Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Potential of probiotic strains as basis of food supplement for managing cardiovascular health: a focus on hypocholesterolemic activity and prevention of high cholesterol-related conditions
    (2024) Starovoitova, Svitlana; Demchenko, Olga; Kishko, Karina; Spivak, Mykola
    The obtained results allow us to assert that it is necessary to develop a line of food supplements and probiotics, based on the studied strains and their compositions in encapsulated form (which will increase the survival of probiotic microorganisms when passing through the upper gastrointestinal tract, which will indirectly increase the therapeutic effect of such drugs and products) , for prevention and treatment of diseases associated with the negative manifestations of high cholesterol levels. Probiotics that contain cholesterol-assimilating strains can efficiently complete the complex therapy of CVD, cancer etc
  • Ескіз
    Документ
    Environmental friendless of the production of glycosaminoglycans by biotechnological means
    (2024) Hryshchenko, Maryna; Starovoitova, Svitlana
    Hyaluronic acid (HA) is an important biomolecule with wide applications in pharmaceuticals, cosmetics, and medicine. Traditionally obtained through extraction from animal tissues, this method poses contamination risks and quality control issues. Microbial engineering, or chemical synthesis, emerges as a promising eco-friendly, controlled, and cost-effective alternative for producing HA
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні аспекти пошуку та створення непатогенних надсинтетиків гіалуронової кислоти
    (2024) Грищенко, Марина Іванівна; Старовойтова, Світлана Олександрівна
    Завдяки генній інженерії вдалося створити високопродуктивні штами-продуценти ГК. Найкращі показники виходу цільового продукту були у B. subtilis 3NA (7 г/л), що найбільш наближені до показників промислових штамів, при часі культивування 11 год. проти 24 год. у виробничих штамів
  • Ескіз
    Документ
    Психобіотики як перспективний підхід у терапії депресивних розладів
    (2024) Харитонова, Ольга Костянтинівна; Старовойтова, Світлана Олександрівна
    Психобіотики чинять позитивний вплив на настрій, впливаючи на нейронні сітки. На системному рівні пригнічення секреції кортизолу та прозапальних цитокінів психобіотиками підтримує їх позитивний вплив на настрій зменшуючи системне запалення. Вивчення процесів мікробіом-кишечник-мозок та розробка психобіотиків відкриває нові горизонти в комплексній терапії депресивних та тривожних розладів патогенетичної направленості
  • Ескіз
    Документ
    Probiotic strains with hypocholesterolemic activity as potential basis of food supplement for prevention and concomitant treatment of cardiovascular diseases associated with high cholesterol level
    (2024) Starovoitova, Svitlana; Spivak, Mykola
    Globally, about 17 million people die from cardiovascular disease (CVD) every year, accounting for 31% of all deaths worldwide. High serum cholesterol is regarded by many as the main cause of coronary atherosclerosis, and it has been well established that elevated cholesterol is associated with an increased risk of CVD. Apart from modulating the gut functionality, probiotics have also been associated with various other health benefits such as brain functioning, boosting immunity, reducing cholesterol, and promoting metabolic homeostasis through their biological mechanisms in the body. Several mechanisms of involvement of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases; incorporation of cholesterol into the lipid layer of the cell membrane; transformation of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces; inhibition of cholesterol synthesis in the liver.