Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
16 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Використання електромагнiтного випромінювання для одержання екстракту з плодiв глоду(2023) Косоголова, Людмила Олексіївна; Романова, Зоряна МиколаївнаВ Українi спостерiгається тенденцiя щодо зростання виробництва продуктiв, збагачених вiтамiнами, органiчними кислотами, вуглеводами, фенольними сполуками та iншими бiологiчно активними речовинами. При виборi методу екстракцiї для кожного виду сировини необхiдно мати науково обґрунтований пiдхiд з урахуванням особливостей конкретної лiкарської рослинної сировини. Одним iз сучасних методiв екстракцiїє застосування електромагнiтного випромiнювання. Перевагами дiї фiзичних чинникiв є їх екологiчна чистота та простота використання, а також можливiсть безконтактно дiяти на перебiг бiохiмiчних процесiв, проте дiяможе бути як стимулююча, так й iнгiбуюча.Документ Антиоксиданти фенольної природи як збагачувачі у технологіях функціональних харчових продуктів(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Задесенська, Ілона ВалеріївнаЯк потенційні функціональні інгредієнти для подолання та зменшення наслідків окислювального стресу можна розглядати біоантиоксиданти. Крім оздоровчих ефектів, введення біоантиоксидантів у харчові середовища забезпечує попередження їх окисного псування, зниження втрат, збільшення термінів придатності та випуск високоякісних виробів, які здатні зберігати протягом досить тривалого часу характерні особливості, властиві свіжим, повноцінним якісним продуктам. Широкий спектр антиоксидантів фенольної природи та різноманіття натуральної рослинної сировини, яка є джерелом таких речовин, створює перспективи розширення асортименту функціональних харчових продуктів антиоксидантної дії, до рецептур яких можуть бути внесені порошки, екстракти, пасти та інші види добавок з вмістом фенольних сполук.Документ Технологія отримання емульсійного екстракту меліси лікарської(2020) Подобій, Олена Валеріївна; Житнецький, Ігор Володимирович; Івченко, Ірина ВіталіївнаНа сьогодні існує безліч технологій вилучення цінних компонентів з рослинної сировини, але класичні технології екстракції не завжди дозволяють в повній мірі вилучити біологічно активні речовини (БАР). Виробництво екстрактів з рослинної сировини дуже поширене. Актуальним є пошук нових більш досконалих методів отримання екстрактів, які б дозволили при мінімальних технологічних затратах вилучили максимальну кількість біологічно-цінних компонентів.Документ Огляд хімічного складу ефірної олії лаврового листя(2021) Іванишина, Катерина Миколаївна; Рубанка, Катерина ВолодимирівнаРобота присвячена огляду складу фенольних сполук різних частин дерева лавру та олії отриманого з відповідної частини дерева. Описано вміст окремих сполук, їх кількість та вплив на організм людини. Проаналізовані основні властивості фенольних сполук лавру. The work is devoted to the review of the composition of phenolic compounds of different parts of the laurel tree and the oil obtained from the corresponding part of the tree. The content of individual compounds, their amount and effect on the human body are described. The main properties of phenolic compounds of laurel were analyzed.Документ Квас оздоровчого призначення, збагачений природними антиоксидантами(2021) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Золотухін, Андрій Андрійович; Кірієнко, Сергій МиколайовичЕкспериментально підібрано оптимальне співвідношення рецептурних компонентів хлібного квасу оздоровчого призначення. Досліджено основні фізико-хімічні показники напою. Відмічено, що додавання дигідрокверцетину та згущеного водного екстракту стевії до рецептури хлібного квасу підвищує антиоксидантні властивості напою. The optimal ratio of prescription components of bread kvass for health purposes has been experimentally selected. The main physicochemical parameters of the drink have been studied. It is noted that the addition of dihydroquercetin and thickened aqueous extract of stevia to the recipe of bread kvass increases the antioxidant properties of the drink.Документ Обґрунтування вибору ягід бузини чорної для виробництва пастили оздоровчого призначення(2019) Коберник, Інна Віталіївна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаБіологічно активні речовини бузини чорної в основному представлені фенольними сполуками, тому мають різнобічну лікувально-профілактичну дію: здатні підвищувати імунітет, зв’язувати вільні радикали, зміцнювати судини серця та мозку. Ягідне пюре може використовуватись для збагачення харчових середовищ ессенціальними нутрієнтами та підвищення їх антиоксидантних властивостей. Biologically active substances of the black elderberry are mainly represented by phenolic compounds, therefore they have a versatile therapeutic and prophylactic effect: they can improve immunity, bind free radicals, strengthen the heart and brain vessels. Berry puree can be used to enrich food environments with essential nutrients and enhance their antioxidant properties.Документ Застосування рослинної сировини з підвищеним вмістом флаваноїдів при створенні технологій нового асортименту кондитерських виробів(2017) Оболкіна, Віра ІллівнаДоведено ефективність застосування у технологіях кондитерських виробів продуктів переробки винограду, плодів журавлини, жимолості, завдяки підвищеному вмісту фенольних сполук, вітамінів, пектинових речовин, клітковини, макро і мікроелементів. Запрапановано технології нового асортименту помадно-кремових цукерок, збивних цукерок (типу суфле, нугатини), оздоблювальних напівфабрикатів з підвищеним вмістом фізіологічно-функціональних інгредієнтів, оригінальними смаковими властивостями, подовженим терміном придатності завдяки використанню натуральних барвників, ароматичних речовин, антиоксидантів та консервантів, які містяться у ягідної сировині. The efficiency of application in confectionery products technologies of grape products, cranberries, honeysuckle, due to high content of phenolic compounds, vitamins, pectin substances, fiber, macro and microelements has been proved. The technologies of the new range of pomade-cream candies, chopped sweets (such as soufflé, nougat), finishing semifinished products with high content of physiological-functional ingredients, original taste properties, lengthened shelf life due to the use of natural dyes, aromatic substances, antioxidants and preservatives contained in berry raw materials.Документ Исследования влияния расы дрожжей на формирование показателей качества розовых сухих виноматериалов(2017) Билько, Марина Владимировна; Мартынюк, Ольга ИвановнаПредставлены результаты исследования влияния рас дрожжей на формирование окислительно-восстановительного состояния, цвета и ароматического комплекса розовых сухих виноматериалов. Установлено, что раса дрожжей при производстве розовых сухих виноматериалов оказывает влияние на окислительно-восстановительные процессы при спиртовом брожении, поскольку влияет на содержание диоксида серы, массовые концентрации фенольных и красящих веществ, изменяя окислительный потенциал системы. Показано, что в процессе брожения формируется ароматический комплекс розовых вин, весомая роль в котором принадлежит сложным эфирам, на содержание которых в винах влияет раса дрожжей. Из предлагаемых на винодельческом рынке рас дрожжей применение для сбраживания сусла Cross Evolution, Oenoferm Пино тип, Litto lewur pink и ЕС1118 будет способствовать производству ароматных и типичных розе. The article presents the results of the study of the yeast races on the formation of the redox state, color and aromatic complex of rose dry wine materials were presented. The yeast race in the production of pink dry wine materials affects the oxidation-reduction processes with alcoholic fermentation, since it affects the sulfur dioxide content, the mass concentrations of phenolic and coloring substances, changing the oxidative potential of the system was established. In the process of fermentation, an aromatic complex of rose-colored wines is formed, a weighty role in which belongs to esters, was established. From the yeast raisins offered on the wine market, the application for fermentation of the wort Cross Evolution, Oenoferm Pinot type, Litto lewur pink and EС1118 will promote the production of fragrant and typical rosе.Документ Study of the use of edible powders tomato sauce technologies(2017) Benderska (Dushchak), Olga; Bessarab, Alexander; Shutyuk, VitaliyConsidered the technology for the production of edible powders from vegetable raw materials. The technology for producing powders from berries is developed to produce a high-quality product in which all ingredients of raw materials are stored in a concentrated form.Документ Дослідження вмісту фенольних сполук в пряно-ароматичній сировині(2017) Сердюк, Дмитро Сергійович; Моторін, Юрій Олександрович; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Миколів, Іван МихайловичБіологічно-активні речовини пряно-ароматичної сировини представлені різними класами, серед яких важливу роль відіграють фенольні сполуки. Вони містять велику кількість гідроксильних груп, що дозволяє їм проявляти антиоксидантні властивості, поглинати атомарний кисень, нейтралізувати вільні радикали та зупиняти ланцюгові реакції. Biologically active substances aromatic raw materials are various classes, among which are important phenolic compounds. They contain large amounts of hydroxyl groups, allowing them to exhibit antioxidant properties, atomic oxygen absorb, neutralize free radicals and stop the chain reaction.