Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Prospects for the spinning of linen flour for the production of pate products
    (2020) Galenko, Oleg; Golovachko, Valery
    Today there is only one plant, 100 g of which is enough to provide a person with full nutrition for the whole day. These are flax seeds. Most often, flax seeds for gastritis are a protective and anti-inflammatory agent. Such action is explained by the high content of mucus: it as a film covers the affected mucous membrane and prevents its irritation. Therefore, the pain is reduced, the mucosa without constant mechanical effects on it calms down, the healing process begins.
  • Ескіз
    Документ
    Use of flax flour as a superfood in pate production
    (Galenko, O. Use of flax flour as a superfood in pate production / O. Galenko, V. Golovachko // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : 86 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів, 2-3 квітня, 2020 р. – Київ: НУХТ, 2020 – Ч. 1. – С. 253., 2020) Galenko, Oleg; Golovachko, Valery
    The chemical composition and biological value of flax seed protein of different varieties grown on the territory of Ukraine were determined and their comparative characteristics were conducted. It has been found that all the tested flax seed samples have a high biological value and are a promising raw material in the production of meat additives. For further research, the flaxseed "Magic" is selected because it has the highest amount of protein (25%), which is crucial when choosing raw materials and the least amount of fat (20,7%). Based on the above data, we are working on the development of sausage based food products with the addition of flax seed additives to improve the health of the state's population. Визначено хімічний склад та біологічну цінність білка насіння льону різних сортів, вирощених на території України, та проведено їх порівняльну характеристику. Встановлено, що всі досліджені зразки насіння льону мають високу біологічну цінність і є перспективною сировиною для виробництва м’ясних добавок. Для подальших досліджень обрано лляне насіння «Магія», оскільки воно має найбільшу кількість білка (25%), що має вирішальне значення при виборі сировини та найменшу кількість жиру (20,7%). Виходячи з вищезазначених даних, ми працюємо над розробкою харчових продуктів з додаванням насіння льону для поліпшення здоров’я населення.
  • Ескіз
    Документ
    Increasing the nutrition of meat products using non-traditional raw materials
    (Galenko, O. Increasing the nutrition of meat products using non-traditional raw materials / O. Galenko, О. Gasyk // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 86-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 2–3 квітня 2020 р. – Київ : НУХТ, 2020. – Ч. 1. – С. 269., 2020) Galenko, Oleg; Gasyk, Ostap
    Quinoa grains contain the amino acid lysine, which promotes better absorption of calcium, faster healing of damaged tissues, improving the process of growth and bone formation. Therefore, this product is especially recommended for children and people who are prone to many injuries, such as athletes. This same amino acid increases the health of nails and hair. The large amount of fiber in this cereal helps to excrete cholesterol and toxins, which makes quinoa extremely useful for people suffering from heart disease, hypertension, diabetes and being overweight. Regular consumption lowers blood sugar and prevents the development of cardiovascular disease. It is also worth noting that tryptophan in the composition of quinoa promotes the production of the joy hormone - serotonin. Зерна кіноа містять амінокислоту лізин, яка сприяє кращому засвоєнню кальцію, швидшому загоєнню пошкоджених тканин, поліпшенню процесу росту і формування кісток. Тому цей продукт особливо рекомендується дітям та людям, які схильні до багатьох травм, наприклад спортсменам. Ця сама амінокислота покращує здоров’я нігтів і волосся. Велика кількість клітковини в цій крупі сприяє виведенню холестерину та токсинів, що робить її надзвичайно корисною людям, які страждають на серцеві захворювання, гіпертонію, діабет та мають надмірну вагу. Регулярне споживання знижує рівень цукру в крові і запобігає розвитку серцево-судинних захворювань. Варто також зазначити, що триптофан у складі кіноа сприяє виробленню гормону радості - серотоніну.