Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    The influence of food industry enterprises on the efficiency of city wastewater treatment
    (2020) Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana; Nikolaieva, Oksana
    За останні 5 років у Києві сталося 8 великих аварій на каналізаційних колекторах великого діаметра, що призвело до обмеження водопостачання майже для третини столиці України терміном до трьох днів. Під час опитування виявилося, що підприємства та організації різних видів діяльності скидають аміачний азот, фосфати, жири, хлориди та завислі речовини в каналізаційну мережу, які є основними забруднювачами. Найчастіше правил скидання не дотримуються торгівельні комплекси, молочні підприємства, виробники пива, великі супермаркети. Недотримання цих правил призводить до порушення роботи каналізації мережі мікрорайонів міста, а також до зношення очисних споруд, що приймають стічні води (наприклад, Бортницька станція аерації).
  • Ескіз
    Документ
    Utilization of food waste in European Union
    (2022) Hulevatа, Iryna; Salavor, Oksana; Nychyk, Oksana; Bublienko, Natalia
    The development of separate food waste collection and recycling is an integral part of improving natural resource efficiency and the transition to a sustainable economy. Food waste can be used as sources of raw materials and energy. The paper defines the necessity of creating an ecologically safe food waste management system. Розвиток роздільного збору та переробки харчових відходів є невід’ємною частиною підвищення ефективності використання природних ресурсів та переходу до сталої економіки. Харчові відходи можна використовувати як джерело сировини та енергії. У тезах визначено необхідність створення екологічно безпечної системи поводження з харчовими відходами.
  • Ескіз
    Документ
    Experience of municipal waste processing in EU
    (2022) Hulevatа, Iryna; Salavor, Oksana; Nychyk, Oksana; Bublienko, Natalia
    The theses analyze various ways of processing household waste in the countries of the European Union. In recent years, the countries of Western Europe have gained considerable successful experience in the disposal of household waste. This experience can be useful for the countries of Eastern Europe. У тезах проаналізовані різні способи переробки побутових відходів у країнах Європейського Союзу. За останні роки країни Західної Європи набули значного успішного досвіду утилізації побутових відходів. Цей досвід може бути корисним для країн Східної Європи.
  • Ескіз
    Документ
    Formation of European environment culture and consciousness of students in Ukraine
    (2021) Mykhalevych, Artur; Salavor, Oksana
    Ukraine has many unresolved economic problems and a difficult environmental situation as a result of the Soviet past and inefficient governance in the post-Soviet period. At the same time, Ukraine plays an important role in ensuring environmental sustainability in Europe, as it is a geographical part of it. Solving environmental problems in Ukraine and training highly qualified environmentally conscious professionals in any field of activity are extremely important, as environmental problems are cross-border in nature. The current system of environmental education in Ukraine does not fully cope with the challenges facing today's generation of young professionals.
  • Ескіз
    Документ
    Thermal insulation`s development of the furnace vault as a way to improve energy efficiency of glassware production
    (2020) Mykhalevych, Artur; Salavor, Oksana
    Like any branch of the national economy, glass industry is associated with the use of natural resources and negative impact on the environment. The increase in demand for glass products entails the expansion of glass production, and, consequently, an increase in energy, water and resource consumption.
  • Ескіз
    Документ
    Jean Monnet Chair «European union policies, regulations and best practices in sustainable food production and consumption»
    (2019) Yakymenko, Igor; Salavor, Oksana; Sebkova, Katarina; Shapovalov, Yevhenii
    Jean Monnet Module “Tools, Policies and Best Practices for Environmental Protection in the European Union” (# 574796-EPP-1-2016-1-UA-EPPJMO-MODULE) has been implemented at Department of Environmental Safety of National University of Food Technology, Kyiv, Ukraine under the grant support of Erasmus+ programme during 2016-2019. Teaching team of the project includes faculties from Department of Environmental Safety, National University of Food Technology, Kyiv, Ukraine; from Research Centre for Toxic Compounds in the Environment, Masaryk University, Brno, Czech Republic; and from National Center of Junior Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine. Project Beneficiary is National University of Food Technology, Kyiv, Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Scientific basis of enviromental assessment in food processing
    (2016) Togachynska, Olga; Nychyk, Oksana; Yurchuk, Lyudmila; Salavor, Oksana
  • Ескіз
    Документ
    The use of ISO standards in the organization of environmental managemement systems
    (2013) Krekoten, Roman; Salavor, Oksana; Nychyk, Oksana
    Considered European environmental standards, allowing the work to organize services of environmental management in enterprises.Розглянуто європейські екологічні стандарти, що дозволяють у організувати роботу служб екологічного менеджменту на підприємствах.
  • Ескіз
    Документ
    Yellow sugars from beet and environmental safety
    (2013) Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana
    The influence of pesticides on the safety of intermediate sugar industry yellow sugar. Definitely residual concentrations of pesticides in the finished product.Охарактеризовано вплив пестицидів на безпечність напівпродукту цукрової галузі-жовтого цукру. Визначено залишкові концентрації пестицидів у кінцевому продукті.
  • Ескіз
    Документ
    Environmental audit of bread-baking plant
    (2013) Petrenko, Yulia; Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana
    The basic stages of an environmental management system audit bakery. Attention is concentrated on the environmental problems of the industry, the basic indicators of safety and quality bakery products.