Колективні монографії, розділи з колективних монографій
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Нові надходження
Документ Біоактивні пептиди молозива як складові компоненти потенційного поліфункціонального парафармацевтика(2020) Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Моцар, Анна В.; Волошина, Ірина МиколаївнаУ роботі досліджено функціональну активність фагоцитарних клітин на моделі фагоцитів під впливом препарату на основі білкових фрагментів молозива корів. Крім цього, описані антибактеріальні властивості білкових фрагментів молозива корів. Встановлено мінімальні інгібувальні концентрації препарату на основі білкових фрагментів молозива. Також у роботі досліджено антипроліферативну здатність білкових фрагментів молозива та підтверджено їх безпосередній протипухлинний ефект.Документ Risks of toxic environmental pollution from military operations(2023) Melnyk, Oksana; Shevchenko, Oleksandr; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, OlegThe article identifies the scale of the war waged by russia on Ukrainian soil, which has contributed to the deterioration of the food security situation in Ukraine and has also affected global food security. In addition, the toxic risk of environmental pollution caused by the war was identified, affecting the ecology and health of the Ukrainian population.Документ Application of the swift method for risk assessment in the production of cottage cheese(2023) Melnyk, Oksana; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Mamchenko, Liudmyla; Lytovchenko, OleksandrThe quality and safety of food products in the modern world is the main component of sustainable development of food industry enterprises. The enterprises have implemented a system of preventive measures that prevents the occurrence of risks, assesses them, controls hazards in raw materials, technological processes and finished products, which significantly reduces the risks of threats to human life and health. An overall risk assessment enables decision makers and relevant parties to better understand the risks that may affect the achievement of objectives and the adequacy and effectiveness of the controls in place. This provides a basis for making decisions about the most appropriate approach to handling the risks that may arise in the manufacture of food products. Risk analysis involves consideration of the cause and sources of risk, their consequences and the likelihood of these consequences. The paper considers the methodology of «what if?» risk assessment in the production of cottage cheese. The advantages and disadvantages of this method, the process of identifying, assessing and preventing risks are presented.Документ Astabilizing system for butter pastes based on the dry concentrates of milk protein(2018) Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Yatsenko, Olga; Yushchenko (Gonchar), Natalia; Bandura (Kuzmyk), UlianaThe composition of the stabilizing system for butter pastes based on dry concentrates of milk and whey proteins has been substantiated; that would help reduce the deficiency of protein in the diet of modern human and would make it possible to further improve the balance of the composition of the butter paste. Considering their functional-technological characteristics, conditions for gelation and synergy, the polysaccharides carrageenan and guar gum were introduced to the composition of the stabilizing system.Документ The bank’s investment system(2020) Gutkevych, Svitlana; Plynokos, D. D.The financial system emerges with the emergence of the state and develops with it improving its legal norms. Financial stability is important to ensure the efficient operation of the state’s financial system. From an economic point of view, the financial system represents a set of different spheres of financial relations related to the formation and use of centralized and decentralized funds of monetary resources; from an institutional point of view, it is the totality of the country’s financial institutions.Документ Ефективність: галузевий підхід(2020) Гуткевич, Світлана ОлександрівнаВ монографії узагальнено матеріали наукових досліджень з ефективності економічної діяльності суб’єктів господарювання на макро- та мікрорівнях в різних напрямах і галузях. На основі галузевого підходу визначені основні питання синергетичного ефекту, підвищення ефективності таких напрямів та галузей економіки, як інвестування, енергоефективність, стандартизація, сільське господарство, харчова промисловість, видавничо-поліграфічна та туристична галузі.Документ Вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об'єктів критичної інфраструктури(2023) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаУ роботі розглянуто зміни у чинному законодавстві України від 2022 року: до частини першої статті 20 Кодексу цивільного захисту України, статті 11 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки»; вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об’єктів критичної інфраструктури з урахуванням специфіки виробництва. Встановлено, що однією з важливих ланок діяльності харчового підприємства, як об’єкта критичної інфраструктури, є аналіз та оцінка ризику виникнення аварій та аварійних ситуацій.Документ Energy independence problem solving by biomass technologies(2021) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, OleksandrIn the first third of the 21st century, the world economy has faced significant challenges in the energy sector, and biomass as an energy resource can make a significant contribution to the production of heat, electricity and biofuels. Modern leading energy companies have experience in research, development and implementation of all bioenergy technologies (including direct combustion, co-incineration, anaerobic digestion, energy production from waste), as well as experience in bioeconomics. Organizations operating in the waste sector play a key role in the transition to a circular economy. They manage a significant part of the materials’ flows and produce resources which can be re-injected into the economy, either as materials or as energy. The sector also provides an essential environmental service for our society, both from a citizens’ point of view and from the perspective of the industrial, agriculture, and service sectors. It frees every household and organization of their waste, and it reduces related risks. The main motivation for the introduction of heat generating capacity on biomass is independence from imported energy, which ensures the energy independence of the state as an important component of its political and economic independence.Документ Energy-saving technologies for disposal of waste with printing design elements(2022) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, OleksandrWaste is an objective consequence of the civilization development, which creates many problems and requires decisive environmental action. But, on the other hand, waste is a resource that, in a market economy, can contribute to the overall energy balance. Municipal solid waste (MSW) (household waste and waste from other sources, such as retail, administration, education, health services, accommodation and food services, etc.). This fraction includes a wide range of products from different materials - organic, plastic, metal, paper, glass, bulky items, batteries, exhaust oils/lubricants, light bulbs, etc.). It represents around 10 % of the total waste generated by mass. More than 90% of MSW has varnish and paint coatings due to printing design. The removal of such paint elements by sorting technologies presents a significant technical challengeДокумент Безпечність і якість ферментованих напоїв на основі нетрадиційної рослинної сировини(2024) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Вітряк, Оксана ПавлівнаВ роботі обґрунтовано вибір сорту цукрового сорго Цукрове 1 для отримання ферментованих безалкогольних напоїв з нетрадиційної рослинної сировини. Визначено, що вибір технологічних прийомів приготування сусла на основі соку цукрового сорго, як напівпродукту у виробництві, має важливе значення для створення безпечного та високоякісного харчового продукту. Визначено фізико-хімічні та мікробіологічні показники сусла на основі соку та яблучного концентрату. Встановлено, що мікробіота соку цукрового сорго та сусла на його основі представлена переважно мезофільними аеробними та факультативно-анаеробними мікроорганізмами, спороутворювальними бактеріями та дріжджами. При цьому у соку та суслі відсутні бактерії групи кишкової палички БГКП (колі-форми) та умовно-патогенні мікроорганізми, у тому числі коагулазопозитивні стафілококи. Для забезпечення відповідності сусла та безалкогольного напою на його основі гігієнічним вимогам щодо вмісту мікроорганізмів та збереження в продукті важливих біологічно активних речовин похідної сировини було встановлено режим пастеризації сусла, а саме: температура процесу 78 ± 2,0 °С, тривалість 20 хв. Визначено вміст вітамінів у пастеризованому суслі на основі соку цукрового сорго та яблучного концентрату. Для отримання якісного і безпечного ферментованого безалкогольного напою на основі СЦС та яблучного концентрату при зброджуванні сусла дріжджами Saccharomyces cerevisiae раси 11 рекомендовано наступні технологічні параметри: вміст засівних дріжджів у середовиці 4,5 ± 0,2 млн/см3; температура бродіння 28±1,0 °С, тривалість процесу 12-14 год до зниження вмісту сухих речовин на 1,0-1,5% та значення загальної кислотності у зразках в межах 2,0-2,5 см3 розчину NaOH концентрацією 1 моль/дм3 на 100 см3.Документ Дослідження причин виникнення дефектів у пивоварінні(2021) Пархоменко, Анастасія Михайлівна; Мукоїд, Роман МиколайовичРобота присвячена дослідженню причин виникнення дефектів у пивоварінні. З кожним днем попит на смачне та якісне пиво зростає все більше. Причиною цього є в першу чергу те, що розвиток виробництва розширює асортимент продукції та її смакові властивості. Тому для кожного пивовара важливо створити конкурентоспроможний продукт, який повинен відповідати високим якісним показникам. Під час виробництва пива зустрічаються дефекти, які пов’язані із сировиною, неправильним веденням технологічного процесу, що в подальшому призводить до порушень біологічних, фізико-хімічних та, власне, органолептичних властивостей пива. Тому актуальним є дослідження причин виникнення дефектів у пивоварінні. На основі теоретичних і експериментальних даних встановлено причини виникнення найпоширеніших дефектів в пивоварінні та розглянуто механізми утворення побічних продуктів бродіння, досліджено показники якості пива в процесі. Науково обґрунтовано ефективність застосування способів виявлення та усунення дефектів для підвищення якості готового пива.Документ Формування та ефективність функціонування інтегрованих структур у сільському господарстві(2011) Данкевич, Андрій ЄвгеновичПерспективою розвитку реформованих сільськогосподарських підприємств області є інтенсифікація виробництва, достатнє матеріально-технічне забезпечення, запровадження прогресивних енергозберігаючих технологій, створення системи фінансового обслуговування, належної інфраструктури та правового механізму регулювання ринкових відносин на селі, сприятлива цінова та кредитна політика.Документ Проблеми й перспективи відновлення та розвитку підприємств харчової промисловості в сучасних умовах(2024) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина Василівна; Репіч, Тетяна Анатоліївна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Никоненко, Андрій Володимирович; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Тур, Олеся Василівна; Чеснік, Наталія Миколаївна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Тюха, Ірина Володимирівна; П'янкова, Оксана Василівна; Лугова, К. В.; Березянко, Тамара Володимирівна; Мазник, Ліана Валеріївна; Драган, Олена Іванівна; Мишко, Ксенія Дмитрівна; Безпалько, Олена Вікторівна; Гринюк, Юлія Михайлівна; Чугаєва, Наталія Юріївна; Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна; Баталова (Понежда), Олена АнатоліївнаВиклики сьогодення: пандемія COVID, стрімке прискорення цифровізації економіки, російсько-українська війна – змінюють середовище функціонування підприємств та систему конкурентних переваг вітчизняних виробників. Дослідження ймовірних траєкторій розвитку економіки України у повоєнний період, розроблення пропозицій щодо найбільш доцільних способів подолання економічних проблем, породжених війною, обґрунтування дієвих алгоритмів економічного відновлення вітчизняних підприємств є актуальним для сьогоденняДокумент Наукові основи оренди земель у сільському господарстві(2016) Данкевич, Андрій ЄвгеновичВисвітлено теоретико-методологічні засади розвитку й регулювання земельних відносин у сільському господарстві. Розкрито особливості та передумови формування ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення. Висвітлено результати ринкових трансформацій земельних відносин, визначено ключові проблеми та окреслено напрями їх розв’язання. Викладено науково-методичне забезпечення здійснення нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Обґрунтовано концептуальні засади розширеного відтворення родючості ґрунтів та напрями ефективного використання сільськогосподарських угідь. Розкрито основні тенденції інноваційного розвитку зрошуваного землеробстваДокумент Євроінтеграція та бізнес-ефективність системи контролю якості молочної продукції: дилема українських підприємств(2023) Данкевич, Андрій Євгенович; Данкевич, Віталій Євгенович; Левченко, Юлія ГригорівнаУ багатьох країнах світу, Україна не виключення, спостерігається кількісний дефіцит харчових білків та жирів тваринного походження, через скорочення поголів’я корів, використання рослинних замінників, та зниження рівня економічної доступності якісного продовольства для широких верств населення. Маючи унікальний природньо-кліматичний потенціал, значні людські ресурси молочне скотарство України зіткнулося із значними труднощами у процесі переходу від державних до приватних форм власності. Дослідження показало значне розшарування сільського і міського населення за фізичною та економічною доступністю до якісного і безпечного продовольства. Недостатнью є проінформованість населення відносно того який продукт є якісним та безпечним. Також відсутній розгляд взаємозвязку в системі «виробницво-реалізація-споживання» з виокремленням питань безпечності продукції для здоровя людей та забезпечення продовольчої безпеки країни. Мета даного дослідження полягає в тому, щоб завдяки аналізу зібраних статистичних, анкетних, аналітичних даних виробництва та переробки молока привернути увагу суспільства до якості молочних продуктів харчування на прикладі України та боротьбі із їх фальсифікацією рослинними жирами. За останні 20 років виробництво молока в Україні скоротилось в 3 рази, а те що виробляється досить низької якості, близько 70% ІІ гатунку. За нашими дослідженнями близько 36% молочної продукції фальсифікується рослинними жирами. На відміну від молочних жирів рослинні гірше засвоюється організмом, порушують обмін речовин, а їх перенасечення в раціоні може сприяти розвитку психотичних розладів, ожирінню, серцево-судинним хворобам та онкології. Україна - один зі світових лідерів за смертністю населення через серцево-судинні захворювання і друга в Європі за темпами поширення онкозахворювань. Індустрію рослинних жирів порівнюють із виробництвом тютюнових та алкогольних виробів за рівнем шкоди для здоров’я й довкілля і за зусиллями лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду про якість продукції. Зважаючи на важливість даного питання і критичний стан розвитку галузі на сучасному етапі потрібні додаткові дослідження для розробки та вдосконалення теоретико-методичних та практичних засад оцінки ефективності та впливу галузі молочного скотарства на формування продовольчої безпеки країни. Що передбачає дослідження таких питань як: відродження вітчизняного виробництва на основі кращих европейських практик, обмеження використання трансжирів, покращення обізнаності населенняДокумент Методичні та прикладні аспекти дослідження маркетингової активності споживачів(2023) Бєлова, Тетяна ГеннадіївнаУ розділі монографії розглянуто сутність маркетингової активності споживачів. Наведено та охарактеризовано показники, які характеризують маркетингову активність споживачів. Окреслено етапи, за якими аналізується маркетингова активність споживачів. Описано процес сегментування споживачів та визначення цільового ринку. Доведено необхідність вибору привабливих ринкових сегментів. Обгрунтовано чинники внутрішнього впливу на споживчий вибір. Висвітлено чинники зовнішнього впливу на вибір споживача. Наведено алгоритм дослідження впливу чинників внутрішнього та зовнішнього середовища на формування споживчих переваг. Показано методику визначення емоційного стану та його зв’язку з різними елементами маркетингової діяльності. Продемонстровано етапи дослідження вражень покупців та їхнього впливу на споживчу активність, а також визначення рівня задоволеності покупкою. Описано процес вивчення профілю споживачів продукції відповідно до базових моделейДокумент Організаційна модель розвитку агропромислових формувань(2011) Данкевич, Андрій ЄвгеновичУ монографії викладені результати досліджень проблем розвитку сучасної аграрної економіки.Значну увагу приділено аналізу особливостей економічної та фінансово-облікової діяльності сільськогосподарських підприємств в умовах після кризового відновленняДокумент Development of agrarian sector of economy in the conditions of transformation of patterns of ownership(2019) Dankevych, AndriiGlobalization processes requires flexible reaction on challenges of external environment and adaptation of enterprises to new economic conditions. Globalization if characterized by intensification of interrelations and interdependence of national economies. Development of world markets for goods, services, labor, capital in the conditions of globalization requires raising the competitiveness of enterprises and augmenting their stability on market, introduction of new instruments of management. The research of problem of globalization allows concluding that this is a multifaceted, difficult phenomenon with a variety of its manifestations, which sometimes have contradictory influence over economic processes. Globalization influences formation of demand and supply not only at international markets, but on markets of specific countries. The inefficient adaptation to the requirements of external environment leads to the loss of market positions, while re-building of organization structures, review of assortment policy, flexibility of managerial decisions contributes to the effective strategic development and increasing effectiveness of enterprisesДокумент Економічні та соціальні наслідки формування інтеграційних структур у аграрному секторі економіки(2019) Данкевич, Андрій ЄвгеновичМонографія присвячена проблемам реалізації політики сталого розвитку на сільських територіях. Розглянуто і досліджено окремі аспекти формування виробничого, природного, людського, фінансового, інвестиційного капіталу в умовах глобалізаційних викликів. Розкрито позитивні риси новітніх підходів до створення сприятливих умов сільського розвитку як наслідків реформ та процесів децентралізації. Набули поглибленого змісту питання соціальноекономічних, екологічних, інноваційних змін на сільських територіях, які відбуваються на мікро- та макрорівні. Ключове місце відведено ролі і функціям об’єднаних територіальних громад як носіям прогресивних змін на сільських територіях. Світовий досвід розкриває можливості і приклади окремих країн світу щодо удосконалення політики сільського розвитку на засадах сталостіДокумент Tolerance to difference as key part of students’ intercultural communication competence(2024) Lukianets, Halyna; Lukianets, TetianaThis paper aims at conducting conceptual analyses of tolerance term in order to specifying its meaning in education context; additionally, the paper intends to determine the level of tolerance and outline the necessity of its development among tertiary education students during foreign language classes as an integral part of overall Intercultural Communication Competence. Herein Intercultural Communication Competence refers to the ability to conduct effective communication in various cultural contexts with people from different cultural backgrounds both within the country and outside its boundaries. ICC strives to achieve a significant improvement of cultural awareness and cultural sensitivity in order to ensure successful communication and increase the mobility of students and young professionals in the world, especially those majoring in Hospitality and Tourism, and Physical Education. In other words, ICC involves two mutually connected states of knowing oneself and knowing others, which appear as a result of long-lasting process of culture exchange in and outside classroom