Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
1 результатів
Результати пошуку
Документ Розроблення заходів операційного вдосконалення технологічних процесів для операторів ринку харчової продукції(2023) Шинкарюк, Крістіна Валеріївна; Пащенко, Богдан Сергійович; Арсеньєва, Лариса ЮріївнаОщадливе виробництво – це концепція менеджменту виробництва, що спрямована на усунення втрат і оптимізацію бізнес-процесів. Вона охоплює увесь життєвий цикл харчового продукту: від етапу розробки та його виробництва, до взаємодії з постачальниками та клієнтами. Його елементом є концепція «операційного вдосконалення», яка базується на створенні ефективних бізнес-процесів та залученні кожного співробітника у процес безперервних покращень. Вона включає у себе широкий набір інструментів, що призначений підвищити ефективність операційної та управлінської діяльності виробництва. Особливість даної концепції полягає у легкому застосуванні до будь-якого технологічного процесу виробництва харчових продуктів, що є беззаперечною перевагою в сучасних складних умовах. Саме тому її було обрано авторами для подальшого дослідження та впровадження. У роботі авторами було проведено оптимізацію технологічного процесу підготовки арахісу на етапах пакування та зберігання його у складському приміщенні. Для досягнення мети були використані наступні інструменти ощадливого виробництва: концепція «операційного вдосконалення», карта потоку створення цінностей, система 5S, карта стандартних операцій, звіт А3. Також було розроблено схематичні плани виробництва із демонстрацією потоків виробничого руху продукту та схемою руху працівників з метою уточнення та деталізації отриманої інформації. Аналіз та обробка отриманої інформація дозволив виявити підпроцеси, що не становлять виробничої цінності. Ряд запропонованих авторами заходів та покращень дозволив зменшити їх тривалість на 38%. Запропоновані заходи операційного вдосконалення призвели до таких покращень: швидкої ідентифікації та вивантаження необхідної сировини та пакувальних матеріалів робітниками; зменшення повторюваності підпроцесів етапу пакування; усунуто проблему зайвого транспортування сировини, допоміжних матеріалів та переміщення персоналу; звільнення 50% площі складського приміщення під додаткові потреби; збільшення ефективності етапу пакування до 68%; зменшення загального часу обробки однієї фасованої порції сировини та тривалості виконання замовлення