Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Features of the formation of hydrogen bonds in solutions of polysaccharides during their use in various industrial processes(2011) Mank, Valeriy; Melnyk, OksanaThe paper studies the role of water in stabilizing the ordered structure of biological macromolecules methods of X-ray diffraction analysis, rheology , NMR and IR spectroscopy. The research results can be explained by sol-gel phase transition in solutions of polysaccharides, a significant increase in sorption capacity of these molecules to the surface of solutions of mineral adsorbents with increasing temperature in the purification of liquid foods (juices , alcoholic and soft drinks) , processes retrogradation biological molecules.Документ Oil seeds as a source of edible protein(2013) Nosenko, Tamara; Mank, Valeriy; Zhukova, YaroslavaThe influence of technological parameters such as solvent content, temperature, duration, enzyme presence on the protein recovery from meal of different oil seed (sunflower, soy, rape) and their functional property was investigated in this work. The maximal yield of protein isolates from sunflower meal was received with using of alkaline solvent. But protein extraction by neutral solvent such as sodium chloride solution results in better technological properties of obtained protein isolates. The optimum temperature for protein extraction from different meal was 45-50 °C and extracted protein quantity reached its maximum after 40-50 min extraction duration. Using of proteolitic enzyme during protein extraction resulted in increasing of extracted protein quantity and improving their technological properties. Іncreasing of solubility, emulsifying and foaming capacity of protein isolate was observed. В роботі було досліджено вплив технологічних параметрів, а саме, склад розчинника, температури, тривалості, ферментів на вилучення білків із шротів різних олійних культур (соняшника, сої, ріпаку) та їх функціонально-технологічні властивості. Максимальний вихід білкових ізолятів із соняшникового шроту був при використанні лужних розчинів. Проте використання нейтральних розчинників, таких як розчин хлориду натрію приводило до одержання білкових ізолятів із кращими технологічними властивостями. Оптимальна температура для екстрагування білків із шротів була 45-50 °C, максимальна кількість екстрагувалась через 40-50 хвилин. Екстрагування білків в присутності протеолітичних ферментів призводило до збільшення ефективності екстракції та покращення технологічних властивостей екстрагованих білків. Спостерігалось збільшення розчинності, емульгуючої та піноутворюючої здатності білкових ізолятів.Документ Pumpkin seed pre-treatment prior to cold pressing to enhance oil extraction efficiency(2013) Derbygova, Galina; Smirnova, Elizabeth; Mank, Valeriy; Usatyuk, SvitlanaДокумент The use of starch with the addition of glauconite to create nanocomposite packaging materials(2012) Mank, Valeriy; Melnyk, OksanaWe consider of film materials from annually renewable components – the starch with the addition of clay mineral glauconite in the form of nanoparticles and investigated their mechanical properties.Документ Adsorptive purification of food raw materials and semi-finished products with help of carbon and natural adsorbents(2011) Mank, Valeriy; Melnyk, LyudmilaFor the study of adsorptive capacities of paligorskit and for the comparison between them and the adsorptive capabilities o f active carbons in order to create industrial combined sorbents, the authors conducted the research on adsorption of the ethyl impurities with the help of paligorskit, active carbon and combined adsorbents (whereas, active carbons and paligorskit were in the ratio 10:90, 30:70, 50:50). The best results were received when refining aqueous-alcoholic solutions with the help of combined adsorbents. The best results were obtained using a combined adsorbent ratio 10:90.Документ Improvement of the quality and safety of alcohol solutions through their adsorptive refining by natural minerals(2010) Melnyk, Lyudmila; Mank, ValeriyThis article presents the research results for adsorptive purification of alcoholic solutions from harmful impurities and heavy metals with paligorskite and gydromica. The authors have grounded the mechanism of adsorbing impurities by natural adsorbents.Документ Using paligorskit for purifying the aqueous-alcoholic solutions(2004) Mank, Valeriy; Melnyk, LyudmilaInvestigated the adsorption properties of palygorskite in the purification of water-alcohol solutions in vacuum. The efficiency of absorption of this natural mineral aldehydes, esters, higher alcohols under vacuum. Palygorskite proved reuse by its regeneration with superheated steam or carbon dioxide.Документ Isoflavones distribution in the process of soy protein recovery(2012) Nosenko, Tamara; Mank, Valeriy; Maksimovsa, OlenaSoy bean contain soy isoflavones which have an effect on different metabolic disorders in human. In this study we have analysed distribution of soy isoflavone between different product under recovery of soy protein. Using mass-spectroscopy and NMR analysis we have detected main isomers in soy bean daidzin and genistin. It was shown that isoflavone fraction is extracted to alcohol solution in processing of protein concentrate. Having analysed products of protein isolate processing we detected that isoflavones were extracted to alkaline solution during protein extraction. Only about 17 % of isoflavones have been remaining in protein isolate. Main part of them was detected in whey water after protein precipitation. And it is possible to elicit them according to standart procedure using extraction by ethylacetate and precipitation by chloroform. Taking into account our results we are proposing to use the by-products of soy protein processing for isoflavone concentrate producing. Соєві боби містять ізофлавони, які можуть впливати на різноманітні порушення метаболізму людини. В даній роботі ми проаналізували розподіл соєвих ізофлавонів під час одержання соєвих білків. Використовуючи масс-спектроскопію та ЯМР аналіз ми виявили, що основними ізофлавоновими ізомерами в соєвих бобах є даідзин та геністин. Нами показано також, що ізофлавонова фракція екстрагується спиртовим розчином під час одержання білкових концентратів. Аналізуючи проміжні продукти процесу виробництва білкових ізолятів виявили, що ізофлавоноїди екстрагувались в лужний розчин під час екстрагування білків. Тільки приблизно 17 % ізофлавонів містилась в білковому ізоляті. Після осадження білків основна частка ізофлавонів була виявлена в сирова точній воді. Їх можна вилучати із сирова точної води за допомогою стандартного методу, використовуючи екстракцію етилацетатом і осадження хлороформом. На підставі одержаних даних пропонується використання проміжних продуктів виробництва соєвих білків для вилучення ізофлавонових концентратів.Документ Peculiarity of disperse mineral wetting by sucrose solution(1997) Mank, Valeriy; Stetsenko, NataliaHypothesis about influence raised of osmotic pressure of a sucrose solution is offered, therefore occurs deaggregation of disperse particles and increase of interpartical space. Підтверджено гіпотезу про вплив підвищеного осмотичного тиску розчину сахарози, в результаті чого відбувається дезагрегації дисперсних частинок і збільшення міжчасткового простору.