Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Електрохімічна активація води як альтернативний безреагентний спосіб підготовки води у виробництві пива
    (2018) Українець, Анатолій Іванович; Мукоїд, Роман Миколайович; Большак, Юрій Васильович; Нижник, Наталія Володимирівна; Мартиненко, Тетяна Андріївна
    Досліджено вплив хімічного складу води на технологічні особливості виробництва пива. Запропоновано використання електрохімічної активації води як безреагентний спосіб підготовки, що забезпечує отримання питної води високої якості – основної сировини у виробництві пива. Исследовано влияние химического состава воды на технологические особенности производства пива. Предложено использование электрохимической активации воды как безреагентный способ подготовки, который обеспечивает получение питьевой воды высокого качества – основного сырья в производстве пива.
  • Ескіз
    Документ
    Вода: між довкіллям і життям
    (2020) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Маринін, Андрій Іванович; Каганов, Валентин Якович; Святненко, Роман Сергійович
    Вода всюдисуща у довкіллі і є основою життя. Завдяки надзвичайно високій чутливості структурно-енергетичного стану води до різноманітних природних чинників на воду з боку довкілля, вода виступає в ролі посередника між станом довкілля і функціональним станом біологічних організмів на Землі. В непорушеному довкіллі відбувалося постійне поповнення електронної компоненти зовнішньо- та внутрішньоклітинного середовища живих організмів, які знаходяться у відновному електронодонорному природному стані, через надходження з повітрям при диханні електронів у складі аеройонів (супероксид-аніонів кисню (О2-)), питної води у відновному редокс-стані, а також з природними продуктами харчування, збагаченими електронами (переважно свіжими овочами та фруктами). Ситуацію змінило техногенне забруднення повітря, питної води та продуктів харчування шкідливими для здоров’я катіонами, активними радикальними формами кисню (АФК), органічними ксенобіотиками. Людство занурилося у всюдисущий електромагнітний «смог». Засоби бездротового зв’язку опромінюють населення з раннього дитинства. Міліметрові хвилі, на яких працює стільниковий зв’язок, пристрої WiFі, Blutooth, тощо, тотожні хвилям електромагнітного випромінення, які інтенсивно взаємодіють гідратованими біомолекулами клітинного середовища, що грає суттєву сигнальну та біорегуляторну роль в фізіології життєдіяльності. Тому таке опромінення впливає на показники здоров’я, адже саме вода у складі гідратних комплексів біомолекул грає важливу роль в біоенергетичних процесах. Тому в роботі розглянуто зміни структурно-енергетичного стану води в довкіллі і вплив цих змін на структурно-енергетичний стан клітинної води, яка в особливому структурованому стані входить до складу біомолекул. Досліджено відгук фізико-хімічних параметрів дистильованої води на опромінення звичайним смартфоном в умовах, тотожних реальному опроміненню організму. Виявлено інтенсивну структурну циклічну перебудову опроміненої води одразу після відключення смартфону. Вказано на потенційний ризик досліджених ефектів на нормальний перебіг фізіологічних процесів у клітинах. Water is ubiquitous in the environment and is the basis of life. Due to the extremely high sensitivity of the structural and energy state of water to various natural factors for water from the environment, water acts as a mediator between the state of the environment and the functional state of biological organisms on Earth. In the undisturbed environment there was a constant replenishment of the electronic component of the external and intracellular environment of living organisms, which are in the restorative electron-donor natural state, due to air supply during respiration of electrons in the composition of aeroions (oxygen superoxide anions (О2-)), of drinking water in a reducing redox state, as well as with natural foods enriched with electrons (mostly fresh vegetables and fruits). Man-made pollution has significantly changed the situation due to the saturation of air, drinking water sources and food with harmful cations, active radical forms of oxygen, organic toxicants-xenobiotics. In addition, humanity has plunged into the ubiquitous electromagnetic "smog" created by industrial equipment, electric vehicles and household appliances. The technology of wireless communication, which irradiates the population from early childhood, is developing rapidly. Meanwhile, it has been found that the range of millimeter wavelengths on which cellular communication works, WiFi devices, Blutooth, etc., coincides with the wavelength range of electromagnetic radiation in which such radiation is intensely absorbed and re-emitted by hydrated biomolecules of enviroment. And these phenomena play a significant signal and bioregulatory role in the physiology of life. There are more and more reliable facts that such irradiation can affect the health of the body as a whole, especially since water in the hydrate complexes of biomolecules plays a fundamentally important role in these bioenergetic and bioinformation processes. That is why the paper considers changes in the structural and energy state of water in the modern environment and the impact of these changes on the structural and energy state of intracellular water, which in a special structured state is part of cell biomolecules. The response of physicochemical parameters of distilled water to irradiation with an ordinary smartphone in conditions identical to the actual irradiation of the organism has been studied. Intensive structural cyclic rearrangement of irradiated water was detected immediately after turning off the smartphone. The potential risk of the studied effects on the normal course of physiological processes in cells is indicated.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення впливу КВЧ-опромінення води на її структурно-енергетичний стан та можливі біологічні наслідки процессу
    (2019) Большак, Юрій Васильович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович
    У сучасної людини серед факторів впливу на її здоров’я показників стану оточуючого середовища з’явився новий важливий показник: рівень опромінення людини всюдисющим електромагнітним опроміненням техногенного походження. Серед численних джерел такого опромінення в останньому десятилітті лідируюче зайняло місце пристрої бездротового зв’язку. Мобільні телефони, генератори wi-fiта блютузвипромінюють електромагнітні хвилі у міліметровому діапазоні довжин хвиль (гігагерцовий діапазон частот). Інтерес до такого електромагнітного фону, що супроводжує життя людей, значно зріс після відкриття особливої чутливості до нього біологічних організмів, включаючи людей. Вивчення біологічного відгуку на міліметрове випромінення – квазівисокочастотне (КВЧ) призвело до розробки ефективного використання КВЧ випромінення в біології, медицині, виробництві. Після впровадження СВЧ терапії з’явився новий метод терапії – КВЧ. Причому загально визнано, що основою терапевтичного ефекту є зміна під впливом електромагнітного опромінення структурно-енергетичного стану ендогенної води. В даній роботі досліджено показники структурно енергетичного стану води(ph, ovp, ppm, кінематична в’язкосте) до і після опромінення від смартфону LenovoA820 на відстані 15 мм від антени апарату до поверхні води . Товщина шару води 10 мм, час опромінення води становив 60 і 120 секунд.Встановлено, що зміна циклічного характеру параметрів структурно енергетичного стану води після опромінення води в безпосередній близькості мобільного телефону свідчить про високу імовірність впливу такого опромінення на структурно енергетичний стан зовнішньо -та внутрішньоклітинної води в тканинах людського організму що безпосередньо контактують з мобільним телефоном в процесі користування останнім.Проведені дослідження достеменно свідчать, що до діючих правил особистої гігієни з повною серйозністю слід додати розробку та додержання правил електромагнітної гігієни, аби забезпечувати безпечність для здоров’я, користування зростаючими в потужності та спектрі застосування засобів бездротового зв’язку.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретико-емпірична оцінка змін структурно-енергетичного стану фізично зміненої води та їх біологічних наслідків
    (2019) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович; Позняковський, Сергій Володимирович
    В роботі здійснено узагальнення 3 сучасних наукових позицій рівня теоретично-експериментальної оцінки впливу структурно-енергетичного стану води під дією зовнішніх безреагентних фізичних чинників на біологічні ефекти в організмах, що споживають воду та гідро біонти, для яких ця вода є середовищем перебування. Показано особливу роль контактної взаємодії водних об’єктів з молекулами води, що призводить до формування пограничного шару структурованої води з особливими властивостями. Визначено характер термодинамічних змін на міжфазній поверхні під дією контактних структурних та енергетичних збуджень молекул води. Структурогенні властивості молекул води при її взаємодії з біополімерами клітин, що призводять до утворення рідинних полімерних кристалів, які формують структуру внутрішньо- та зовнішньоклітинних середовищ. Встановлено зв’язок проявів біологічної активності організмів з здатністю структурованої у біотканинах води, як відкритої та чутливої до електромагнітних полів системи, до взаємодії з факторами зовнішньої дії, в тому числі над малої (інформативної) інтенсивності. In present work there was made an attempt to generalize3 modern scientific positions in the level of theoretical and experimental evaluation of the influence of the structural and energy condition of water under the influence of external non-reagent physical factors on biological effects in organisms that consume water and hydrobionts, for which this water is the habitat. Itis showna special role of contact interaction of water objects with water molecules,which leads to the formation of a boundary layer of structured water with special properties, which at the same time reflect the structuring effect of the surface of the water volume. The property of awareness and study of the nature of thermodynamic changes on the interphase surface under the influence of contact structural and energy excitations of water molecules is noted. The structural properties of water molecules are important for the processes of vital activitywhen it interacts with cell biopolymers, which leads to the formation of liquid polymeric crystals that form the structureof the internal and external cellular environment.Not less important is the study of the role of water in the energy and information exchange of living systems with the surrounding environment, including the mechanism of intermolecular energy exchange in biological environments, to the combination of biomolecules, water and physical fields, which are subject to the laws of quantum physics. It is important to take into account that physical fields increase the structural properties of wateraffecting a fundamentally important balance between "crystalline" and "isotron" water in a biological aquatic environment.The connection of manifestation of biological activity of organisms with the ability to water structured in biocides as an open and sensitive to the electromagnetic fields of the system, to interaction with factors of external action, including over small (informative) intensity is established. It is finally recognized thefundamentally important role of the electronic component of the associated phase of water in the composition of biological systems of living organisms and its value in provision of their sustainable homeostasis.The generalization of the mass of experimental data allowed establishing the biological activity of physically treated water in the four categories of bioenergetic activity.This will lead to increasing of the production of safe water of the highest quality category in competitive environment and for the further implementation in the food industryof a modern systemfor evaluation of the bioenergy activity of physically modified high-quality drinking water.
  • Ескіз
    Документ
    Окисно-відновний баланс питної води — показник її якості та фізіологічної повноцінності
    (2018) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович
    У статті розглянуто усвідомлення сучасною наукою важливості вивчення і контролю окисно-відновного балансу питної води як показника її якості та фізіологічної повноцінності. Проаналізовано вплив водного, сольового, кислотно-лужного й окисно-відновного балансів ендогенних водних середовищ, які залежать від якості та фізіологічної повноцінності питної води, на водний гомеостаз клітинного середовища та організму в цілому. Окреслено перспективи використання безреагентно активованої питної води в електронно-донорному стані для створення питної води з оздоровчими властивостями та розробки нового класу продукції харчової промисловості з поліпшеними споживчими характеристиками та компенсаторними властивостями стосовно дефіциту надходження в організм електронів з довкілля, питної води та продуктів харчування. Ключові слова: окисно-відновний баланс, окисно-відновний потенціал води, редокс-стан води, фізіологічна повноцінність води. The article is reviewed the awareness of modern science of the importance of studying and controlling the redoxbalance of drinking water as an indicator of its quality and physiological integrity. The influence of water, salt, acid-base and redox balances of endogenous aqueous media, which depend on the quality and physiological value of drinking water, is considered. Justification of the redox balance of water is determined by the magnitude of the redox potential (RP), as a modern important indicator of the quality and physiological usefulness of drinking water. The rationale for reviewing and rationing the value of the RP of drinking water in assessing the influence of the physicochemical parameters of drinking water on the course of the body's physiological processes and, finally, on health indicators. The study of physicochemical properties of reagentactivated water is performed by potentiometric methods (pH and RP) electroconductometric methods were used to determine (electrical conductivity), and also measured the kinematic viscosity of water with varying degrees of water structuring with a viscometer. The expediency of using the value of the RP of water drinking water for assessing the quality and physiological usefulness of drinking wateris shown. The important role of aqueous, salt, oxide-alkaline and redox balances in maintaining the general water homeostasis of the aquatic biological environments of the organism and its role in maintaining the norm of health indicators is investigated. The prospects and approaches to the creation of drinking water with healthimproving properties through its biological activation using reagent-free and physical methods are determined. It is shown, that the availability of the use of reagent-free activated water as a raw material component of food technology to improve the quality and shelf life of food products. The prospect of using reagent-free activated water in an electron-donor state to create a new class of health-improving products of the food industry aimed at the prevention of electron-deficient health disorders has been determined.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування фізично зміненої (активованої) води для підвищення ефективності технологій харчового виробництва та поліпшення якості продукції
    (2018) Українець, Анатолій Іванович; Большак, Юрій Васильович; Святненко, Роман Сергійович; Прохоренко, Жанна Ігорівна
    Якість харчових продуктів пов’язана з фізіологічною повноцінністю води, хоча специфіка виробництва накладає свої галузеві нормативні корективи щодо якості води як складової харчової продукції. Хімічне та гігієнічне поняття «чиста питна вода» не тотожні. З хімічного погляду бідистилят наближається до уявлення про абсолютно чисту воду. Але гігієнічний підхід визначає таку воду як фізіологічно неповноцінну. В статті розкривається особлива роль води, яка є структурно-енергетичною основою живої матерії, не тільки в плані забезпечення фізіологічної повноцінності питної води, але й як важливого фактору забезпечення якості харчової продукції, компонентом якої вода є практично завжди. Розглянуто еволюцію критеріїв якості питної води від показників її санітарно-хімічної безпеки до прийняття поняття фізіологічної повноцінності питної води а також вплив води на якість харчових продуктів. Показано перевагу води як джерела поповнення організму біогенними речовинами. Розглянуто новий підхід до цілеспрямованої зміни фізико-хімічних та біологічних властивостей води шляхом безреагентного (фізичного) впливу на воду різними фізичними чинниками. Показано, що при цьому, без будь-яких змін її хімічного складу, фізично змінена вода здатна набувати нового квази нерівноважного термодинамічного стану, пов’язаного з накопиченням молекулами води надлишкової вільної енергії. За рахунок останньої , після припинення фізичної дії на воду, може виконуватися робота (включаючи біологічну) в тих середовищах, до яких вода входить. Показано особливість використання безреагентно модифікованої (активованої) води як компонента водних середовищ у харчових технологіях. Наведено численні приклади успішного впровадження електрохімічно активованої води (аноліту та католіту) в різноманітних галузях харчових виробництв та одержаний від цього техніко-економічний, екологічний ефект та покращення якості продукції.