Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз вмісту сирого жиру у кормових сумішах
    (2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович
    Відомо, що жир є невід'ємним компонентом раціону, без мінімальної кількості якого неможливо отримати не тільки певну продуктивність та забезпечити відтворювальну здатність у тварин, а й підтримувати життєві процеси. Жири широко розповсюджені у природі і мають такі властивості: вони не розчиняються у воді, їх питома маса менше води (0,9-0,98 Н/м³), вони нелеткі, розчиняються в органічних розчинниках. Аналіз даних свідчить, що процес екструдування приводить до зменшення вмісту сирого жиру у всіх сумішах і знаходиться в межах від 4,5 до 5,1 %. Це можна пояснити тим, що в процесі екструдування, під дією високої температури відбувається утворення комплексних сполук з білком та вуглеводами, це перешкоджає повному виділенню жиру з дослідних зразків, тому що жир знаходиться у зв’язаній формі. It is known that fat is an integral part of a diet, without which the minimum quantity can not only produce certain productivity and provide reproductive capacity in animals, but also maintain vital processes. Fats are widespread in nature and have the following properties: they do not dissolve in water, their specific mass is less than water (0.9-0.98 N / m³), they are non-soluble, dissolved in organic solvents. Data analysis shows that the process of extrusion reduces the content of crude fat in all mixtures and ranges from 4.5 to 5.1%. This can be explained by the fact that in the process of extrusion, under the influence of high temperatures, the formation of complex compounds with protein and carbohydrates, it prevents the full allocation of fat from experimental samples, because the fat is in a bound form.
  • Ескіз
    Документ
    Синтез пропорциональных регуляторов давления в функциональных модулях упаковочных машин
    (2017) Кривопляс-Володина, Людмила Александровна; Гавва, Александр Николаевич; Токарчук, Сергей Владимирович
    С помощью моделирования поведения рабочей среды в регуляторе и на выходе из него, возможно оценить величину быстродействия исследуемой системы, возможные отклонения от установленных диапазонов регулируемых величин и достичь устойчивого положения рабочих органов в механических системах. By modeling the behavior of the working medium in the regulator and at the exit from it, it is possible to estimate the speed of the system under study, possible deviations from the established ranges of adjustable values and achieve a stable position of the working bodies in mechanical systems.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання витратних характеристик запірно-регулюючої арматури
    (2019) Володін, Сергій Олексійович; Мирончук, Валерій Григорович; Вітюк, Олександр Миколайович
    Матеріалами даного дослідження є робота запірно-регулюючої арматури із адаптивним керуванням, основна ідея якого полягає у зміні параметрів робочого елемента в залежності від критерію оптимальності замкненої системи. Більшість сучасних адаптивних регуляторів розробляються із використанням статистичних моделей для оцінки змін параметрів об'єкта і шумів. Актуальність роботи визначена необхідністю розробки загальної методики аналізу та синтезу конструктивних схем автоматичного регулювання прохідних перерізів технологічної трубопровідної магістралі окремих ділянок цукрового виробництва для забезпечення заданої продуктивності з мінімальними вартісними витратами. The materials of this study are the operation of shut-off valves with adaptive control, the main idea of which is to change the parameters of the work item, depending on the criterion of optimality of the closed system. Most modern adaptive controllers are developed using statistical models to estimate changes in object parameters and noise. The urgency of the work is determined by the need to develop a common method of analysis and synthesis of circuit diagrams for automatic adjustment of cross sections technological pipeline line of separate sections of sugar production to provide the specified productivity with minimal cost.
  • Ескіз
    Документ
    Modeling of pneumonozzle system work
    (2019) Rivna, Katerina; Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla
    The purpose of the study is to develop a formalized approach to the simulation of kinematic and dynamic analysis of a pneumatic blower unit of the ejection type in the environment of PP FluidSim with CFD modeling.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення тиску в робочій камері тістоподільника з поршневим нагнітанням
    (2018) Вариниця, Микола; Чепелюк, Олена Олександрівна
    Пшеничне дріжджове тісто до початку нагнітання у тістоподільній машині містить у своєму складі газову фазу, яка формується за рахунок потрапляння повітря в тісто при замішуванні, а також, більшою мірою, внаслідок виділення СО2 в процесі виброджування. Стискуваність такого тіста пояснюють двома причинами: стискуваністю газових бульбашок і деформацією структурної сітки тіста. Але за умов, які реально існують на виробництві, говорити про зменшення відстаней між молекулами біополімерів, що входять до складу тіста,недоцільно, оскільки для цього потрібен надто високий тиск. Тому вважаємо, що зменшення об’єму напівфабрикату відбувається тільки внаслідок стискання і подальшого розчинення у рідкій фазі тіста газових бульбашок. Поведінка тіста наближається до моделі суцільного середовища. Внаслідок нагнітання тіста поршневим робочим органом спостерігається нерівномірний розподіл тиску в об’ємі тіста в робочій камері тістоподільника. Відмінність між максимальним тиском 152600 Па (поблизу барабана ділильного механізму) та мінімальним 49784 Па (під завантажувальним бункером) становить близько 1 атм. Причому швидкість руху поршня, яка має узгоджуватися з частотою обертання барабана ділильного механізму і визначає продуктивність тістоподільника, має становити не більше 0,3 м/с. Тиск в об’ємі тіста перед барабаном ділильного механізму при нагнітанні поршневим робочим органом в машині Восход–ТД–2М становить 152600 Па. Ці значення використані для розрахунку тістоподільника. As a result of the injection, the piston working body is uneven distribution of the pressure in the volume of the dough in the working chamber of the dough separator. The difference between the maximum pressure of 152600 Pa (near the reel of the dividing mechanism) and the minimum 49784 Pa (under the loading hopper) is about 1 atm. Moreover, the velocity of the piston, which must be consistent with the rotational speed of the drum of the dividing mechanism and determines the performance of the dough, must be no more than 0.3 m / s. The pressure in the volume of the dough in front of the drum of the dividing mechanism when fed by the piston working body in the car Voskhod-TD-2M is 152600 Pa. These values ​​are used to calculate the dough.
  • Ескіз
    Документ
    Determine the effects of unusual situations
    (2016) Volodchenkova, Natalia; Hivrich, Olexandr
    This paper the research to assess the stability of structures manufacturing objects to the effects of negative factors. Estimation there was making explore using a method that establishes the procedure for calculating the value of the overpressure, which may be created during the combustion of gas-steam-air mixtures in production buildings. The proposed method of calculation of the overpressure size, which can be created by the burning of gas-vapor-air mixture in the buildings of institutions allows determine in advance the consequences of possible adverse or unusual situations and take timely structural and technical measures for preventing or minimizing it.
  • Ескіз
    Документ
    A new approach for controlling steam turbine of thermal power plant
    (2016) Lymar, Victor; Shevchenko, Sviatoslav; Smirnova, Elizabeth
  • Ескіз
    Документ
    Исследование процесса брожения дрожжевого теста под давлением в закрытой емкости
    (2014) Кравченко, Александр Иванович; Теличкун, Владимир Иванович; Губеня, Алексей Александрович
    Углекислый газ, который выделяется при брожении теста во время расстойки тестовых заготовок, частично идет на увеличение объема, частично - в окружающую среду. В закрытом объеме, под давлением, накопление углекислого газа для разрыхления тестовых заготовок происходит не в сложившейся тестовой заготовке, а во всей массе теста. При этом нет потерь газа в результате диффузии через стенки пор и весь газ, выделившийся растворяется и поглощается белково-коллоидной структурой теста. Carbon dioxide, which is released during fermentation of the dough during proofing of dough pieces, partly goes on increasing, in part - to the environment. In a closed volume under pressure, the accumulation of carbon dioxide for breaking the dough pieces does not occur in the current test blank, and the entire mass of dough. Thus there is no loss of gas by diffusion through the cell walls and the entire gas released dissolves and is absorbed by the protein-colloidal structure of the test.
  • Ескіз
    Документ
    Информационные технологии проектирования оборудования для мундштучного прессования керамических масс
    (2010) Штефан, Евгений Васильевич
    До настоящего времени в основном применялся экспериментальный подход к исследованию структурообразования тиксотропных систем, дальнейшему совершенствованию и модернизации технологического оборудования. So far, mainly used an experimental approach to the study of structure of thixotropic systems, further improvement and modernization of technological equipment.
  • Ескіз
    Документ
    The advantages and disadvantages of geothermal energy
    (2014) Mykytenko, Y.; Chala, Kateryna