Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Intensification of surfactant synthesis of acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 on ethanol in presence of citrate and fumarate
    (2012) Konon, Anastasia; Chebotaryova, Ksenia; Shevchuk, Tetiana; Pirog, Tatiana
    The influence of the fumarate (C4-dicarboxylic acids precursors of the gluconeogenesis) and citrate (the regulator of lipids synthesizes), optimal pH of biosurfactant synthesis during Acineto-bacter calcoaceticus IMV В-7241 cultivation on ethanol was studied. It was determined that the neutralization of the medium by the KOH solution in the process of the IMV B-7241 strain cultivation with the subsequent adding of the fumarate (0.01 %) and ci-trate (0.01 %) at the end of the exponential growth phase was accompanied by the increasing sur-factant synthesis by 1.2-fold comparing to the same indexes without neutralization and by 3.5-fold comparing to the cultivation of bacteria on ethanol without organic acids and pH regulation. The increasing of the surfactant synthesis in the presence of the fumarate ant citrate was caused by the 1.7–7-fold increased activity of the biosynthesis enzymes of glycolipids (phosphoe-nolpyruvate (PEP)-synthetase and thregalozophosphate-syntase) and aminolipids (NADP+- depen-dent glutamatedehydrohenaze) as well as the simultaneous functioning of two anaplerotic ways (glyoxylate cycle and phosphoenolpyruvatecarboxylate reaction). Вивчено вплив фумарату (С4-дикарбонових кислот, попередник глюконеогенезу) і цитрату (регулятор синтезу ліпідів), а також рН на утворення поверхнево-активних речовин (ПАР) при культивуванні Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на етанолі. Встановлено, що нейтралізація середовища розчином КОН в процесі культивування штаму ІМВ В-7241 з подальшим внесенням в кінці експоненційної фази фумарату (0.01%) і цитрату (0.01%) супроводжувалося підвищенням кількості синтезованих ПАР в 1,2 рази порівнянно з показниками аналогічного процесу без нейтралізації і в 3,5 рази порівняно з культивуванням бактерій на етанолі без органічних кислот і регуляції рН. Підвищення синтезу ПАР у присутності фумарату і цитрату обумовлено збільшенням в 1,7-7 разів активності ферментів біосинтезу гліколіпідів (фосфоенолпіруватсінтетази і трегалозофосфатсінтази) і аміноліпідов (НАДФ +-залежної глутаматдегідрогенази), а також одночасним функціонуванням двох анаплеротіческіх шляхів (гліоксилатного циклу і фосфоенолпіруваткарбоксилазної реакції).