Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
20 результатів
Результати пошуку
Документ Олійні та бобові культури як джерела рослинного білка(2023) Ляшко, Галина Василівна; Янюк, Тетяна ІванівнаНезамінними компонентами раціону людини є білки. Білки рослинного походження неухильно набирають популярності, і очікується, що ця тенденція зростання збережеться протягом наступних кількох десятиліть. Рослинні білки є гарним джерелом багатьох незамінних амінокислот, важливих макроелементів, і їх достатньо для досягнення повноцінного білкового харчування.Документ Отримання швидкорозчинних харчових продуктів із гороху(2023) Янюк, Тетяна Іванівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Ляшко, Галина ВасилівнаГорох – давня сільськогосподарська культура, він був відомий за 5 тис. років до н.е. Зерно гороху містить від 16 до 32 % білка, який є повноцінним за амінокислотним складом і засвоюється в 1,5 рази краще, ніж білок пшениці. Зерно містить також вуглеводи, жир, вітаміни, каротин, мінеральні речовини (солі калію, кальцію, марганцю, заліза, фосфору), завдяки чому його цінують не тільки як харчовий, а й дієтичний та лікувальний продукт. Горох - цінна сировина для виробництва крупи, борошна та інших білкових продуктів рослинного походження. Гороховий білок ідеальний у поєднанні з іншими інгредієнтами рослинного походження, що дозволяє знаходити найкращі рішення для збалансованого харчування.Документ Удосконалення рецептів комбікормів з використанням новітніх форм мікрокомпонентів(2023) Янюк, Тетяна Іванівна; Шпакович, Віктор ІвановичТрадиційним кормом для одомашнених тварин виступали їх природні корми. Поступово із розвитком тваринництва додалися зернові, білкові компоненти і стали застосовувати мінеральні добавки. Найпершою з мінеральних добавок була природна кухонна сіль. Люди помічали, що невеликі добавки солі до корму значно покращували здоров’я та стан тварин. З тих пір розвиток науки і технології дозволив вивчити та впровадити складні науково-обґрунтовані рецепти комбікормів які складаються з десятків компонентів як природного походження так і штучно створених. З початку ХХ століття розроблено багато методів обробки природних компонентів кормів, що дозволяє отримати із них максимальні кормові цінності для засвоєння в повній мірі організмом тварин або птиці.Документ Введення водного розчину гідроксиду калію у корм(2023) Кожевнікова, Маргарита Ігорівна; Янюк, Тетяна ІванівнаОдним з основних джерел енергії для птиці є компоненти комбікормів з високим вмістом жиру. Використання жирів рослинного походження дає можливість краще збалансувати раціон за енергією і співвідношенням насичених і ненасичених жирних кислот, а включення 5 % за масою такої суміші до раціону птиці сприяє підвищенню їх продуктивності на 10…12 % і знижує витрати кормів на одиницю продукції на 10…12 %. Жири кормів з підвищеним вмістом високомолекулярних ненасичених жирних кислот засвоюються в кишечнику птиці більшою мірою в порівнянні з жирами, що мають високий вміст низькомолекулярних жирних кислот.Документ Вивчення технологічних властивостей компонентів горіхової пасти(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна ІванівнаВажливою складовою ринку продуктів функціонального та вегетаріанського призначення є продукти, до складу яких входить ферментована рослинна сировина. Одними з ексклюзивних і доступних для населення товарів широкого масового споживання є продукти на горіховій основі. An important component of the market for functional and vegetarian products are products that include fermented vegetable raw materials. One of the exclusive and available to the public consumer goods are nut-based products.Документ Виробництво кормових сумішей з використанням нетрадиційної сировини(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Ганзенко, Валентина ВасилівнаУ реалізації продуктивного потенціалу сільськогосподарських тварин, а також птиці, вирішальне значення належить кормам. Відомо, що їх частка у виробництві тваринницької продукції становить близько 60 %. Окремі господарства недостатньо приділяють уваги розвитку кормовиробництва, вироблення якісних кормів і раціонального їх використання, що негативно впливає на продуктивність тварин і економічні показники виробництва. Основою кормовиробництва є система виробництва, заготівлі та зберігання кормів, яка забезпечує безперебійне постачання тварин якісними та безпечними кормами, створення страхових їх запасів. Лляний екстракт на основі води отримували шляхом обробки в пульсаційному диспергаторі за рахунок впливу процесу кавітації на продукт. Процес проводили під час добування насіння льону при температурі 30 ° С протягом 30 хв. Лляної екстракт на основі води вводили в зернову суміш в кількості 10, 15 і 20 %. Екструдування проводили зі зволоженою до 18% (на загальну масу) зерновою сумішшю без відлежування. Аналіз отриманих даних показує, що в результаті клейстеризації крохмалю, деструкції целюлозно-лігнінового комплексу значно покращується кормова цінність екструдату. Поживні речовини стають доступнішими для перетравлення тваринами. Кількість крохмалю при цьому зменшується на 12 % в порівнянні з вихідною сумішшю і становить 56,41-58,94%. Введення в зернову суміш льняного екстракту на основі води, дозволяє значно підвищити її кормову цінність завдяки високому вмісту жиру і білка.Документ Спиртова барда як цінна сировини для виробництва комбікормів(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Левіщенко, Марина МиколаївнаПісля-спиртова барда є побічним продуктом спиртового виробництва. Для спиртового виробництва барда є проблемою, тому що це відходи, котрі потрібно утилізувати. Якщо ж розглянути після-спиртову барду як сировину для виробництва кормових сумішей та комбікормів – то вона є вагомою складовою, як з точки зору кормової цінності, так, і з точки зору економічної ефективності. Post-alcoholic bard is a by-product of alcohol production. For alcohol production bard is a problem because it is a waste that need to be disposed of. If we consider the post-alcohol bard as a raw material for the production of feed mixtures and compound feeds - it is important component, both in terms of fodder value and in terms of economic efficiency.Документ Дослідження сухої кукурудзяної після спиртової барди(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Левіщенко, Марина МиколаївнаПісляспиртова барда є побічним продуктом спиртового виробництва. Для спиртового виробництва барда є проблемою, тому що це відходи, котрі потрібно утилізувати. Якщо ж розглянути після-спиртову барду як сировину для виробництва кормових сумішей та комбікормів – то вона є вагомою складовою, як з точки зору кормової цінності, так, і з точки зору економічної ефективності. Post-alcoholic bard is a by-product of alcohol production. For Bard's alcohol production is a problem because it is a waste that is needed utilize. If we consider the post-alcohol bard as a raw material for production feed mixtures and compound feeds - it is an important component, both in terms of fodder value, yes, and in terms of economic efficiency.Документ Спиртова барда як цінна сировини для виробництва комбікормів(2021) Левіщенко, Марина Миколаївна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна ІванівнаВ процесі досліджень у після спиртовій барді було визначено вміст сирого протеїну – 30,1 %. Вміст амінокислот не відповідає ідеальному білку за шкалою ФАО/ВООЗ, проте суха після спиртова барда може бути використана як сировина для комбікормів. In the course of research in the post-alcoholic bard was determined content crude protein - 30.1%. The content of amino acids does not correspond to the ideal protein on a scale FAO / WHO, however dry after alcohol bard can be used as raw material for compound feeds.Документ Дослідження показників якості екструдування зернової суміші з додаванням лляного екстракту(2015) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій Васильович; Шаповаленко, Олег ІвановичДослідження біохімічних показників екструдованої зернової суміші з додаванням лляного екстракту на основі води показали, що в результаті клейстеризації крохмалю, деструкції целюлозно-лігнінових утворень значно поліпшується кормова цінність екструдату. Живильні речовини стають доступнішими для перетравлення тваринами. Кількість крохмалю при цьому знаходиться в межах 62,28…64,73%, сирий протеїн в сумішах становить 24,7-25,8%, а кількість сирого жиру – 4,04-4,62%. Теплова обробка практично не впливає на вміст мінеральних компонентів в кормі, проте іноді можливі зміни в їх засвоєнні тваринами. Під дією високої температури і тиску майже повністю знищується патогенна мікрофлора, а також відбувається інактивація інгібіторів ферментів і нейтралізація деяких токсинів. The study of biochemical parameters of an extruded grain mix with the addition of a flax extract based on water has shown that as a result of starch gelling and degradation of cellulose-lignin formations, the feed value of the extrudate is significantly improved. Nutrients become more affordable for animal digestion. The amount of starch in this case is in the range of 62.28 ... 64.73%, crude protein in the mixtures is 24.7-25.8%, and the amount of crude fat is 4.04-4.62%.Thermal treatment practically does not affect the content of mineral components in the feed, but sometimes there may be changes in their assimilation by animals. Under the influence of high temperature and pressure almost completely destroyed pathogenic microflora, as well as inactivation of enzyme inhibitors and neutralization of some toxins.