Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    The influence of food industry enterprises on the efficiency of city wastewater treatment
    (2020) Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana; Nikolaieva, Oksana
    За останні 5 років у Києві сталося 8 великих аварій на каналізаційних колекторах великого діаметра, що призвело до обмеження водопостачання майже для третини столиці України терміном до трьох днів. Під час опитування виявилося, що підприємства та організації різних видів діяльності скидають аміачний азот, фосфати, жири, хлориди та завислі речовини в каналізаційну мережу, які є основними забруднювачами. Найчастіше правил скидання не дотримуються торгівельні комплекси, молочні підприємства, виробники пива, великі супермаркети. Недотримання цих правил призводить до порушення роботи каналізації мережі мікрорайонів міста, а також до зношення очисних споруд, що приймають стічні води (наприклад, Бортницька станція аерації).
  • Ескіз
    Документ
    Environmental sustainability: biotic potential of hydroecosystems
    (2024) Madzhd, Svitlana; Nychyk, Oksana
    The intensive inflow of pollutants into ecosystems necessitates the development of a methodology for assessing the state of ecosystem reliability in order to implement measures aimed at ensuring their environmental sustainability. The paper studies the distribution and redistribution of anthropogenic pollutants in hydroecosystems. The reaction of living organisms to the impact of pollutants is determined using the method of mathematical modelling. Changes in the self-regulation mechanism are described on the example of interconnected components of the Dnipro basin system: «small river - medium river - large river». It has been established that the constant trophic connections between the rivers of the Dnipro basin provide a homeostatic mechanism for the development of a single integrated basin system at different levels of hierarchical development. The obtained results allow us to consider the complex system of the basin as a set of hierarchical structures united by hydrographic interconnections and functionally.
  • Ескіз
    Документ
    Utilization of food waste in European Union
    (2022) Hulevatа, Iryna; Salavor, Oksana; Nychyk, Oksana; Bublienko, Natalia
    The development of separate food waste collection and recycling is an integral part of improving natural resource efficiency and the transition to a sustainable economy. Food waste can be used as sources of raw materials and energy. The paper defines the necessity of creating an ecologically safe food waste management system. Розвиток роздільного збору та переробки харчових відходів є невід’ємною частиною підвищення ефективності використання природних ресурсів та переходу до сталої економіки. Харчові відходи можна використовувати як джерело сировини та енергії. У тезах визначено необхідність створення екологічно безпечної системи поводження з харчовими відходами.
  • Ескіз
    Документ
    Experience of municipal waste processing in EU
    (2022) Hulevatа, Iryna; Salavor, Oksana; Nychyk, Oksana; Bublienko, Natalia
    The theses analyze various ways of processing household waste in the countries of the European Union. In recent years, the countries of Western Europe have gained considerable successful experience in the disposal of household waste. This experience can be useful for the countries of Eastern Europe. У тезах проаналізовані різні способи переробки побутових відходів у країнах Європейського Союзу. За останні роки країни Західної Європи набули значного успішного досвіду утилізації побутових відходів. Цей досвід може бути корисним для країн Східної Європи.
  • Ескіз
    Документ
    Scientific basis of enviromental assessment in food processing
    (2016) Togachynska, Olga; Nychyk, Oksana; Yurchuk, Lyudmila; Salavor, Oksana
  • Ескіз
    Документ
    Quality management of crop production
    (2013) Togachynska, Olga; Nychyk, Oksana
    The methods of obtaining high-quality and secure crop production under HACCP and developed the main criteria by which it is advisable to conduct environmental assessment grown raw materials and products from it.
  • Ескіз
    Документ
    The use of ISO standards in the organization of environmental managemement systems
    (2013) Krekoten, Roman; Salavor, Oksana; Nychyk, Oksana
    Considered European environmental standards, allowing the work to organize services of environmental management in enterprises.Розглянуто європейські екологічні стандарти, що дозволяють у організувати роботу служб екологічного менеджменту на підприємствах.
  • Ескіз
    Документ
    Yellow sugars from beet and environmental safety
    (2013) Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana
    The influence of pesticides on the safety of intermediate sugar industry yellow sugar. Definitely residual concentrations of pesticides in the finished product.Охарактеризовано вплив пестицидів на безпечність напівпродукту цукрової галузі-жовтого цукру. Визначено залишкові концентрації пестицидів у кінцевому продукті.
  • Ескіз
    Документ
    Environmental audit of bread-baking plant
    (2013) Petrenko, Yulia; Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana
    The basic stages of an environmental management system audit bakery. Attention is concentrated on the environmental problems of the industry, the basic indicators of safety and quality bakery products.
  • Ескіз
    Документ
    Problems and prospects of environmental audit in Ukraine
    (2013) Siryk, D.; Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana
    Considered and analyzed the current state of environmental audit in Ukraine and its future outlook. The main obstacle to the effective implementation of the audit is flawed legislative regulatory framework. Development needs and the state of preparation of certified environmental auditors.Розглянуто та проаналізовано сучасний стан екологічного аудиту в Україні та перспективи його розвитку. Основною проблемою, що перешкоджає ефективному здійсненню аудиту є недосконала законодавча регулююча база. Розвитку потребує і стан підготовки сертифікованих екологічних аудиторів.