05.18.05 - Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7363
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Удосконалення технології очищення клеровки тростинного цукру-сирцю(2012) Романченко, Наталія МиколаївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій МОНмолодьспорту України, Київ, 2012. Робота присвячена дослідженню способів удосконалення технології очищення клеровки тростинного цукру-сирцю з використанням повернення вапнокарбонізаційного осаду та додаткових реагентів. Проведено експериментальні дослідження технологічних і мікробіологічних показників тростинного цукру-сирцю різних термінів зберігання, на основі яких встановлено залежність якості цукру-сирцю від інтенсивності перебігу мікробіологічних процесів. Розроблено спосіб дезінфекції із застосуванням дезінфекційного засобу на основі натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти («Жавель-Клейд»), що забезпечує високий ефект знезараження щодо всіх груп мікроорганізмів, присутніх у клеровці тростинного цукру-сирцю. Спосіб дезінфекції клеровки тростинного цукру-сирцю апробовано на Володимир-Волинському (Україна) та Уваровському (Росія) цукрових заводах. Розроблено рівняння залежності ефекту розкладання редукувальних речовин від початкового вмісту їх у клеровці тростинного цукру-сирцю, рН20, температури і тривалості процесу вапнування. Визначено раціональні параметри температури, рН20 та тривалості процесу вапнування для забезпечення розкладання редукувальних речовин залежно від їх вихідного вмісту в тростинному цукрі-сирцю. Методами комп’ютерної хімії обґрунтовано вплив електростатичного поля на зміну просторової конфігурації та реакційну здатність молекули сахарози в присутності молекул води. Розроблено спосіб та апаратурно-технологічну схему очищення клеровки тростинного цукру-сирцю з використанням вапнокарбонізаційного осаду та основного сульфату алюмінію (ОСА). Встановлено раціональні витрати реагентів для очищення клеровки тростинного цукру-сирцю: вапнокарбонізаційного осаду – 4…6 %, ОСА – 0,01…0,02 %, СаО – 2…2,5 %. Виробничі випробування способу очищення клеровки із застосуванням вапно- карбонізаційного осаду та ОСА проведені на Уваровському цукровому заводі. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2012. The work is devoted to improvement of cleaning technology of raw cane sugar remelt using retun of calcareous and carbonization sediments and additional reagents. Experimental research of technological and microbiological data of raw cane sugar of various periods of storage, based on which the dependence of the quality of raw sugar on the intensity of microbiological processes was established. A disinfection method based on usage of disinfectant “Zhavel-Kleyd” that provides excellent disinfection effect for all groups of microorganisms presented in raw cane sugar remelt. The method of raw sugar remelt disinfection was tested at Volodymyr-Volynsky (Ukraine) and Uvarov (Russia) sugar factories. A formula of dependence of decomposition effect of reducing substances on their initial quantity in raw cane sugar remelts, pH20, temperature and time of liming. The rational parameters of temperature, pH20, and time of liming were set for decomposition of reducing substances depending on their initial quantity in raw cane sugar remelts. Influence of electrostatic field on the change of tree-dimensional configuration and reactivity of a saccharose molecule with the involvement of water molecules was tested with the help of computer chemistry. A method and apparatus and technological scheme of cleaning of raw cane sugar remelt using sediment of carbonization and hydroksosulphate of aluminum (HSA). Rational consumption of reagents for the purification of cane sugar remelt was established: lime-carbonating sediment – 4…6 %, HSA – 0,01 … 0,02 %, CaO – 2…2,5 %. The production test of the cleaning of raw cane sugar remelt using limecarbonating sediment and HSA was held at Uvarov sugar factory.Документ Розроблення способів дезінфекції та підготовки живильної води для екстрагування сахарози з бурякової стружки(2008) Тетеріна, Світлана МиколаївнаThe dissertation for obtaining of scientific degree of Candidate of the Technical Sciences on the speciality 05.18.05 – technology of sugary substances and fermentation products. –National University of Food Technologies, Kiev, 2008. The work is devoted to the actual question of improvement of extracting of saccharose from the beet shaving, improvement of technological quality of the diffusion juice, rising of output of sugar, reduction of losses of saccharose from microbiological decomposition during extracting of saccharose from the beet shaving. On the basis of the experimental researches there are many developed methods of application of following preparations: “Gavel-cleyd” (active chlorine); “Biodez”, “Polidez” (polyhexamethylene guanidine hydrochloride); “Biovit” (forage to the antibiotic the chlorine of tetratsiclinou) during extracting. The method of preparation of nourishing water is developed and applied in industry for the process of extracting of saccharose from beet with the use of basis sulfate of aluminium (patent Ukraine № 58320). The use of basis sulfate of aluminium allows to get diffusive juices of high quality and multiplies the output of sugar. Робота присвячена актуальному питанню вдосконалення вилучення сахарози з бурякової стружки, покращення технологічної якості дифузійного соку, підвищення виходу цукру, зменшення втрат сахарози при мікробіологічному розкладі під час вилучення сахарози з бурякової стружки.