Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Методи розрахунку теплових втрат і теплонадходжень в будівлях. Огляд, нормативні вимоги і практичні підходи в Україні та світі
    (2024) Кривошеєв, Максим Олександрович; Грищенко, Роман Володимирович; Іващенко, Наталія Вікторівна; Самійленко, Сергій Миколайович
    у роботі розглянуто методи розрахунків пікових та сезонних теплових навантажень і тепло-втрат, які є критично важливими етапами при створенні нових будівель, реконструкції існуючих та розробці систем тепло-, і холодопостачання. Ці розрахунки дозволяють інженерам-проєк-тувальникам, інвесторам, замовникам, постачальникам, монтажникам та іншим користувачам будівлі оптимізувати капітальні інвестиції, мінімізувати експлуатаційні витрати, зменшити CO2слід будівлі, а також, використовуються як інструмент пошуку оптимальних проєктно-конструктивних рішень. Автори аналізують існуючі методи визначення тепловтрат і теплонад-ходжень, їх витоки, поширеність та основні відмінності. Продемонстровано переваги, можливі недоліки та потенційні напрямки розвитку з урахуванням українських реалій. На основі стан-дартів ДСТУ ENISO52016-1:2022 та ДСТУ CENISO/TR52016-2:2022, що набули чинності у 2024 році, проводиться порівняння з попередніми нормативними документами, такими як ДСТУ Б ENISO13790:2011. Основна увага приділяється розрахункам пікових теплових навантажень, які визначають потужність джерел теплоти та холоду для будівель. Продемонстровано, що традиційні спрощені підходи, які використовуються в Україні, часто не враховують динамічні процеси теплообміну і призводять до похибок у розрахунках. У статті проаналізовано ASHRAEHeatBalanceMethod, який є найбільш точним, але й найскладнішим методом розрахунку теплових навантажень, а також методи, що базуються на теплових балансах та аналогії з електричними мережами, такі як погодинний метод ENISO52016-1.Відзначено, що європейські методи посту-пово гармонізуються з північноамериканськими, що відкриває нові перспективи для розвитку енергомоделювання в Україні, оскільки для практичного застосування ASHRAEHeatBalanceMethodнеобхідне спеціалізоване програмне забезпечення.Стаття підкреслює важливість вико-ристання точних методів розрахунків для забезпечення енергоефективності будівель і мінімізації їхнього впливу на довкілля. Приділено увагу практичним аспектам впровадження цих методів в Україні, потенційні переваги для інженерів, інвесторів та інших стейкхолдерів.
  • Ескіз
    Документ
    Термодинаміка енергетичної ефективності теплотехнологічних систем
    (2024) Самійленко, Сергій Миколайович; Масліков, Михайло Олександрович; Іващенко, Наталія Вікторівна
    Одним із основних критеріїв ефективності сучасних підприємств є їх енергоефективність. Проте традиційне визначення енергоефективності, як відношення витрати енергії до готового продукту у багатьох випадках не дає об'єктивної відповіді на два фундаментальних запитання: що є причиною неефективності і що є потенціалом енергоефективності системи. Метою цього дослідження є розробка науково обґрунтованих принципів енергетичного аналізу ефективності теплотехнологічних систем.
  • Ескіз
    Документ
    Про доцільність рециркуляції сиропів в плівкових випарних апаратах
    (2021) Петренко, Валентин Петрович; Масліков, Михайло Олександрович; Бойко, Володимир Олександрович; Іващенко, Наталія Вікторівна
    У статті визначено робочі характеристики плівкових випарних апаратів за режимів рециркуляціїї розчинів в умовах дефіциту сиропів на хвостовій частині випарної установки цукрових заводів. Проаналізовано тенденції вдосконалення випарних установок на основі заміни випарних апаратів Роберта на плівкові в цукровій галузі. Виконано аналіз роботи плівкових випарних апаратів під час концентрування густих цукрових розчинів у режимах рециркуляції сиропу на основі співвідношень, отриманих у результаті математичного та фізичного моделювання тепло-гідродинамічних процесів, перебіг яких відбувається в низхідних кільцевих дво-фазних потоках розчинів під час пароутворення. Робочі модельні рідини — дисти-льована вода та цукрові розчини концентрацією до 72%; Діапазон досліджень: об’ємна щільності зрошення — 0,4…6,5∙10–4 м2/с; тиск — 0…0,08 МПа; роз-рідження — 0…0,084 МПа; температурний напір — 2…20°С; тепловий потік — до 60 кВт/м2; швидкість пари — 1…45 м/с; кінематична в’язкість — 0,28…30∙10–6 м2/с. Область витратних і режимних параметрів, в рамках якої коректне співвідношення для розрахунку тепло-гідродинамічних характеристик плівкових випарних апаратів, охоплює весь діапазон, характерний для роботи випарної установки цукрових заводів. Детально проаналізовано роботу останнього корпусу пʼятикорпусної випар-ної установки, який експлуатується в найбільш несприятливих, з точки зору параметрів функціонування, умовах. Результати розрахунків надані графічно у вигляді залежностей зміни теплового потоку, інтенсивності тепловіддачі, концентрації по довжині випаровувального каналу плівкового випарного апарата від кратності рециркуляції для конкретного типу випарного апарата заводу потужністю перероблення сировини 7000 тонн/добу.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз результатів експериментального дослідження процесу конденсації пари на поверхні циліндричного вільностікаючого струменя рідини (частина 2)
    (2019) Бондар, Володимир Іванович; Солодка, К. М.; Василенко, Сергій Михайлович; Іващенко, Наталія Вікторівна
    Порівняльний аналіз існуючих досліджень процесу конденсації пари з парогазової суміші на циліндричному вільновитікаючому струмені рідини дав змогу зробити висновок про те, що переважна їх більшість має експериментальний характер, тому результати є достовірними тільки для відповідного діапазону зміни режимних параметрів рідкої та газоподібної фази теплоносіїв. До того ж предметом дослідження в них є гідродинамічний режим суцільної структури струменя по всій його довжині. Під час проведення експериментального дослідження встановлено, що форма струменя, який витікає з циліндричного отвору протитечією до набігаючого парового потоку, характеризується його інверсією з інтенсивним хвилеутворенням на поверхні струменя при одночасному розпаді струменя вздовж течії. Відповідно, застосування до аналізу теплообміну в струменях цього типу існуючих методик розрахунку теплоперенесення в циліндричних поодиноких струменях рідини поза межами дослідженого діапазону параметрів є некоректним через велику складність обчислення площі поперечного перерізу струменя і площу поверхні теплообміну, тому використання рівняння Ньютона-Ріхмана неможливе. Тобто відсутня можливість як параметр використовувати традиційне поняття коефіцієнта тепловіддачі. Пропонується розробити безрозмірнісний комплекс, який описує ступінь зміни температури рідини вздовж довжини струменя за відповідних геометричних умов. На основі методів теорії подібності сформовано декілька систем безроз- мірнісних комплексів, які б достатньо повно описували результати експериментального дослідження. Апроксимація результатів експериментального дослідження проведена у відповідних системах з використанням методів регресійного аналізу як найбільш достовірна обрана методика, що дає найкращі показники кореляції. The comparative analysis of the existing studies of condensation of the steam from the steam-gas mixture on a cylindrical free-flow fluid jet allows us to conclude that the majority of them are rather experimental, therefore their results are only reliable for a definite value range of the heat agent liquid and gaseous phase regime parameters. In addition, the subject of their research is the hydrodynamic regime of the continuous jet structure throughout its length. The experimental study demonstrated that the shape of the jet flowing from the cylindrical aperture against the oncoming steam flow, is characterized by its inversion with intense wave formation on the jet surface along with jet disintegration along the flow. Accordingly, application of the existing methods for calculating heat transfer in cylindrical single jets of liquid outside the investigated parameters range to the analysis of heat transfer in jets of this type is incorrect. Since it is impossible to calculate cross-jet area and, correspondingly, the surface area of heat exchange, it is impossible to use Newton-Richman's equation. This means that it is impossible to use traditional heat emission coefficient as a parameter, therefore it is proposed to use a dimensionless complex that describes the degree of change in fluid temperature along the jet length under the relevant geometric conditions. Based on the theory of similarity methods, several systems of dimensionless complexes have been formed, which would describe the results of experimental research quite sufficiently. The approximation of the experimental study results was carried out in the corresponding systems using the regression analysis method as the most reliable one, which gives the best correlation indexes.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження вологоутримувальної здатності сухого жому
    (2014) Іващенко, Наталія Вікторівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Буляндра, Олексій Федорович; Василенко, Сергій Михайлович
    Одним із основних інгредієнтів корму для великої рогатої худоби в Україні має стати сухий жом, виробництво якого є важливим завданням з огляду на необхідність перероблення побічних продуктів цукрового виробництва за відсутності великих тваринних комплексів. В статті наведено результати дослідження оводнення зразків розсипного та гранульованого бурякового жому, отриманих на виробництві та в лабораторних умовах, як одного з якісних показників сухого продукту. В результаті аналізу проведених експериментів установлено, що жом, висушений низькотемпературним способом, набухає, в основному, за перших 15…20 хв. Тривалість набухання для промислово висушеного гранульованого жому становить 80 хв, для розсипного – 20 хв. Більше значення показник набухання сухого жому відповідає меншим температурним режимам сушіння One of the main ingredients of feed for cattle in Ukraine should be a dry pulp production, which is an important task, given the need for processing the by-products of sugar production in the absence of large livestock complexes. The paper presents the results of a study of hydration samples of loose and granulated beet pulp obtained in the production and in the laboratory, as one of the quality indicators of the dry product. The analysis of the experiments established that the pulp is dried by low-temperature process, swells mainly in the first 15…20 min. Duration swelling industrialized dried granulated pulp is 80 minutes for the placer - 20 min. Large values of the swelling of dry pulp corresponds to lower drying temperature conditions.
  • Ескіз
    Документ
    Технології переробки низькоякісного вугілля для енергоустановок малої та середньої потужності
    (2008) Гапонич, Людмила Станіславівна; Мельник, Зіновій Петрович; Іващенко, Наталія Вікторівна; Чернявський, М. В.
    Наведено режими дослідження впливу режимних параметрів на піроліз вугілля в технологіях двохступеневої термічної переробки в киплячому шарі. Експериментально визначені оптимальні режими роботи піролізеру. Встановлено, що додавання вапнякового сорбенту здатне забезпечити зв’язування сірки вугілля в піролізері вище 90% за умов термічного розкладання вапняку на ступені спалювання при оптимальних температурах. An impact study of modes of operating parameters on the pyrolysis of coal technologies dual stage thermal processing in a fluidized bed. Experimentally determined optimum modes pirolizeru. Found that the addition of limestone sorbent can provide binding sulfur coal pirolizeri than 90% under conditions of thermal decomposition of limestone on the degree of burning at optimum temperatures.
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунок об’ємної витрати повітря для низькотемпературного сушіння бурякового жому
    (2001) Іващенко, Наталія Вікторівна; Буляндра, Олексій Федорович
    В статті розглянуто алгоритм розрахунку об’ємної витрати повітря для низькотемпературного сушіння бурякового жому The article has the algorithm for calculating volumetric air flow for low temperature drying beet pulp the article
  • Ескіз
    Документ
    Нові режими сушіння жому
    (1997) Іващенко, Наталія Вікторівна; Пахомов, Владлен Миколайович; Буляндра, Олексій Федорович
    В статті розглянуто методи консервації бурякового жому: пресування, хімічна обробка, сушіння. Розглянути переваги використання водяної пари та нагрітого повітря в якості сушильних агентів для бурякового жому. The article describes the methods of conservation beet pulp: pressing, chemical treatment, drying. Consider the advantages of steam and hot air as a drying agent for sugar beet pulp.
  • Ескіз
    Документ
    Узагальнення динаміки спільного тепломасообміну при сушінні бурякового жому за допомогою об’ємного коефіцієнта тепловіддачі
    (2012) Іващенко, Наталія Вікторівна; Василенко, Сергій Михайлович; Шутюк, Віталій Володимирович
    У цій статті розглянуто кінетику та динаміку режимів низькотемпературного сушіння бурякового жому за різних параметрів: початкового вологовмісту, температури сушильного агента, швидкості руху сушильного агента. Отримані результати були оброблені в середовищі FindGraf. In the real article kinetics and dynamics of the modes of the low temperature drying of beet bagasse are considered for different: initial вологовмісту, temperatures of drying agent, rate of movement of drying agent. The got results treated in the environment of FindGraf.
  • Ескіз
    Документ
    Числа Льюіса водних розчинів цукрози
    (2012) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Василенко, Сергій Михайлович; Іващенко, Наталія Вікторівна
    Співвідношення між інтенсивностями перенесення речовини дифузією і теплоти теплопровідністю в рідинах характеризується числами Льюіса. В широкому інтервалі температур і концентрацій для водних розчинів цукрози побудована номограма цих чисел, показано якісний вплив чистоти виробничих розчинів. The ratio between the intensities of mass transfer by diffusion and heat conduction in liquids is characterized by Lewis number. In a wide range of temperatures and concentrations of aqueous solutions of sucrose, a nomogram of these numbers, shows the qualitative effect of the purity of industrial solutions.