабільного функціонування ринку продукції свинарства необхідно забезпечувати глибоку переробку продукції свинарства, формування ефективної логістичної інфраструктури та власної торговельної мережі, створення умов для поставки продукції на ек- спорт. The pig market is an important component of the country's food security as a set of interrelated research, production, sales and management structures, mechanisms and decision-making measures aimed at stable satisfaction of the population's solvent demand for food and the creation of reserves to ensure food security. In order to ensure the functioning of the food supply system, it is necessary to support its structural development and resource modernization of all components, which means the formation of an effective economic organization (agricultural production, economic interaction of economic entities), technical-technological and organizational-legal support, infrastructure development. Therefore, the country's food supply system must be considered multi-level, in which branch, product, and distribution subsystems can be distinguished. The following characteristics can be attributed to the specific features of the market of pig farming products: since meat and its processing products are socially significant types of food that should be in the human diet every day, the state is obliged to ensure both their physical and economic availability for the country's population; the possibility of pig meat production in almost all regions of the country; in conditions of rising retail food prices, the demand for pig products is low-elastic for meat and highly elastic for its processing products, which determines relatively stable demand for the first group of products; since the market of pig products, albeit to a lesser extent than other individual food markets, is characterized by seasonality of production, therefore, with a relatively stable demand, there is a need to create stocks of fresh frozen meat and other products of its processing; the market of pig products is characterized by a large number of types of products sold on it, its consumer segmentation by age, functional orientation, consumer properties, puts forward special requirements for the technology of production and packaging of products; meat is a perishable product that cannot be stored for a long time in an unprocessed form and requires appropriate sales channels and a developed distribution infrastructure; the perishable nature of meat and the ecological insecurity of the sphere of its production lead to increased requirements for the quality of meat and its processing products, for which a faster update of quality standards and methods of its determination is necessary. In order to ensure the stable functioning of the market for pig farming products, it is necessary to ensure deep processing of pig farming products, the formation of an effective logistics infrastructure and own trade network, and the creation of conditions for the supply of products for export.
  • Ескіз
    Документ
    Формування системи моніторингу продовольчого ринку в контексті державного регулювання продовольчого забезпечення населення країни
    (2023) Ібатуллін, Марат Ільдусович; Гривківська, Оксана Василівна; Свиноус, Н. І.
    Підвищення рівня економічної безпеки держави, її складової продовольчої безпеки, не можливо забезпечити без ефективного розвитку продовольчого ринку та значного посилення ролі інструментів державного регулювання у досягненні його збалансованого розвитку. В умовах посилення глобалізаційних процесів та прийнятих зобов'язань, насамперед, щодо обмеження прямої підтримки сільського господарства, вітчизняний агропродовольчий ринок на сьогодні перебуває під впливом негативних чинників нестабільності. Із урахуванням вищезазначеного, посилення ролі інструментів державного регулювання розвитку продовольчого ринку стає важливою умовою забезпечення його збалансованості у продовольчому забезпеченні країни та формуванні експортної пропозиції агропродовольства із високим значенням доданої вартості. Increasing the level of economic security of the state, a component of its food security, cannot be ensured without effective development of the food market and significant strengthening of the role of state regulation tools in achieving its balanced development. In the conditions of the strengthening of globalization processes and the accepted obligations, first of all, regarding the limitation of direct support for agriculture, the domestic agro-food market is currently under the influence of negative factors of instability. Taking into account the above, the strengthening of the role of the instruments of state regulation of the development of the food market becomes an important condition for ensuring its balance in the food supply of the country and the formation of an export offer of agro-food with a high added value.
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг продовольчого ринку: європейський досвід та виклики для України
    (2023) Ібатуллін, Марат Ільдусович; Трусова, Наталя Вікторівна; Гривківська, Оксана Василівна
    Головним завданням державної системи моніторингу агропродовольчого ринку є створення та підтримка функціонування інформаційно-аналітичної системи аграрного сектору економіки для забезпечення оперативного прийняття непередбачених кризових ситуацій на відповідних агропродовольчих ринках; виявлення вигідних ринків збуту та сприяння прогнозованості розвитку бізнесу; оперативне і безкоштовне розповсюдження інформації про ціни та ринкові тенденції серед широкого кола споживачів, однак Законі України «Про захист прав споживачів». Вважаємо, що на сьогодні назріла необхідність у створенні системи державного моніторингу агропродовольчого ринку та розробці релевантної, узгодженої інформаційно-аналітичної системи для забезпечення оперативного прийняття управлінських рішень суб’єктами ринку, зокрема, з питань вжиття органами виконавчої влади заходів для раціонального поєднання саморегуляторних процесів та державного економічного регулювання, створення умов для вільного доступу всіх учасників до необхідної інформації. Для держави наявність оперативної та достовірної інформації щодо поточної та прогнозної цінової ситуації на місцевих, регіональних та загальнодержавному агропродовольчому ринку сприятиме прийняттю своєчасних та обґрунтованих урядових рішень щодо регулювання ринків та державної підтримки товаровиробників. підвищенню дієвості державної політики щодо запобігання виникнення непередбачених кризових ситуацій на окремих ринках, досягненню паритетності в результаті виявлення внутрішніх цінових диспропорцій, зменшенню вразливості економіки від «цінових шоків», зниженню рівня розбіжностей цін у межах регіону, скорочення проявів локального монополізму. Вважаємо, що існує необхідність в створенні системи моніторингу цін виробників сільськогосподарської продукції, цін на промислові товари, придбані сільськогосподарськими організаціями, цін у переробній сфері, тарифів у розподільчій інфраструктурі, а також споживчих цін на продовольчі товари, що дозволить виявити ступінь впливу окремих учасників ринку ланцюга поставок на рівень і динаміку цін кінцевої продукції. В умовах мінливості рівня цін та їх співвідношення достовірність і порівнянність використовуваної цінової інформації має визначальне значення для аналізу ситуації, виявлення довгострокових тенденцій і їх векторів для організації регулювання економічними процесами на всіх рівнях управління. The main task of the state monitoring system of the agro-food market is to create and support the functioning of the information and analytical system of the agrarian sector of the economy to ensure the prompt acceptance of unforeseen crisis situations in the relevant agro-food markets; identification of profitable sales markets and promotion of predictability of business development; prompt and free distribution of information about prices and market trends among a wide range of consumers, however, the Law of Ukraine "On the Protection of Consumer Rights". We believe that today the need to create a system of state monitoring of the agro food market and to develop a relevant, coordinated information and analytical system to ensure prompt management decision-making by market subjects, in particular, regarding the implementation of measures by executive authorities for a rational combination of self-regulatory processes and state economic regulation, creating conditions for free access of all participants to the necessary information. For the state, the availability of operational and reliable information on the current and forecast price situation on the local, regional and national agro-food market will contribute to the adoption of timely and well-founded government decisions regarding the regulation of markets and state support of commodity producers. increasing the effectiveness of state policy in preventing the occurrence of unforeseen crisis situations in individual markets, achieving parity as a result of identifying internal price disparities, reducing the vulnerability of the economy to "price shocks", reducing the level of price discrepancies within the region, reducing manifestations of local monopolies. We believe that there is a need to create a system for monitoring prices of producers of agricultural products, prices for industrial goods purchased by agricultural organizations, prices in the processing sector, tariffs in the distribution infrastructure, as well as consumer prices for food products, which will allow us to reveal the degree of influence of individual market participants in the chain supplies on the level and dynamics of prices of final products. Under the conditions of the variability of the price level and their relationship, the reliability and comparability of the used price information is of decisive importance for analyzing the situation, identifying long-term trends and their vectors for organizing the regulation of economic processes at all levels of management.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи розвитку ринку послуг в сучасних умовах розвитку економіки
    (2013) ‪Пойта, Ірина Олександрівна
    Article is devoted to the analysis of patterns and trends in sustainable market in conditions of economy globalization. The main advantages and disadvantages of market services in Ukraine and prospects in the future are outlined. Prospects for development of services are related to the possibilities of institutional support for new and more complex forms of social professional and intellectual life. Стаття присвячена проведенню аналізу закономірностей та сталих тенденцій розвитку ринку послуг в умовах глобалізації економіки. Розглянуто основні переваги і недоліки розвитку ринку послуг в Україні та перспективи у майбутньому. Перспективи розвитку послуг пов’язані з можливостями інституціонального забезпечення нових більш складних форм соціального професійного, інтелектуального життя.
  • Ескіз
    Документ
    Рынок детского питания: сущность, значение, особенности
    (2015) Пашкова, Екатерина
    В статье рассмотрено традиционное понимание рынка, которое сводится к характеристике отношений между основными его субъектами — покупателями и продавцами, т. е. поведенческих отношений. В то же время установлено, что характер рынка определяют не только продавцы и покупатели, но и его инфраструктура, различные экономические процессы. Проведено сравнение употребления понятия «рынок» различными экономистами, которое употребляется в экономике в широком и узком смысле. Указано, что в подходах к определению рынка можно выделить концепции классической, неоклассической, институциональной и советской экономических школ. Изучен рынок продовольствия. Определено, что он охватывает сферу товарного производства продуктов питания, сферу их потребления и сферу инфраструктуры, которая призвана поддерживать и управлять нормальным протеканием рыночных отношений по поводу производства и реализации продовольствия
  • Ескіз
    Документ
    Сировинне забезпечення кондитерської галузі україни на етапі її становлення
    (2020) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга Олександрівна
    Стаття присвячена розвитку матеріально-технічної бази та сировинному забезпеченню кондитерської промисловості в ХІХ столітті, як класичної галузі вторинної переробки. Відкриття ХІХ століття значно розширили перелік сировини та ускладнили технологічний процес. В першу чергу, йдеться про виробництво твердого шоколаду та молочного шоколаду, що зав’язувало галузь на постачання какао-бобами. На підставі архівних документів розглядаються основні шляхи постачання української кондитерської галузі какао-бобами. Також розглядаються окремі аспекти роботи борошномельної та цукрової промисловості, імпорт і експорт устаткування. The article is devoted to the development of material and technical base and raw materials for the confectionery industry in the nineteenth century, as a classic recycling industry. The discovery of the nineteenth century greatly expanded the list of raw materials and complicated the technological process. First of all, it is the production of solid chocolate and milk chocolate, which has linked the industry to the supply of cocoa beans. Based on archival documents, the main ways of supplying the Ukrainian confectionery industry with cocoa beans are considered. Some aspects of the flour and sugar industry, import and export of equipment are also considered.
  • Ескіз
    Документ
    Домінанти розвитку логістичної діяльності підприємства
    (2018) Пєтухова, Ольга Михайлівна; Лепіхова, Анна Ігорівна
    Розглянуто теоретичні засади логістичної діяльності підприємства. Досліджено поняття «логістична діяльність підприємства». Зазначено, що ефективність логістичної діяльності залежить від широкого спектру чинників і характеризується певними особливостями як на окремо взятих підприємствах, так і у різних галузях. Описано ринок, на якому працює виробниче підприємство ПАТ «Квазар». Наведено асортимент продукції та перелік послуг, що надає підприємство. Проаналізовано логістичну діяльність досліджуваного підприємства з точки зору її складових. Визначено домінанти розвитку логістичної діяльності ПАТ «Квазар». Підкреслено, що роль логістичної діяльності в життєдіяльності виробничого підприємства дуже велика. Визначено проблеми, які заважають підвищенню ефективності логістичної діяльності на підприємстві та запропоновано низку заходів щодо удосконалення логістичної діяльності ПАТ «Квазар», що дозволить підприємству оптимізувати логістичні витрати та допоможе досягнути вищого рівня конкурентоспроможності на ринку.
  • Ескіз
    Документ
    Анализ и реинжиниринг процесса планирования закупок для предприятий ресторанного хозяйства
    (2015) Грибков, Сергей Витальевич; Загоровская, Лариса Григорьевна; Бондарь, Наталья Петровна; Губеня, Вячеслав Александрович
    В настоящее время интенсивно развивается ресторанный бизнес, но в процес се работы заведений ресторанного хозяйства руководители часто сталкиваются с проблемами различного рода, которые являются следствием неэффективных бизнес-процессов. В последние годы для преодоления проблем широкого распространения набирает метод реинжиниринга бизнес-процессов, на основе которого производится автоматизація производства, обслуживания потребителей и проведения закупок сырья. В представленной статье внимание сосредоточено на анализе, моделировании и проведении реинжиниринга процесса планирования закупок на предприятиях ресторанного хозяйства. С использованием методологии труктурного анализа и проектирования SADT в среде AllFusion Process Modeler разработана функциональная модель планирования закупок сырья. Анализ модели позволил выявить недостатки рассмотренных бизнес-процессов и предложить пути их усовершенствования. Today the restaurant business is developing rapidly, but in the process of institutions of restaurant industry leaders often meet with all sorts of problems that are the result of ineffective business processes. In recent years for overcoming the problems the method of re-engineering of business processes has been gaining widespread, on the basis of which automation, customer service and procurement of raw materials are made. The presented paper focuses on the analysis, modeling and re-engineering of procurement planning for the institutions of restaurant industry. With the use of methodology of structural analysis and design technique the planning of raw material purchases functional model is worked out in the environment of AllFusion Process Modeler. The analysis of model allowed reducing the defects of the considered business processes and offering to the way of their improvement.