Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Recovering adsorptive properties of schungite after processing red beet juice
    (2013) Melnyk, Lyudmila; Melnyk, Zinoviy
    When producing food dye from red beet juice part of impurities, especially pectin substances, is adsorbed by the carbon adsorbent - shungite, containing fullerenes and fullerene nanotubes. During adsorption of red beet juice, surface and pores of shungite are filled with impurities, resulting in decrease of its adsorptive properties.The purpose of the present studies was to select an effective method for regeneration of adsorbent and to establish rational technological parameters of this process.When choosing a method of regeneration, the authors of this paper were motivated by economic feasibility and took into account the availability of necessary equipment at canning factories.
  • Ескіз
    Документ
    Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite
    (2013) Melnyk, Lyudmila; Krivorotko, Volodimir; Melnyk, Zinoviy
    Fresh red beet juice contains substances which coulddeteriorate its quality. Therefore, juice should be purifiedfirst. The promising method of purifying red beetjuice from unwanted impurities is using carbon-bearingadsorbent - shungite, uniqueness of which can beexplained by existence of fullerenes and nanotubes.The aim of this paper is to study how physico-chemicaland organoleptic properties of red beet juice changewhen processed by shungite. Проведено дослідження по відновленню адсорбційних властивостей природного мінерала шунгіта, який використано для очищення соку столового буряка від пектинових речовин при виробництві харчового барвника. Запропоновано два методи регенерації шунгіта із урахуванням економічної доцільності та наявності необхідного обладнання на консервних заводах. Встановлено раціональні параметри регенерації шунгіта.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення якості та безпеки соку столового буряка шунгітом
    (2010) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна
    В роботі встановлено, що шунгіт адсорбує практично всі досліджувані важкі метали, зменшуючи їх вміст у соці в 2…3 рази, що підвищує якість та безпеку соку столового буряка. The paper found that shungite adsorbs practically all tested heavy metals, reducing their content in the juice 2 ... 3 times, which increases the quality and safety of the juice of red beet.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу адсорбції пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка.
    (2012) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Зіновій Петрович; Мельник, Людмила Миколаївна
    Для проведення процесів адсорбування пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка в автоматичному режимі авторами розроблено математичну модель, за допомогою якої можна розрахувати тривалість проведення процесу адсорбції до настання фазової рівноваги. To carry out the processes of adsorption of pectin shungita of beet juice in the automatic mode the authors developed a mathematical model which can be used to calculate the duration of the adsorption process until the phase equilibrium.