Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
43 результатів
Результати пошуку
Документ Education. Tourism: a conceptual approach(2024) Gutkevych, Svitlana; Sydorenko, PavloThe importance of the topic of this monograph is underlined by the increasing international mobility of students and more intense competition between host countries. Traditional educational centres, especially across the European Union, are losing their share of the international educational services market. The impact of geopolitical factors on the international mobility of students is also increasing, especially in the context of fierce competition for human capital.Документ Кейс до розділу 15. Соціальний стартап М. Юнуса у сфері мікрокредитування бізнесу(2023) Галиця, Ігор Олександрович; Косарева, Тетяна Вікторівна; Сотник, І. М.Глобалізація економічних, екологічних, соціальних проблем сучас- ного суспільства, а також широке розповсюдження інформаційних тех- нологій на всій земній кулі зробило світ більш тісним і дало поштовх для створення стартапів нового типу – соціального бізнесу. Останній спря- мований на вирішення актуальних суспільних проблем, зокрема, на боротьбу з бідністю та голодом, зниження забруднення довкілля та переробку відходів, надання доступних медичних послуг для малозабе- зпечених верств населення тощо.Документ Risks of toxic environmental pollution from military operations(2023) Melnyk, Oksana; Shevchenko, Oleksandr; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, OlegThe article identifies the scale of the war waged by russia on Ukrainian soil, which has contributed to the deterioration of the food security situation in Ukraine and has also affected global food security. In addition, the toxic risk of environmental pollution caused by the war was identified, affecting the ecology and health of the Ukrainian population.Документ Application of the swift method for risk assessment in the production of cottage cheese(2023) Melnyk, Oksana; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Mamchenko, Liudmyla; Lytovchenko, OleksandrThe quality and safety of food products in the modern world is the main component of sustainable development of food industry enterprises. The enterprises have implemented a system of preventive measures that prevents the occurrence of risks, assesses them, controls hazards in raw materials, technological processes and finished products, which significantly reduces the risks of threats to human life and health. An overall risk assessment enables decision makers and relevant parties to better understand the risks that may affect the achievement of objectives and the adequacy and effectiveness of the controls in place. This provides a basis for making decisions about the most appropriate approach to handling the risks that may arise in the manufacture of food products. Risk analysis involves consideration of the cause and sources of risk, their consequences and the likelihood of these consequences. The paper considers the methodology of «what if?» risk assessment in the production of cottage cheese. The advantages and disadvantages of this method, the process of identifying, assessing and preventing risks are presented.Документ Вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об'єктів критичної інфраструктури(2023) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаУ роботі розглянуто зміни у чинному законодавстві України від 2022 року: до частини першої статті 20 Кодексу цивільного захисту України, статті 11 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки»; вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об’єктів критичної інфраструктури з урахуванням специфіки виробництва. Встановлено, що однією з важливих ланок діяльності харчового підприємства, як об’єкта критичної інфраструктури, є аналіз та оцінка ризику виникнення аварій та аварійних ситуацій.Документ Безпечність і якість ферментованих напоїв на основі нетрадиційної рослинної сировини(2024) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Вітряк, Оксана ПавлівнаВ роботі обґрунтовано вибір сорту цукрового сорго Цукрове 1 для отримання ферментованих безалкогольних напоїв з нетрадиційної рослинної сировини. Визначено, що вибір технологічних прийомів приготування сусла на основі соку цукрового сорго, як напівпродукту у виробництві, має важливе значення для створення безпечного та високоякісного харчового продукту. Визначено фізико-хімічні та мікробіологічні показники сусла на основі соку та яблучного концентрату. Встановлено, що мікробіота соку цукрового сорго та сусла на його основі представлена переважно мезофільними аеробними та факультативно-анаеробними мікроорганізмами, спороутворювальними бактеріями та дріжджами. При цьому у соку та суслі відсутні бактерії групи кишкової палички БГКП (колі-форми) та умовно-патогенні мікроорганізми, у тому числі коагулазопозитивні стафілококи. Для забезпечення відповідності сусла та безалкогольного напою на його основі гігієнічним вимогам щодо вмісту мікроорганізмів та збереження в продукті важливих біологічно активних речовин похідної сировини було встановлено режим пастеризації сусла, а саме: температура процесу 78 ± 2,0 °С, тривалість 20 хв. Визначено вміст вітамінів у пастеризованому суслі на основі соку цукрового сорго та яблучного концентрату. Для отримання якісного і безпечного ферментованого безалкогольного напою на основі СЦС та яблучного концентрату при зброджуванні сусла дріжджами Saccharomyces cerevisiae раси 11 рекомендовано наступні технологічні параметри: вміст засівних дріжджів у середовиці 4,5 ± 0,2 млн/см3; температура бродіння 28±1,0 °С, тривалість процесу 12-14 год до зниження вмісту сухих речовин на 1,0-1,5% та значення загальної кислотності у зразках в межах 2,0-2,5 см3 розчину NaOH концентрацією 1 моль/дм3 на 100 см3.Документ Монтаж і технічний сервіс обладнання(2024) Мирончук, Валерій Григорович; Якимчук, Микола Володимирович; Люлька, Дмитро Миколайович; Володін, Сергій ОлександровичРозглянуто основи монтажу і технічного сервісу обладнання харчових виробництв. Наведено приклади розрахунку складових частин монтажних робіт і технічного сервісу обладнання та приклади їх розрахунку. Кожний розділ містить запитання і завдання для самоперевірки. Для здобуваяів закладів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» освітньої програми «Інжиніринг харчових виробництв»Документ Технології сушіння(2024) Шутюк, Віталій Володимирович; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Дущак (Бендерська), Ольга Вячеславівна; Рубанка, Катерина Володимирівна; Бессараб, Олександр Семенович; Бут, Сергій АнатолійовичУ навчальному посібнику викладено суть та методологічні основи сушіння, регідратації та зберігання сушених харчових продуктів. Наведено особливості хімічного складу плодово-овочевої сировини, методи попередньої підготовки сировини до сушіння та основні способи сушіння. Навчальний посібник також містить опис принципів роботи базових сушарок, характеристики основних видів сушильного технологічного обладнання, та обладнання для виробництва харчових концентратів. У кінці кожного розділу подаються питання для самостійного контролю знань. Навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти та викладачів вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальністю «Харчові технології», слухачів системи підвищення кваліфікації, для управлінців і фахівців харчових підприємств та всіх, хто пов’язаний із технологіями сушіння харчової сировини.Документ Альтернативні джерела енергії в системах електропостачання(2024) Балюта, Сергій Миколайович; Люлька, Дмитро Миколайович; Серьогін, Олександр Олександрович; Осьмак, Олексій ОлексійовичРозглянуто основні поняття, способи виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання, новітні технології їх використання, енергетичний потенціал біомаси, гідроенергетики, вітрових електростанцій та інших відновлюваних джерел енергії, що мають важливе значення для енергетичної безпеки держави. Особлива увага приділяється питанням оптимізації альтернативних енергетичних процесів, та збереження енергетичних ресурсів держави. Підручник розраховано для навчального процесу під час підготовки бакалаврів та магістрів за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та інших споріднених спеціальностей. Даний підручник стане в нагоді для аспірантів, наукових співробітників та широкого кола спеціалістів, які займаються питаннями ресурсозбереження, використанням відновлюваних джерел енергії в харчовій і переробній промисловості, а також в комунальному господарстві для автономного енергозабезпеченняДокумент Публічне управління та адміністрування. Розд. 2 Державна політика та врядування(2024) Данкевич, Євген Михайлович; Данкевич, Андрій ЄвгеновичНаука державної політики, як академічна дисципліна, інтегрує два основних напрями: дослідження політики та аналіз політики. Перший напрям, дослідження політики, зосереджується на стратегічних дослідженнях, мета яких полягає в розумінні і формуванні процесів вироблення політичних рішень. Цей напрям включає аналіз політичного циклу та проведення первинних досліджень специфічних державних проблем, що є предметом інтересу політологів та науковців. Аналіз політики, будучи більш практично орієнтованим, фокусується на методології та розробці рекомендацій для впровадження політичних рішень. Аналітики, науковці, експерти та державні службовці виконують роль виконавців цього аналізу.