Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 45
  • Ескіз
    Документ
    Herbal bioflavonoids as the perspective source for рroduction of food additives
    (2024) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia
    Since the natural antioxidants do not cause any undesirable side effects, they have more preferences in comparison to those synthetic. Today, the scientists‘ attention is more and more drawn to P-active substances of phenolic origin (bioflavonoids): catechinins, anthocyanins, leucoanthocyanins, flavone glycosides, chlorogenous acid and others. There are many evidences advocating this fact. The objectives of this work are to choose the optimum parameters of maximal bioflavonoid extraction from 10 samples of medicinal herb with subsequent practical use in production of natural food additives.
  • Ескіз
    Документ
    Сиркова маса з антиоксидантними та синбіотичними властивостями
    (2024) Задесенська, Ілона Валеріївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Для створення сирковї маси оздоровчої дії запропоновано ввести до її складу закваску пробіотичних мікроорганізмів, а також збагатити продукт пребіотиками – сиропом лактулози та харчовими волокнами ягід смородини. Консистенція продукту буде забезпечена додаванням агар-агару. Обрані види сировини будуть не лише підвищувати вміст харчових волокон у сирковому десерті, а й збагачувати його вітамінами, мінеральними речовинами та антиоксидантами, забезпечувати привабливі сенсорні показники. Включення збагаченої сиркової маси до раціону харчування може бути корисним для підтримки здоров'я шлунково-кишкового тракту, зміцнення імунної системи та поліпшення загального стану організму
  • Ескіз
    Документ
    Оцінювання збалансованості жирнокислотного складу олії розторопші плямистої
    (2024) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Було встановлено, що загальний вміст поліненасичених жирних кислот групи w-6 у олії розторопші плямистої дорівнює 52,4%, мононенасичених жирних кислот, переважно олеїнової – 23,6%, а насичених жирних кислот – 18,4%. Такий жирнокислотний склад не є збалансованим. Зокрема, співвідношення між мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,45 при нормі 1:2. Співвідношення між насиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,35 при нормі 1:3. Цінні поліненасичені жирні кислоти групи w-3 в олії розторопші плямистої практично відсутні
  • Ескіз
    Документ
    Характеристика біологічної цінності екстракту кропиви як компоненту смузі
    (2024) Стеценко, Наталія Олександрівна; Лико, Мирослава Богданівна
    Було проведено оцінювання біологічної цінності білку екстракту кропиви. Встановлено, що білок належить до повноцінного, оскільки містить всі незамінні амінокислоти. Лише дві з них є лімітованими, тобто мають амінокислотний скор, який менший за 100%. Такими амінокислотами є метіонін+цистин (перша лімітована амінокислота з мінімальним амінокислотним скором 80,9%), а також триптофан. Коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння в організмі, становить 74%, що є досить високим значенням для білку рослинного походження. Масова частка незамінних амінокислот, які використовуються в організмі не раціонально, складає 12,6%. Оптимальним є співвідношення між метіоніном та триптофаном, яке становить 1:3,1 при нормативному значенні 1:3.Проведені дослідження підтвердили високу біологічну цінність білку екстракту кропиви та доцільність його використання у складі смузі оздоровчої дії
  • Ескіз
    Документ
    Відбір пробіотичних штамів та їх композицій з холестеразною активністю як потенційної основи продуктів функціонального харчування
    (2023) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Співак, Микола Якович
    Мікробіота відіграє ключову роль не лише в метаболічних функціях, а й у їх оптимізації та регуляції. Зокрема, багато сучасних досліджень підтверджують участь мікробіому в профілактиці порушень ліпідного обміну (ожиріння, гіпер- та дисліпідемії) тощо. Представники облігатної мікрофлори забезпечують гіполіпідемічний та гіпотензивний ефекти шляхом декон’югації солей жовчних кислот, асиміляції та преципітації холестерину, зниження активності тканинного ангіотензинперетворюючого ферменту. Відповідно до сучасних наукових даних передбачається декілька механізмів участі мікробіому в підтримці ліпідного обміну на фізіологічному рівні та запобіганні розвитку гіперхолестеринемії: декон’югація жовчних кислот і зниження їх резорбції за рахунок синтезу спеціалізованих гідролаз, включення холестерину в ліпідний шар клітинної мембрани, перетворення холестерину в копростанол і виведення його з організму разом з калом, пригнічення синтезу холестерину в печінці // Selection of probiotic strains and their compositions with cholesterase activity as a potential basis for functional food products Microbiota plays a key role not only in metabolic functions, but also in their optimization and regulation. In particular, many modern studies confirm the participation of the microbiome in the prevention of disorders of lipid metabolism (obesity, hyper- and dyslipidemia), etc. Representatives of obligate microflora provide hypolipidemic and hypotensive effects by deconjugating bile acid salts, assimilating and precipitating cholesterol, reducing the activity of tissue angiotensin-converting enzyme. According to modern scientific data, several mechanisms of the participation of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases, inclusion of cholesterol in the lipid layer of the cell membrane, conversion of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces, suppression of cholesterol synthesis in the liver
  • Ескіз
    Документ
    Probiotic strains with hypocholesterolemic activity as potential basis of functional food products for prevention and concomitant treatment of pathological conditions associated with high cholesterol levels
    (2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, Mykola
    So far as cholesterol-lowering activity of the studied probiotic strains and their compositions ranged between 40-78%, it should be noted that the cholesterase activity of the other studied strains was not lower, and in some cases even higher than that of most drugs currently used in cholesterinosis: Rosuvastatin, Lovastatin, Fluvastatin, Atorvastatin etc. Thus, the selected cultures of probiotic lactic acid bacteria and their compositions could potentially be used to create on their basis new effective functional food products and probiotics, as well as dietary supplement, to reduce serum cholesterol in humans. Probiotics that contain cholesterol-assimilating strains of lactic acid bacteria can efficiently complete the complex therapy of patients with cardiovascular, cancer and other diseases. Such products and drugs are devoid of the negative side effects inherent in statins, especially hepatotoxicity, they are not addictive and do not require lifelong use. Also, functional food products enriched with such probiotic microorganisms with hypocholesterolemic activity can be used not only in therapy, but also in the prevention of diseases associated with high levels of serum cholesterol. And as you know, prevention is the best, health-friendly and effective treatment for any disease.// Оскільки холестеринознижувальна активність досліджуваних пробіотичних штамів та їх композицій коливалася в межах 40-78 %, слід зазначити, що холестеризна активність інших досліджених штамів була не нижчою, а в деяких випадках навіть вищою, ніж у більшості препаратів. в даний час використовуються при холестерінозі: Розувастатин, Ловастатин, Флувастатин, Аторвастатин та ін. Таким чином, відібрані культури пробіотичних молочнокислих бактерій та їх композиції потенційно можуть бути використані для створення на їх основі нових ефективних функціональних харчових продуктів і пробіотиків, а також дієтичної добавки для зниження рівня холестерину в сироватці крові людини. Пробіотики, які містять холестерин-асимілюючі штами молочнокислих бактерій, можуть ефективно завершувати комплексну терапію хворих на серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання. Такі продукти і препарати позбавлені негативних побічних ефектів, властивих статинам, особливо гепатотоксичності, вони не викликають звикання і не потребують довічного прийому. Також функціональні харчові продукти, збагачені такими пробіотичними мікроорганізмами з гіпохолестеринемічною активністю, можуть бути використані не тільки в терапії, але і в профілактиці захворювань, пов'язаних з високим рівнем холестерину в сироватці крові. А як відомо, профілактика – найкраще, безпечне для здоров’я та ефективне лікування будь-якої хвороби.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення рецептури дитячих м'ясо-рослинних консервів функціонального призначення
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Медведюк, Ірина Олександрівна
    Були визначені показники харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років, загачених пюре моркви та білково-жировою емульсією. Розрахунки показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. М’ясо-рослинна консерва для дитячого харчування належить до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при її споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму у більшості нутрієнтів будуть забезпечені у межах 10…50%. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем. Indicators of nutritional and biological value of model recipes of canned meat and vegetables for children aged 4-6 years, filled with carrot puree and protein-fat emulsion were determined. Calculations showed that the biological value of the product, in particular, the content of vitamins and minerals, increases with the increase in the mass fraction of the fortifiers. Canned meat and vegetables for baby food belongs to the category of functional food products, since when consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body in most nutrients will be provided within 10...50%. The consumption of functional canned meat will have a positive effect on the child's development, will ensure the prevention of food-related diseases, and will increase the general resistance and stability of the child's body and its individual organs and systems.
  • Ескіз
    Документ
    Біологічна цінність зеленого смузі з хлорелою
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Куделко, Альона Олександрівна
    У роботі встановлено оптимальну рецептуру зеленого смузі з хлорелою, який має високі показники біологічної цінності білку. Скор першої лімітованої незамінної амінокислоти зростає на 30%, коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння, підвищується на 23% і досягає 82%. Масова частка амінокислот, які використовуються нераціонально, у продукті стає меншою на 17,3%. Регулярне споживання функціонального смузі з хлорелою сприятиме зміцненню імунітету; виведенню токсинів та важких металів; компенсації наслідків стресу; покращенню пам'яті; подовженню молодості організму людини. The work established the optimal recipe for a green smoothie with chlorella, which has high indicators of the biological value of protein. The score of the first limited essential amino acid increases by 30%, the utilitarian coefficient of the protein, i.e. the level of its assimilation, increases by 23% and reaches 82%. The mass share of irrationally used amino acids in the product becomes smaller by 17.3%. Regular consumption of a functional smoothie with chlorella will help strengthen immunity; removal of toxins and heavy metals; compensation for the effects of stress; improving memory; prolonging the youth of the human body.
  • Ескіз
    Документ
    Соковмісний напій для функціонального харчування
    (2023) Боатрі, Катерина Дмитрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Композиція з вишневого соку та екстрактів зеленого чаю і стевії створить гармонію смаків та ароматів, а також наситить соковмісний напій нутрієнтами, які забезпечать загальнозміцнюючу та антиоксидантну дію напою. The composition of cherry juice and extracts of green tea and stevia will create a harmony of flavors and aromas, as well as saturate the juice-based drink with nutrients that will provide general strengthening and antioxidant effect of the drink.
  • Ескіз
    Документ
    Сировина для дитячих м’ясних консервів
    (2023) Медведюк, Ірина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Було проведено моделювання рецептур дитячих м’ясо-рослинних консервів на основі кроликів, які будуть відрізнятися масовими частками внесення пюре моркви та білково-жирової емульсії. Для кожного варіанту рецептури визначили біохімічний склад консерви, а також інтегральний скор нутрієнтів. У рецептурі не доцільно передбачати високий вміст білково-жирової емульсії, яка переважно забезпечує продукт жировими компонентами, її масова частка має становити 10%. Додавання пюре моркви значно покращує вітамінну цінність продукту, тому кількість пюре моркви у складі м’ясо-рослинної консерви буде становити 12%. За такої рецептури м’ясо-рослинні консерви для дитячого харчування належать до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при їх споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму будуть забезпечені у межах 10…50% для багатьох харчових речовин. The recipes of children's meat-vegetable preserves based on rabbits were modeled, which will differ in the mass fractions of carrot puree and protein-fat emulsion. For each version of the recipe, the biochemical composition of the canned food was determined, as well as the integral rate of nutrients. It is not advisable to provide a high content of protein-fat emulsion in the recipe, which mainly provides the product with fat components, its mass fraction should be 10%. The addition of carrot puree significantly improves the vitamin value of the product, so the amount of carrot puree in the composition of canned meat and vegetables will be 12%. With such a recipe, canned meat and vegetables for baby food belong to the category of functional food products, since when they are consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body will be provided within 10...50% for many food substances.