Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Non-dairy functional food products enriched probiotic microorganisms as an alternative way delivery of probiotics to microorganisms
    (2020) Starovoitova, Svitlana
    Non-dairy functional foods enriched with appropriate probiotic microorganisms can complement, and in some cases even completely replace, traditional functional milk-based foods. Given the growing number of consumers with complete or partial lactase deficiency, such functional food products can become an alternative for the prevention and treatment of various pathological conditions of the host organism associated with violations of the qualitative or quantitative composition of the microbiota.// Немолочні функціональні продукти, збагачені відповідними пробіотичними мікроорганізмами, можуть доповнювати, а в деяких випадках навіть повністю замінювати традиційні функціональні продукти на основі молока. З огляду на зростаючу кількість споживачів з повною або частковою недостатністю лактази, такі функціональні харчові продукти можуть стати альтернативою для профілактики та лікування різних патологічних станів організму хазяїна, пов’язаних із порушеннями якісного або кількісного складу мікробіоти.// Немолочные функциональные продукты, обогащенные соответствующими пробиотическими микроорганизмами, могут дополнять, а в некоторых случаях даже полностью заменять традиционные функциональные продукты на основе молока. Учитывая рост числа потребителей с полным или частичным дефицитом лактазы, такие функциональные пищевые продукты могут стать альтернативой для профилактики и лечения различных патологических состояний организма-хозяина, связанных с нарушениями качественного или количественного состава микробиоты.
  • Ескіз
    Документ
    Probiotics and stress factors
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    The functional connection between the gastrointestinal tract (GIT) and the central nervous system (CNS) of the host organism was considered. The relationship between the intestinal microbiome and CNS had been analyzed. The main mechanisms of the influence of microbiota on the functions of CNS were shown. The literature data on the role of the intestinal microbiome in disorders of CNS were summarized. The prospects of using probiotics and functional food products enriched with appropriate probiotic microorganisms for the prevention and treatment of neurological disorders, as well as for maintaining the functionality of the immune system in stress subjects were highlighted. Розглянуто функціональний зв'язок між шлунково-кишковим трактом (ЖКТ) та центральною нервовою системою (ЦНС) організму-хазяїна. Проаналізовано зв'язок між мікробіомом кишечника та ЦНС. Показані основні механізми впливу мікробіоти на функції ЦНС. Узагальнено дані літератури про роль мікробіома кишечника при порушеннях ЦНС. Висвітлено перспективи використання пробіотиків та функціональних харчових продуктів, збагачених відповідними пробіотичними мікроорганізмами для профілактики та лікування неврологічних розладів, а також для підтримки функціональності імунної системи під час стресових випробувань.
  • Ескіз
    Документ
    The role of bacteriotherapeutic drugs under stress
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    There is a functional connection between the gastrointestinal tract (GIT) and the central nervous system (CNS) of the host organism. This relationship is bi-directional and includes anatomical relationships, such as the vagus nerve and humoral components, including the immune and hypothalamic-pituitary-adrenal system. Recently, there is more and more experimental evidence that another key player in this interaction is the intestinal microbiota.