05.18.05 - Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7363
Переглянути
Документ Удосконалення попередньої вапнокарбонізації дифузійного соку(2010) Резніченко, Юрій МиколайовичДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2010. Робота присвячена підвищенню ефективності очищення соків шляхом використання попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного соку з подальшим відокремленням осаду до основного вапнування. Розроблено новий спосіб очищення дифузійного соку з відокремленням осаду після ступінчастої вапнокарбонізації в сукупності з додаванням флокулянту Magnaflok LT-27 та карбонізації вапнованого соку зі ступінчастим зниженням лужності на І та ІІ карбонізаціях, який дозволяє одержати високий ефект очищення соку та зменшити загальні витрати вапна. Встановлено значне покращення технологічних показників очищеного соку за умов повертання всієї кількості суспензії соку І та ІІ карбонізацій на ступінчасту вапнокарбонізацію дифузійного соку за витрат вапна на вапнокарбонізацію 0,6…0,7% до маси соку та в сукупності з додаванням флокулянту Magnaflok LT-27 у кількості 0,5×10-4 до маси соку. Визначено, що найбільш ефективною точкою вводу суспензій соку І та ІІ карбонізацій є дифузійний сік. Розроблено апарат для проведення попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного соку (деклараційний патент на корисну модель № 37536, 2008 р.). Використання попередньої ступінчастої вапнокарбонізації дифузійного соку з подальшим відокремленням осаду до основного вапнування надає можливість зменшити загальні витрати вапна відповідно на 0,6…0,7%СаО до маси соку при зберіганні високих якісних показників очищеного соку. Встановлено, що спосіб очищення дифузійного соку з відокремленням осаду до основного вапнування, не надає можливості карбонізувати сік основного вапнування до кінцевої лужності ІІ карбонізації без проміжної фільтрації. Використання в способі очищення дифузійного соку відокремлення осаду до основного вапнування і карбонізації вапнованого соку зі ступінчастим зниженням лужності на І карбонізації сприяє значному підвищенню ефекту очищення – чистота очищеного соку підвищується на 1,1 %, а загальний ефект очищення складає 39,68%. Thesis for a candidate of science degree on a speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2010. This work is devoted to the raise of juice purification efficiency by means of using preliminary stepwise liming-carbonation of raw juice with subsequent sediment separation before the main liming. New raw juice purification method has been developed with sediment separation after the stepwise liming-carbonation in the aggregate with addition of flocculant Magnaflok LT-27 and carbonation of limed juice with stepwise alkalinity decrease at the 1st and 2nd carbonation. This method permits to obtain high juice purification effect and to reduce total lime consumption. Considerable improvement of purified juice technological characteristics has been determined provided recycling the total amount of the 1st and 2nd carbonation slurry to the stepwise limingcarbonation of raw juice and lime consumption for the liming-carbonation of 0.6-0.7 % on juice weight together with the flocculant Magnaflok LT-27 addition of 0,5×10-4 on juice weight. It was determined that raw juice is the most efficient point for the 1st and 2nd carbonation slurry input. Apparatus has been developed for carrying out of the preliminary stepwise liming-carbonation of raw juice (declaration Patent for useful model No. 37536, 2008). Employment of the stepwise liming-carbonation of raw juice with subsequent sediment separation before the main liming gives possibility to decrease total lime consumption up to 0.6-0.7 % on juice weight, maintaining high quality characteristics of purified juice. It was determined that the method of raw juice purification with sediment separation before the main liming does not give possibility to carbonate main liming juice up to the end alkalinity of the 2nd carbonation without interim filtration. Use in the method of raw juice purification with sediment separation before the main liming and carbonation of limed juice with stepwise alkalinity decrease at the 1st carbonation facilitate considerable increase of the purification effect. Purified juice purity rises by 1.1 % and the total purification effect is 39.68 %.Документ Удосконалення технології очищення густих напівпродуктів цукрового виробництва(2013) Молодницька, Олена МиколаївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2013. Проведені дослідження по підвищенню очищення густих напівпродуктів, в результаті яких обрані нетоксичні реагенти: ПГМГХ, активне вугілля марки СКН-3 та целюлоза марок Diacel-150 та Армоцель. Розроблено новий спосіб очищення сиропу з використання ПГМГX і активного вугілля або ПГМГХ і целюлози, який дозволяє одержати високий ефект очищення сиропу, збільшити ефект знебарвлення і зменшити кала-мутність. Встановлено значне покращення технологічних показників очище-ного сиропу за умов застосування зазначених реагентів: за витрат ПГМГХ 7,5∙10-3% до маси сиропу в сукупності з додаванням активного вугілля марки СКН-3 у кількості 2,5% або целюлози у кількості 1,5% до маси СР сиропу. Використання удосконаленої технології очищення сиропу після ІІІ корпусу випарної станції надає можливість отримати сироп з високими якісними показниками: збільшити ефект знебарвлення на 46%, зменшити каламутність на 62...93% і збільшити чистоту на 0,9...1,8%, що сприятиме збільшенню виходу білого цукру на 0,37% . Розроблено комплексний реагент для освітлення цукровмісних розчинів при поляриметричному визначенні вмісту сахарози у густих напівпродуктах цукрового виробництва. Встановлено, що комплексний реагент не розкладає сахарозу при поляриметричних визначеннях. Удосконалена методика визна¬чення масової частки сахарози із застосуванням комплексного реагенту відзначаються зручністю використання в ході проведення лабораторних аналізів та нескладністю приготування комплексного реагенту. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products – National University of Food Technologies, Kyiv, 2013. The work is devoted the increase of efficiency of cleaning of thick produkts in the sugar production by the use of modern untoxic reagents, such as PGMGH active coal of brand of SKN-3 and cellulose of brands of Diacel-150 and Armocel. The new method of cleaning of syrup is developed from the use of PGMGH and active coal or PGMGH and cellulose, what allows to get the high effect of cleaning of syrup and increase the effect of discolouring and effect of decline of turbidity. Use of the improved technology of cleaning of syrup after third frame of the evaporation station gives possibility of receipt of syrup with high-quality indexes, increase of effect of discolouring on 46%, to the effect decline of turbidity on 62...93%, increase of cleanness on 0,9...1,8%, that can prognostication in the increase of output of white sugar on 0,37% . A complex reagent is developed for provide high quality of clarification of solutions and accordingly the developed methods of determination mass part of saccharose of thick produkts in the sugar production. It is set that using of untoxic complex reagent for determination of mass part of saccharose in thick produkts will allow to get compact not hydrophilic sediment of filtrate with good filtration properties. It is tested as a result of researches, that a complex reagent does not decompose a saccharose at determinations in analysable solutions.