Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Обґрунтування компонентів для фортифікації м’ясних посічених напівфабрикатів(2022) Бірюк, Юлія Вікторівна; Чернюшок, Ольга АнатоліївнаПромислове виробництво продуктів здорового харчування неможливо без використання харчових функціональних інгредієнтів та збагачувачів.Одним зі шляхів розробки фортифікованих м'ясних продуктів підвищеної харчової цінності є використання у їхньому виробництві нетрадиційної сировини, ресурсів, що містять рослинні та молочні білки. The industrial production of healthy food products is impossible without the use of functional food ingredients and fortifiers.One of the ways to develop fortified meat products of increased nutritional value is the use of non-traditional raw materials, resources containing vegetable and milk proteins in their production.Документ Glycerol metabolism in producers of surface-active substances rhodococcus erythropolis імv ас-5017, acinetobacter calcoaceticus імv в-7241 and nocardia vaccinіi к-8(2012) Mashenko, Oksana; Shulyakova, Mariya; Pirog, Tatiana; Shevchuk, TetianaIt was established that the strains Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 and Nocardia vaccinіi К-8 metabolize glycerol to dihydroxyacetonephosphate via two known pathways (glycerol-3-phosphate pathway and dihydroxyacetone pathway). The data obtained could be the basis for theoretical calculations of the energy needs for surfactants and biomass synthesis on this substrate to determine the optimal molar ratio of energy unequivalent substrates in order to increase the synthesis of surfactants of R. erythropolis ІМV Ас-5017, A. calcoaceticus IMV B-7241 and N. vaccinii K-8 on the mixture of substrates.