Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Recovering adsorptive properties of schungite after processing red beet juice(2013) Melnyk, Lyudmila; Melnyk, ZinoviyWhen producing food dye from red beet juice part of impurities, especially pectin substances, is adsorbed by the carbon adsorbent - shungite, containing fullerenes and fullerene nanotubes. During adsorption of red beet juice, surface and pores of shungite are filled with impurities, resulting in decrease of its adsorptive properties.The purpose of the present studies was to select an effective method for regeneration of adsorbent and to establish rational technological parameters of this process.When choosing a method of regeneration, the authors of this paper were motivated by economic feasibility and took into account the availability of necessary equipment at canning factories.Документ Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite(2013) Melnyk, Lyudmila; Krivorotko, Volodimir; Melnyk, ZinoviyFresh red beet juice contains substances which coulddeteriorate its quality. Therefore, juice should be purifiedfirst. The promising method of purifying red beetjuice from unwanted impurities is using carbon-bearingadsorbent - shungite, uniqueness of which can beexplained by existence of fullerenes and nanotubes.The aim of this paper is to study how physico-chemicaland organoleptic properties of red beet juice changewhen processed by shungite. Проведено дослідження по відновленню адсорбційних властивостей природного мінерала шунгіта, який використано для очищення соку столового буряка від пектинових речовин при виробництві харчового барвника. Запропоновано два методи регенерації шунгіта із урахуванням економічної доцільності та наявності необхідного обладнання на консервних заводах. Встановлено раціональні параметри регенерації шунгіта.