Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Антимікробна дія поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на деякі умовно патогенні бактерії
    (2016) Савенко, Інга Володимирівна; Андрейко, Дарія Володимирівна; Пирог, Тетяна Павлівна
    У статті експериментально встановлено мінімальну інгібуючу концентрацію (МІК) поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus IMB В-7241 щодо умовно патогенних бактерій (Proteus vulgaris БТ-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas aeruginosa П-55, Enterobacter cloacae AC-22). Показано залежність антимікробних властивостей ПАР від природи джерела вуглецю в середовищі культивування (етанол, гліцерин, н-гексадекан) і наявності в ньому дріжджового автолізату й певних мікроелементів. Виключення зі складу поживного середовища дріжджового автолізату і суміші мікроелементів супроводжувалося зниженням антимікробних властивостей синтезованих ПАР. Значення МІК поверхнево-активних речовин, отриманих на гліцерині, етанолі та н-гексадекані за наявності дріжджового автолізату і мікроелементів, становило 34,0—67,5, 37,5—75,0 і 27,0—108,0 мкг/мл відповідно. The minimum inhibitory concentration (MIC) ofAcinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 surfactants relatively to conditionally pathogenic bacteria (Proteus vulgaris БТ-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas aeruginosa П-55, Enterobacter cloacae AC-22) was established. The dependence of antimicrobial properties of surfactants on the nature of carbon source in the cultivation medium (ethanol, glycerol, n-hexadecane) and the presence of a yeast autolysate and certain microelements were determined. The elimination of yeast autolysate and microelements mix from the medium was accompanied by the decrease of antimicrobial properties of synthesized surfactants. The MIC value of surfactants synthesized on glycerol, ethanol and nhexadecane over yeast autolysate and microelements relatively to the test-cultures was 34.0—67.5, 37.5—75.0 and 27.0—108.0 Lig/ml, respectively.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив умов культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241
    (2015) Савенко, Інга Володимирівна; Андрейко, Дарія Володимирівна
    Експериментально встановлено залежність антимікробних властивостей поверхнево- активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 від природи джерела вуглецю в середовищі культивування (етанол, гліцерин, н-гексадекан) та від наявності в ньому дріжджового автолізату і певних мікроелементів. За умов росту штаму IMB B- 7241 на всіх досліджуваних субстратах виключення зі складу поживного середовища дріжджового автолізату і суміші мікроелементів супроводжувалося зниженням антимікробних властивостей синтезованих ПАР. Мінімальна інгібуюча концентрація (МІК) поверхнево-активних речовин, синтезованих на етанолі за присутності дріжджового автолізату і мікроелементів щодо бактерій (Bacillus subtilis БТ-2, Escherichia сoli ІЕМ-1 ) і дріжджів (Candida albicans Д-6) була нижчою і становила 9—20 мкг/мл, порівняно з МІК ПАР, синтезованих на гліцерині (9—68 мкг/мл) та н-гексадекані (27—54 мкг/мл). The dependence of antimicrobial properties of Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 surface-active agents (surfactants,SAS) on the nature of the carbon source in the cultivation medium (ethanol, glycerol, n-hexadecane), and the presence of a yeast autolysate and certain microelements was established. Exception of yeast autolysate and microelements mixtures from the medium with all substrates accompanied by decreasing antimicrobial properties of SAS synthesized by strain IMV B-7241. The minimum inhibitory concentration (MIC) of surfactants synthesized on ethanol in presence of yeast autolysate and microelements against bacteria (Bacillus subtilis Б^2, Escherichia coli IEM-1) and yeast (Candida albicans Д-6) was lower and was 9—20 (^g/ml) than MIC of SAS, obtained on glycerol (9— 68 ^g/ml) and n-hexadecane (27—54 |xg/ml)