Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Відбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування
    (2023) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола Якович
    Мікробіота відіграє ключову роль не лише в метаболічних функціях, а й у їх оптимізації та регуляції. Зокрема, багато сучасних досліджень підтверджують участь мікробіому в профілактиці порушень ліпідного обміну (ожиріння, гіпер- та дисліпідемії) тощо. Представники облігатної мікрофлори забезпечують гіполіпідемічний та гіпотензивний ефекти шляхом декон’югації солей жовчних кислот, асиміляції та преципітації холестерину, зниження активності тканинного ангіотензинперетворюючого ферменту. Відповідно до сучасних наукових даних передбачається декілька механізмів участі мікробіому в підтримці ліпідного обміну на фізіологічному рівні та запобіганні розвитку гіперхолестеринемії: декон’югація жовчних кислот і зниження їх резорбції за рахунок синтезу спеціалізованих гідролаз, включення холестерину в ліпідний шар клітинної мембрани, перетворення холестерину в копростанол і виведення його з організму разом з калом, пригнічення синтезу холестерину в печінці // Selection of probiotic strains and their compositions with cholesterase activity as a potential basis for functional food products Microbiota plays a key role not only in metabolic functions, but also in their optimization and regulation. In particular, many modern studies confirm the participation of the microbiome in the prevention of disorders of lipid metabolism (obesity, hyper- and dyslipidemia), etc. Representatives of obligate microflora provide hypolipidemic and hypotensive effects by deconjugating bile acid salts, assimilating and precipitating cholesterol, reducing the activity of tissue angiotensin-converting enzyme. According to modern scientific data, several mechanisms of the participation of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases, inclusion of cholesterol in the lipid layer of the cell membrane, conversion of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces, suppression of cholesterol synthesis in the liver
  • Ескіз
    Документ
    Гіпохолестеринемічна дія молочнокислих бактерій in vivo
    (2010) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола Якович
    Паралельне споживання дослідними групами мишей молочнокислих бактерій в різних концентраціях призводило до зниження рівня як вільного, так і загального холестерину в різній мірі,що свідчить про перспективну можливість створення на основі досліджених штамів пробіотиків із здатністю знижувати рівень холестерину. Simultaneous use the experimental group of mice lactic acid bacteria in different concentrations led to a decrease in both free and total cholesterol in varying degrees, indicating a promising opportunity to create based on strains of probiotics with the ability to lower cholesterol.