Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Порівняльний аналіз зразків молочної продукції ультразвуковим методом(2024) Литвинчук, Марія Олексіївна; Божок, Оксана Анатоліївна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаВ роботі методом ультразвукового аналізу з використанням приладу ЕКОМІЛК Бонд (Болгарія) проаналізовано такі зразки молока: молоко натуральне незбиране, яке було піддане термічній обробці, молоко «Органік» пастеризоване, «Дитяче» ультрапастеризоване, пряжене молоко, козине молоко «Зінка», мигдалеве безлактозне, виробник «Ecomill» Іспанія, кокосове безлактозне того ж виробника і молоко пастеризоване безлактозне «Органік». Визначали такі показники якості як білок, жир та лактозу. Порівняння результатів дослідження показало, що ці показники у досліджуваних зразках у більшості випадків відповідають зазначеному виробником вмісту та лежать у межах похибки. Проте у двох зразках, які не повинні містити лактозу, прилад зафіксував її наявність.Документ Використання спектроскопічних методів в аналізі молочних продуктів(2023) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола ВолодимировичВ дослідженнях, які проводились у весняний період 2023 року, були проаналізовані близько 20 зразків питного молока майже всіх відомих українських виробників молочної продукції та два зразки фермерського молока від надійних сільгоспвиробників. Питні зразки відрізнялись між собою способом температурної обробки (пастеризоване, ультрапастеризоване, стерилізоване) та технологією виготовлення (мікрофільтроване). Впливу способу термообробки на вміст триптофану не спостерігається.Документ Визначення форм кальцію у молоці та молочних продуктах(2021) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Суріна, Марія АндріївнаВ статті розглянуто вплив термообробки на форми Кальцію в молоці. Значний вплив на неорганічну складову молока має його термічна обробка. Відмічається, що в процесі нагрівання кальцій гідрогенфосфат, який знаходиться у вигляді істинного розчину, переходитьу нерозчинний кальцій фосфат, який у вигляді колоїду осідає на казеїнових міцелах. Для проведення досліджень були взяті зразки натурального, пастеризованого молока та питного молока, виготовленого із сухих молочних продуктів (так зване відновлене молоко). Натуральне незбиране молоко було від надійних сільгоспвиробників молочної продукції Київщини. Пастеризоване молоко було відомих українських виробників та придбане у супермаркетах м. Києва. Зразки відновленого молока готували із сухого продукту українських виробників сухого молока розпилювального сушіння, розчиняючи порошок у відповідному об’ємі підготовленої питної води за температури (40±2) ºС, щоб одержати продукт жирністю 2,5 %. Визначення вмісту загального Кальцію у зразках проводили методом атомноабсорбційної спектрометрії за стандартною методикою. Пробопідготовку зразків молока для атомно-абсорбційної спектрометрії проводили методом сухого озолення. Йонний Кальцій визначали за допомогою Кальцій-селективного електроду. The article examines the influence of heat treatment on the forms of calcium in milk. Heat treatment has a significant effect on the inorganic component of milk. It is noted that in the process of heating calcium hydrogen phosphate, which is in the form of a true solution, turns into insoluble calcium phosphate, which in the form of a colloid settles on casein micelles. Samples of natural, pasteurized milk and drinking milk made from dry milk products (so-called reconstituted milk) were taken for the research. Natural whole milk was from reliable agricultural producers of dairy products in the Kyiv region. The pasteurized milk was from well-known Ukrainian producers and was purchased from Kyiv supermarkets. Samples of reconstituted milk were prepared from the spray-dried dry product of Ukrainian manufacturers of dry milk by dissolving the powder in the appropriate volume of prepared drinking water at a temperature of (40±2) ºС to obtain a product with a fat content of 2.5%. Determination of the content of total calcium in the samples was carried out by the method of atomic absorption spectrometry according to the standard method. Sample preparation of milk samples for atomic absorption spectrometry was carried out by the method of dry ashing. Ionic calcium was determined using a calcium-selective electrode.Документ Аналітичні підходи для перевірки якості молочної продукції(2018) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Панчук, Тамара Костянтинівна