Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення якості спирту в умовах переробки некондиційованої сировини(2021) Тарнак, Олександр Володимирович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичПри переробці некондиційованої сировини отримують ректифікований спирт з низькими органолептичними показниками. Для підвищення якості спирту запропоновано інноваційні технологічні рішення, перевірені у виробничих умовах: 1. Забезпечити роботу бражної колони під розрідженням,збільшити число «сухих тарілок» в колоні до 5-8, а частину бражного дистиляту повертати у вигляді флегми на верхню її тарілку. 2. Збільшити кількість тарілок в епюраційній колоні до 60. Для проведення гідроселекції використовувати конденсат пари. 3. Збільшити зону пастеризації в ректифікаційній колоні до 15 тарілок за рахунок встановлення додаткових тарілок. 4. Включити в схему брагоректифікаційної установки колону кінцевого очищення. Забезпечити її роботу в режимі повторної епюрації. 5. Забезпечити закритий обігрів колонного обладнання установки і автоматизований режим регулювання і контролю технологічних параметрів. 6. Стабілізувати рідинні потоки шляхом диференційованої подачі води на охолодження конденсаторів і дефлегматорів, а також встановлення проміжних збірників бражного дистиляту і епюрату. 7. Забезпечити своєчасне періодичне миття і дезінфекцію технологічного обладнання. Запропоновані технологічні рішення дозволяють отримати ректифікований спирт, який відповідає нормативним показникам ДСТУ 4221:2003, за умови переробки некондиційованої сировиниДокумент Оптимізація роботи брагоректифікаційних установок(2024) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Булій, Даніл ЮрійовичДля оптимізації роботи БРУ непрямої дії авторами запропоновано подавати на тарілку живлення розгінної колони (РК) спиртовмісні напівпродукти і побічні продукти у вигляді пари.На першому етапі досліджували ефективність відомого способу ректифікації, згідно з яким на тарілку живлення розгінної колони подавали спиртовмісні фракції із конденсаторів основних колон у вигляді рідини. На другому етапі за способом I в колону подавали несконденсовану в сепараторі вуглекислого газу і дефлегматорах основних колон пару в кількості 2 %. За способом II витрати води на охолодження зменшували таким чином, що в дефлегматорах конденсувалося 95 % пари, а в колону подавали несконденсовану в них пару в кількості 5 %. Досліджено, що використання інноваційного способу дозволяє зменшити загальні витрати води в цілому на установку на 0,032 м3/дал (5,1 %), а пари на 1,2 кг/дал (1,9 %). Очікуваний прибуток для заводу середньої потужності (3000 дал спирту на добу) становить близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари в дефлегматорах основних колон від 2 до 5 % для живлення розгінної колони дозволяє зменшити витрату пари від 10 до 8,8 кг/дал (на 12 %), а прибуток збільшити на 33,3 % у порівнянні із способом I.Документ Оптимізація процесу перегонки спиртової бражки(2023) Булій, Даніл Юрійович; Куц, Анатолій Михайлович; Булій, Юрій ВолодимировичВідомо, що концентрація спирту в бражному дистиляті (БД) коливається в межах 35…65 об. %, а на перегонку бражки витрачається 40...45 % гріючої пари, яка надходить до брагоректифікаційної установки, що становить 24...25 кг/дал ректифікованого спирту. Актуальність теми. Метою оптимізації процесу перегонки бражки є скорочення енерговитрат в бражній колоні (БК) та підвищення концентрації спирту в БД. Вирішення цієї задачі дозволяє проводити більш глибоку гідроселекцію в епюраційній колоні і підвищити ступінь видалення головних та частини проміжних домішок спирту з головної фракції без істотного зниження міцності епюрату. Результати та обговорення. Результати досліджень показали, що найбільш ефективним є використання циклічного режиму перегонки бражки. Інноваційний спосіб був розроблений співробітниками НУХТ у співпраці з ТОВ «ТІСЕР». Характеристика експериментальної БК: діаметр 1700 мм, тип тарілок – лускоподібні, кількість тарілок – 24, відстань між тарілками – 400 мм, матеріал – нержавіюча сталь марки AISI 304. Всі тарілки були оснащені поворотними сегментами, з’єднаними з пневматичними циліндрами, дія яких відбувалася згідно заданого алгоритму. Вільний переріз тарілки під час перебування бражки на її полотні дорівнював 2,5 %, а в момент відкриття переливного отвору – 51,7 %. Мелясна бражка міцністю 9 % об. безперервно подавалась на 20-ту тарілку БК, рахуючи знизу. На верхню тарілку надходила підсивушна промивна вода міцністю 12 % об. Оптимальні технологічні параметри роботи БК циклічної дії: час затримки бражки на 1…20-й тарілках – 35…40 с; час затримки бражки на 21…24-й тарілках – 390…420 с; рівень бражки на тарілках – 40 мм; час переливу бражки з верхньої тарілки на нижню – 1,7 с; тиск в кубовій частині колони – 2,1…2,2 м. вод. ст.; тиск у верхній частині колони – 0,3…0,4 м. вод. ст.; температура в кубовій частині – 106…106,5 оС; температура над верхньою тарілкою – 91,5…92,0 оС; температура в паровій фазі над тарілкою живлення – 85,5…85,7 оС; витрати бражки – 15000 дм3/год (1350 дм3/год в перерахунку на безводний спирт); концентрація етилового спирту в бражному дистиляті – 57,8 % об.; концентрація етилового спирту в барді – не більше ніж 0,015 % об. Висновок. Робота БК в обраному циклічному режимі дозволяє збільшити пропускну здатність колони по рідині від 15000 до18000 дм3/год, підвищити міцність бражного дистиляту зросла від 45 до 57,8 % і зменшити питому витрату гріючої пари на перегонку від 25 до 10 кг/дал безводного спирту. It is known that the alcohol concentration in the mashing distillate (MD) is in the range 35 ... 65 vol.%, and 40 ... 45 % of the heating steam entering the distillation plant is spent on distillation, which is 24 ... 25 kg/dal of rectified alcohol. The purpose of optimization of the distillation process is reduction of energy consumption in the beer column (BC) and increase of alcohol concentration in the DC. The solution of this problem allows to carry out deeper hydroselection in the ether column and to increase the degree of extraction of head and a part of intermediate impurities of alcohol from the head fraction without essential reduction of strength of epurat. Results and discussion. The results have shown that the most efficient distillation mode is the cyclical distillation mode. The innovative method was developed by NUFT staff in cooperation with TISER Ltd. Characteristics of the experimental BC: diameter 1700 mm, plate type - flake, number of plates - 24, distance between plates - 400 mm, material - stainless steel grade AISI 304. All platess were equipped with pivoting segments connected to pneumatic cylinders, which acted according to a preset algorithm. The free cross-section of the tray was 2.5 % when the broth was on the tray, and 51.7 % when the overflow opening was opened. The mash of 9 % vol. was continuously fed to the 20th plate of the BC, counting from the bottom. The upper plate was fed with 12 % vol. Optimum process parameters for cyclic BC operation: the retention time of the mash at the 1...20 pan is 35...40 s; congee retention time of the mash at the 21...24 plates - 390...420 s; the level of the liquid on the dishes - 40 mm; time for overflow from the top plate to the bottom plate - 1.7 s; pressure in the bottom part of the column - 2,1...2,2 metres of water column; pressure in upper part of column - 0,3...0,4 metres of water column; temperature in final part of column - 106...106,5 oC; temperature above head plate: 91,5...92,0 oC; temperature in steam phase above the feed plate: 85.5...85.7 oC; mash flow - 15000 dm3/hour (1350 dm3/hour in terms of anhydrous alcohol); ethanol concentration in the beer distillate - 57.8% vol; ethanol concentration in bard - not more than 0,015 % vol. Conclusion. The operation of distillation unit in established cyclic mode allows to increase throughput of column for liquid from 15000 to 18000 dm3/h, to increase strength of distillate from 45 to 57,8 % and reduce specific consumption of heating steam for distillation from 25 to 10 kg/dal of anhydrous alcohol.Документ Оптимізація процесу перегонки спиртової бражки(2022) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій ВасильовичДокумент Енергозберігаюча технологія переробки побічних продуктів у спиртовому виробництві(2022) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Булій, Даніл ЮрійовичДокумент Дослідження синтезу летких домішок спирту при зброджуванні концентрованого зернового сусла(2017) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Ковальчук, Світлана Степанівна; Юрченко, Юлія; Коренчук, Катерина СергіївнаВстановлено, що використання підібраних комплексів ферментних препаратів дозволяє збільшити ступінь ферментативної конверсії високомолекулярних полімерів концентрованого сусла, і отримувати сусло, яке за своїм біохімічним складом забезпечує зниження утворення летких речовин, супутніх синтезу етанолу, і збільшення виходу спирту. Found that the use of selected complexes of enzyme preparations allows to increase the degree of enzymatic conversion of high molecular weight polymers of concentrated wort and to obtain a wort, which by its biochemical composition provides a decrease in the formation of volatile substances associated with ethanol synthesis and increase the yield of alcohol.Документ Удосконалення технології обробки сортівки з використанням установки срібної фільтрації(2016) Ващенко, Ольга Іванівна; Куц, Анатолій МихайловичДослідження та удосконалення технології обробки сортівки шляхом використання УСФ та визначення найбільш ефективного місця її встановлення в безперервній лінії фільтрування і обробки сортівки при використанні різних сортів ректифікованого спирту. Research and improvement of technology of sortivky using SFU and determine the most effective place of installation in a continuous line filtering and processing sortivky using different varieties of rectified spirit.Документ Вплив рН на зброджування меляси різними расами дріжджів(2016) Глошанчук, Катерина Олександрівна; Дячик, Юрій Петрович; Куц, Анатолій Михайлович; Мудрак, Тетяна ОмелянівнаДослідити вплив рН стерильного сусла на морфологію клітин та бродильну активність різних рас дріжджів, динаміку зброджування сусла та якість спирту. To investigate the effect of pH on the morphology of sterile wort and fermentation activity of cells of different races yeast mash fermentation dynamics and quality of alcohol.