Навчальні посібники
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7505
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Основи проєктування біотехнологічних виробництв(2022) Карлаш, Юрій Васильович; Красінько, Вікторія ОлегівнаУ навчальному посібнику висвітлено основні етапи проєктування біотехнологічних виробництв, що включають передферментаційні процеси: вибір біологічного агенту, складу поживного середовища, способів культивування, методи підготовки та стерилізації поживного середовища та аераційного повітря; процеси основної виробничої ферментації: вибір ферментаційної апаратури для реалізації процесу вирощування посівного матеріалу та виробничого біосинтезу цільового продукту, а також методи обробки культуральних рідин, біомас, та нативних розчинів. Посібник містить приклади та методики технологічних розрахунків і вибору обладнання. Видання розраховано на здобувачів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» та інших зацікавлених фахівців.Документ Біотехнологія: Вступ до фаху(2012) Гаркава, Катерина Григорівна; Косоголова, Людмила Олексіївна; Карпов, Олександр Вікторович; Ястремська, Л. С.У навчальному посібнику викладено матеріал з промислової біотехнології, екобіотехнології, генної інженерії, імунобіотехнології, біотехнології палива, який сприяє кращому сприйняттю сучасних біотехнологічних розробок, орієнтації в сучасних напрямах біотехнології. Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за напрямом підготовки «Біологія». This text-book deals with themes concerning industrial biotechnology, ecobiology, genetic engineering, immunobiology, fuel biotechnology; the book is intended to improve the perception of modern biotechnological approaches and to give to the student the best orientation in up-to-date biotechnological fields. For high school students of biological specializations.Документ Технології мікробного синтезу лікарських засобів(2010) Буценко, Людмила Миколаївна; Пенчук, Юрій Миколайович; Пирог, Тетяна ПавлівнаВисвітлено технології виробництва та застосування антибіотиків, ферментних препаратів, вітамінів і генно-інженерних білкових препаратів. Наведено сучасні уявлення про біологічну роль антибіотиків, особливості біосинтезу антибіотиків різними групами продуцентів, біологічні основи ферментації для отримання антибіотиків і загальні принципи технології їх виробництва, дані щодо механізмів дії та практичного використання антибіотиків. Описано технологічні особливості культивування мікроорганізмів для отримання ферментів, методи виділення та очищення ферментних препаратів, технології виробництва протеолітичних, амілолітичних, ліполітичних та інших ферментних препаратів, сучасні методи іммобілізації ферментів і практичне використання іммобілізованих ферментних препаратів. Наведено сучасні технології одержання окремих вітамінів мікробним синтезом, реком-бінантних білків, їх виділення та очищення. Для студентів напряму підготовки 6.051401 «Біотехнологія». The technologies and the use of antibiotics, enzymes, vitamins and genetically engineered protein drugs are described. An advanced understanding of the biological role of antibiotics, especially the biosynthesis of antibiotics by different groups of producers, biological bases of fermentation for antibiotics production and general principles of their industrial technology, the data on the mechanisms of action and practical use of antibiotics are shown. The technological features of cultivation of microorganisms for enzymes production, methods of isolation and purification of enzyme products, technology of proteolytic, amylase, lipolytic and other enzyme preparations, modern methods of immobilization of enzymes and practical use of immobilized enzyme preparations are described. An advanced technologies for some vitamins microbial synthesis, recombinant proteins, their isolation and purification are discussed. Edition is intended for students of specialty 6.051401 "Biotechnology".Документ Мікробіологія харчових виробництв(2007) Пирог, Тетяна Павлівна; Поводзинський, Вадим Миколайович; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Решетняк, Людмила РасуловнаВикладено історію розвитку мікробіології, будову клітин прокаріотів і еукаріотів, їх філогенетичну систематику, фізіологію росту, основні механізми обміну речовин і перетворення енергії. Наведені закономірності життєдіяльності мікроорганізмів, які використовуються в окремих харчових виробництвах. Показані джерела інфекції та основні контамінуючі мікроорганізми сировини, напівпродуктів та готової продукції. Для студентів, магістрантів, аспірантів та викладачів вищих навчальних закладів, а також фахівців переробної та харчової промисловості. The history of microbiology, cell structure of prokaryotes and eukaryotes, their phylogeny systematics, physiology of growth, the basic mechanisms of metabolism and energy transformation are described. Patterns of vital activity of microorganisms used in some food industries are listed. The sources of infection and major microorganisms contaminating the raw materials, intermediate products and end-product, are characterized. Intended for bachelor students, master students, postgraduates, academics, and specialists of processing and food industry.