Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Relevance of industrial cultivation of probiotic microorganism Lactobacillus rhamnosus GG
    (2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    Today, representatives of the genus Lactobacillus are among the microorganisms that most satisfy probiotic requirements. Among quite a large number of probiotic microorganisms of this genus, we will stop at L. rhamnosus GG - a gram-positive bacterium belonging to the genus Lactobacillus, family Lactobacillaceae. It is of human origin, has sufficient antagonistic activity in relation to pathogenic and opportunistic organisms, is resistant to the action of acids and enzymes of the gastrointestinal tract, has good adhesion, stable genetic characteristics and has no antigenic properties in relation to the human body and belongs to GRAS representatives. The key factor in choosing a biological agent was the scientifically confirmed data that LGG is the only strain of lactobacilli that reduces the duration of rotovirus infection by stimulating the synthesis of immunoglobulin A.// Сьогодні представники роду Lactobacillus є одними з мікроорганізмів, які найбільше задовольняють пробіотичні потреби. Серед досить великої кількості пробіотичних мікроорганізмів цього роду ми зупинимося на L. rhamnosus GG - грампозитивної бактерії, що відноситься до роду Lactobacillus, сімейства Lactobacillaceae. Має людське походження, має достатню антагоністичну активність по відношенню до патогенних і умовно-патогенних організмів, стійкий до дії кислот і ферментів шлунково-кишкового тракту, має хорошу адгезію, стабільні генетичні характеристики і не має антигенних властивостей по відношенню до організму людини. і належить представникам GRAS. Ключовим фактором при виборі біологічного препарату стали науково підтверджені дані про те, що LGG є єдиним штамом лактобактерій, який скорочує тривалість ротовірусної інфекції шляхом стимуляції синтезу імуноглобуліну А.
  • Ескіз
    Документ
    Effective probiotics’ delivery system: problems and perspectives
    (2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, Mykola
    The development of an effective probiotic delivery system depends on understanding the nature of the harsh conditions to which it is exposed before and after ingestion. A number of physicochemical factors affect the viability of probiotics during the production of functional foods based on them, as well as their storage, transportation, and passage through the GIT. // Розробка ефективної системи доставки пробіотиків залежить від розуміння природи суворих умов, до яких вона піддається до та після прийому. Ряд фізико -хімічних факторів впливають на життєздатність пробіотиків під час виробництва функціональних продуктів на основі них, а також їх зберігання, транспортування та проходження через ШКТ.
  • Ескіз
    Документ
    Technical and economic justification for biomass production Lactobacillus rhamnosus GG for the production of the drug «Acidolac»
    (2023) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    There are several pharmaceutical companies in the world that produce probiotics based on the Lactobacillus rhamnosus GG bacteria, such as "Polpharma", "Chr. Hansen", "NORD FARM", etc. In Ukraine, products based on this strain are also produced by JSC "Farmak" ("Lactiale GG") and "Acino Ukraine" ("DermaPro"), but they are manufactured by foreign enterprises. In our country, "Acidolac" is also not produced, but imported from Poland, so the development of a domestic enterprise for the production of a monostrain drug with a full production cycle would be relevant. "Acidolac" is used for the treatment and prevention of dysbiosis, intestinal infections, and also contributes to the normalization of intestinal microflora during antibiotic therapy. Research has shown that Lactobacillus GG is the only scientifically proven strain of lactobacilli that reduces the course of rotavirus infection. Therefore, to calculate the annual demand, statistics on patients with rotavirus and the number of patients who received antibiotic therapy were analyzed.// У світі є кілька фармацевтичних компаній, які виробляють пробіотики на основі бактерій Lactobacillus rhamnosus GG, такі як «Польфарма», «Хр. Хансен», «НОРД ФАРМ» та ін. В Україні препарати на основі цього штаму також виробляє компанія ВАТ «Фармак» («Lactiale GG») та «Асіно Україна» («ДермаПро»), але вони виробляються іноземними підприємствами. У нашій країні «Ацидолак» також не виробляється, а імпортується з Польщі, тому актуальним був би розвиток вітчизняного підприємства з виробництва моноштамового препарату з повним циклом виробництва. «Ацидолак» використовується для лікування і профілактики дисбактеріозу, кишкових інфекцій, а також сприяє нормалізації мікрофлори кишечника при антибіотикотерапії. Дослідження показали, що Lactobacillus GG є єдиним науково доведеним штамом лактобактерій, який зменшує перебіг ротавірусної інфекції. Тому для розрахунку річної потреби проаналізовано статистику хворих на ротавірусну інфекцію та кількість пацієнтів, які отримували антибіотикотерапію.
  • Ескіз
    Документ
    Non-dairy functional food products enriched probiotic microorganisms as an alternative way delivery of probiotics to microorganisms
    (2020) Starovoitova, Svitlana
    Non-dairy functional foods enriched with appropriate probiotic microorganisms can complement, and in some cases even completely replace, traditional functional milk-based foods. Given the growing number of consumers with complete or partial lactase deficiency, such functional food products can become an alternative for the prevention and treatment of various pathological conditions of the host organism associated with violations of the qualitative or quantitative composition of the microbiota.// Немолочні функціональні продукти, збагачені відповідними пробіотичними мікроорганізмами, можуть доповнювати, а в деяких випадках навіть повністю замінювати традиційні функціональні продукти на основі молока. З огляду на зростаючу кількість споживачів з повною або частковою недостатністю лактази, такі функціональні харчові продукти можуть стати альтернативою для профілактики та лікування різних патологічних станів організму хазяїна, пов’язаних із порушеннями якісного або кількісного складу мікробіоти.// Немолочные функциональные продукты, обогащенные соответствующими пробиотическими микроорганизмами, могут дополнять, а в некоторых случаях даже полностью заменять традиционные функциональные продукты на основе молока. Учитывая рост числа потребителей с полным или частичным дефицитом лактазы, такие функциональные пищевые продукты могут стать альтернативой для профилактики и лечения различных патологических состояний организма-хозяина, связанных с нарушениями качественного или количественного состава микробиоты.
  • Ескіз
    Документ
    Human microbiota under stress
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    Physical and psychological stress affects not only the immune system, but also hormonal and digestive homeostasis. Immune and neuroendocrine systems provide integrated responses to environmental signals, and the relationship between stress and immune function in many contexts, including a proliferative response to mitogens and cellular activity, has been demonstrated. Stress can lead to an imbalance between pro-and anti-inflammatory cytokines or uncontrolled production of cytokines. Dysregulation of congenital and adaptive intestinal immune responses directed against bacterial flora, including the destruction of oral tolerance to environmental antigens and commensals, are involved in several pathogenetic mechanisms. The integrity of intestinal microbiota can be influenced by some external factors, including the use of antibiotics, radiation, changes in the GIT, changes in the diet, psychological and physical stress. Psychological stress can directly affect the composition of the microflora, in particular with a noticeable decrease in lactic acid bacteria. GIT changes caused by stress factors make the conditions of the intestinal medium less favorable for survival, adhesion and replication of lactic acid bacteria.
  • Ескіз
    Документ
    Probiotics and stress factors
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    Central nervous system (CNS) and neuroendocrine activity, stress reactions in particular, can affect the composition of the intestinal microbiome by differential changes in the growth of bacterial species and the production of bacterial virulence factors. Different types of diets also modify the composition and functions of the microbiome in complex ways, which differ in individuals and national cultures. The intestine receives regulatory signals from CNS, and vice versa. Changes in the nature of the diet as a result of CNS control of food intake can affect the availability of nutrients for the intestinal microbiota and, consequently, their composition. Signal saturation proteins are key molecular mediators that provide this control. CNS can affect intestinal microbiome through the nerve and endocrine pathways both in direct and indirect ways.// Центральна нервова система (ЦНС) та нейроендокринна активність, зокрема стресові реакції, можуть впливати на склад мікрофлори кишечнику за допомогою диференційних змін у рості бактеріальних видів та вироблення факторів вірулентності бактерій. Різні типи дієт також змінюють склад та функції мікробіома складними шляхами, які відрізняються у індивідиумів і національних культурах. Кишечник отримує регулюючі сигнали від ЦНС, і навпаки. Зміни в природі дієти в результаті контролю над споживанням їжі в ЦНС можуть вплинути на наявність поживних речовин для мікробіоти кишечника і, отже, їх складу. Білки насичення є ключовими молекулярними посередниками, які забезпечують цей контроль. ЦНС може впливати на мікробіома кишечника через нервовий і ендокринний шляхи як безпосередньо, так і опосередковано.
  • Ескіз
    Документ
    Probiotics and stress factors
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    The functional connection between the gastrointestinal tract (GIT) and the central nervous system (CNS) of the host organism was considered. The relationship between the intestinal microbiome and CNS had been analyzed. The main mechanisms of the influence of microbiota on the functions of CNS were shown. The literature data on the role of the intestinal microbiome in disorders of CNS were summarized. The prospects of using probiotics and functional food products enriched with appropriate probiotic microorganisms for the prevention and treatment of neurological disorders, as well as for maintaining the functionality of the immune system in stress subjects were highlighted. Розглянуто функціональний зв'язок між шлунково-кишковим трактом (ЖКТ) та центральною нервовою системою (ЦНС) організму-хазяїна. Проаналізовано зв'язок між мікробіомом кишечника та ЦНС. Показані основні механізми впливу мікробіоти на функції ЦНС. Узагальнено дані літератури про роль мікробіома кишечника при порушеннях ЦНС. Висвітлено перспективи використання пробіотиків та функціональних харчових продуктів, збагачених відповідними пробіотичними мікроорганізмами для профілактики та лікування неврологічних розладів, а також для підтримки функціональності імунної системи під час стресових випробувань.
  • Ескіз
    Документ
    New aspects of using probiotics
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    There is a functional connection between the gastrointestinal tract (GIT) and the central nervous system (CNS) of the host's organism. Recently, more and more experimental evidence has emerged that the other key player in this interaction is the intestinal microbiote.// Существует функциональная связь между желудочно-кишечным трактом (ГИТ) и центральной нервной системой (ЦНС) организма хозяина. В последнее время появилось все больше экспериментальных данных о том, что другим ключевым игроком в этом взаимодействии является кишечная микробиота. Існує функціональний зв'язок між шлунково-кишкового тракту (ГІТ) та центральною нервовою системою (ЦНС) організму господаря. Останнім часом з'являється все більше і більше експериментальних доказів того, що іншим ключовим гравцем у цій взаємодії є мікробіота кишечника.
  • Ескіз
    Документ
    The role of bacteriotherapeutic drugs under stress
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    There is a functional connection between the gastrointestinal tract (GIT) and the central nervous system (CNS) of the host organism. This relationship is bi-directional and includes anatomical relationships, such as the vagus nerve and humoral components, including the immune and hypothalamic-pituitary-adrenal system. Recently, there is more and more experimental evidence that another key player in this interaction is the intestinal microbiota.