Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз теплопередачі під час сушіння бурякового жому перегрітою парою
    (2017) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бут, Сергій Анатолійович
    В статті наведено результати експериментального дослідження сушіння жому цукрових буряків перегрітою парою. В результаті досліджень встановлено, що основний вплив температури сушильного агента на швидкість сушіння спостерігається в період сталої швидкості сушіння. Водночас період спадної швидкості сушіння жому неоднорідний, що зумовлено видаленням з матеріалу вологи з різними видами енергії зв’язку. В рамках аналізу розмірностей отриманих результатів розроблено комплексний параметр спільного тепломасообміну – відносний об’ємний коефіцієнт теплопередачі. The article contains the results of experimental research on sugar beet pulp drying with superheated steam. The research allowed us to conclude that the major influence of temperature of drying agent on the drying rate is observed at the stage of sustained drying rate. At the same time the stage of receding pulp drying rate is heterogeneous, which is caused by extracting of moisture from the materials with different kinds of binding force. In the course of analysis of the received values we have calculated the complex parameter of the general heat and mass exchange, i.e. the relative volumetric heat transfer coefficient.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз теплопередачі під час сушіння бурякового жому перегрітою парою
    (2017) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бут, Сергій Анатолійович
    В статті наведено результати експериментального дослідження сушіння жому цукрових буряків перегрітою парою. В результаті досліджень встановлено, що основний вплив температури сушильного агента на швидкість сушіння спостерігається в період сталої швидкості сушіння. Водночас період спадної швидкості сушіння жому неоднорідний, що зумовлено видаленням з матеріалу вологи з різними видами енергії зв’язку. В рамках аналізу розмірностей отриманих результатів розроблено комплексний параметр спільного тепломасообміну – відносний об’ємний коефіцієнт теплопередачі. The article contains the results of experimental research on sugar beet pulp drying with superheated steam. The research allowed us to conclude that the major influence of temperature of drying agent on the drying rate is observed at the stage of sustained drying rate. At the same time the stage of receding pulp drying rate is heterogeneous, which is caused by extracting of moisture from the materials with different kinds of binding force. In the course of analysis of the received values we have calculated the complex parameter of the general heat and mass exchange, i.e. the relative volumetric heat transfer coefficient.
  • Ескіз
    Документ
    Теплообмін під час конвективного сушіння бурякового жому гарячим повітрям і перегрітою парою
    (2017) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Дашковський, Юрій Олександрович
    В статті наведено результати експериментального дослідження конвективного сушіння жому цукрових буряків гарячим повітрям і перегрітою парою. В результаті досліджень встановлено, що основний вплив температури перегрітої пари на швидкість сушіння спостерігається в період сталої швидкості сушіння. Водночас період спадної швидкості сушіння жому неоднорідний, що зумовлено видаленням з матеріалу вологи з різними видами енергії зв’язку. В рамках аналізу розмірностей отриманих результатів розроблено комплексний параметр спільного тепломасообміну – відносний об’ємний коефіцієнт теплопередачі. The article provides the results of experimental research on convective drying of sugar beet pulp with hot air and superheated steam. The research allowed us to conclude that the major influence of temperature of drying agent on the drying rate is observed at the stage of sustained drying rate. At the same time the stage of receding pulp drying rate is heterogeneous, this being caused by extracting of moisture from the materials with different kinds of binding force. In the course of analysis of the received values we have calculated the complex parameter of the general heat and mass exchange, i.e. the relative volumetric heat transfer coefficient.
  • Ескіз
    Документ
    Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення відносних характеристик необоротності процесів
    (2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій Анатолійович
    Розроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.
  • Ескіз
    Документ
    Ентропійний метод аналізу енергетичної недосконалості сушильної установки: визначення абсолютних характеристик необоротності
    (2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Бут, Сергій Анатолійович
    Розроблено комплексну методику аналізу енергетичної ефективності сушильної установки на основі ентропійного методу аналізу енергетичної недосконалості, яка передбачає спільне застосування першого та другого законів термодинаміки. Основою методики є аналіз сушильної установки як єдиної термодинамічної системи з відповідними матеріальними, енергетичними та ентропійними потоками. Розроблена методика ефективна як для оптимізації енергетичних характеристик діючих, так і під час проектування нових сушильних систем.
  • Ескіз
    Документ
    Порівняльний аналіз сушіння жому цукрових буряків гарячим повітрям і перегрітою парою
    (2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бессараб, Олександр Семенович
    Наведено порівняльний аналіз сушіння жому цукрових буряків гарячим повітрям і перегрітою парою. Дослідження процесу сушіння жомової січки гарячим повітрям здійснювалися за температур 40, 60, 80 і 100, а перегрітою парою – 130, 140 і 150 °С. Тривалість сушіння жому – відповідно 2,5…6 і 10…15 хв за швидкості потоку сушильного агента 1,7 м/с. Під час сушіння гарячим повітрям білий колір волокна зберігався до 80 % СР в усьому діапазоні температур. Під час сушіння перегрітою парою жом починає жовтіти за вмісту СР вище 70 %. Для збереження білого кольору сухого продукту доцільно сушити жом до 70 % СР, після чого досушувати конвективним способом. The comparative analysis of sugar beet pulp drying with hot air and superheated steam is represented. Investigation of dry pulp chaff drying with hot air was carried out at the temperature of 40, 60, 80, 100 and with superheated steam – 130 , 140 and 150 °C. Duration of pulp drying is 2,5…6 and 10…15 minutes respectively at a flow rate of drying agent is 1,7 m/s. During the hot air drying white color of fiber was preserved up to 80 % of solids in the whole temperature range. During the superheated steam drying pulp begins to turn yellow at solids content is above 70 %. To preserve white color of dry product it is reasonable to dry pulp to 70 % of solids, and then use convective method of drying.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення впливу основних параметрів перегрітої пари на процес сушіння харчових продуктів
    (2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бессараб, Олександр Семенович
    У статті подана математична модель визначення оптимальних параметрів сушіння харчових продуктів перегрітою парою. Аналіз експериментальних даних свідчить, що на цей процес значно впливає початкова швидкість сушіння. Це пояснюється тим, що на початковій стадії процесу сушіння відбувається зволоження зовнішньої поверхні продукту. Початкова швидкість сушіння завжди зростає зі збільшенням температури й швидкості перегрітої пари. Результати сушіння жому перегрітою парою показують, що кожної температури перегрітої пари властиве максимальне значення початкової швидкості сушіння. Математична модель може бути застосована для розрахунку будь-яких парових сушарок, оскільки базується на використанні критеріїв Нуссельта і Рейнольдса. Розрахункові дані показують, що при незначній швидкості перегрітої пари оптимальні умови роботи сушарки для різного тиску пари мають лінійну залежність. The article presents a mathematical model of optimum parameters determination of food drying with superheated steam. Analysis of the experimental data shows that the initial rate of drying has a significant impact on this process. This is explained by moistening the external surface of the product at the initial stage of drying process. Initial drying rate always increases with temperature and speed of the superheated steam. The results of pulp drying with superheated steam show that each superheated steam temperature has the maximum value of the initial rate of drying. The mathematical model can be used to calculate any steam dryers, since it is based on the use of Nusselt and Reynolds criterions. The calculated data show that the optimal conditions of the dryer for different steam pressure have a linear relationship with little speed of the superheated steam.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження вологоутримувальної здатності сухого жому
    (2014) Іващенко, Наталія Вікторівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Буляндра, Олексій Федорович; Василенко, Сергій Михайлович
    Одним із основних інгредієнтів корму для великої рогатої худоби в Україні має стати сухий жом, виробництво якого є важливим завданням з огляду на необхідність перероблення побічних продуктів цукрового виробництва за відсутності великих тваринних комплексів. В статті наведено результати дослідження оводнення зразків розсипного та гранульованого бурякового жому, отриманих на виробництві та в лабораторних умовах, як одного з якісних показників сухого продукту. В результаті аналізу проведених експериментів установлено, що жом, висушений низькотемпературним способом, набухає, в основному, за перших 15…20 хв. Тривалість набухання для промислово висушеного гранульованого жому становить 80 хв, для розсипного – 20 хв. Більше значення показник набухання сухого жому відповідає меншим температурним режимам сушіння One of the main ingredients of feed for cattle in Ukraine should be a dry pulp production, which is an important task, given the need for processing the by-products of sugar production in the absence of large livestock complexes. The paper presents the results of a study of hydration samples of loose and granulated beet pulp obtained in the production and in the laboratory, as one of the quality indicators of the dry product. The analysis of the experiments established that the pulp is dried by low-temperature process, swells mainly in the first 15…20 min. Duration swelling industrialized dried granulated pulp is 80 minutes for the placer - 20 min. Large values of the swelling of dry pulp corresponds to lower drying temperature conditions.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні тенденції розвитку наукових досліджень в сушильних технологіях
    (2013) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бессараб, Олександр Семенович; Василів, Володимир Павлович
    Наведено причини зростаючого інтересу до процесів сушіння, а також деякі аспекти взаємодії промисловості й наукових університетських колективів у втіленні та застосуванні. Розглядаються тенденції дослідження процесів сушіння, що з'являються на стику різних галузей науки з використанням поступальних можливостей технічного процесу. Reasons over of growing interest are brought in the processes of drying, and also some aspects of co-operation of industry and scientific university collectives in embodiment and application. The tendencies of research of processes of drying, that appear on the joint of different areas of science with the use of forward possibilities of technical process, are examined.
  • Ескіз
    Документ
    Режими сушіння екстракту топінамбура в розпилювальній сушарці
    (2013) Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович; Василенко, Сергій Михайлович
    The cases of different diseases are increasing every year. One reason is the insufficient consumption of dietary fibers, vitamins and minerals. To enrich the ration of feed, it is perspective to use artichoke as raw material for expansion of assortment of preventive, dietary products and medicines wich contain inulin. Great attention should be technology of powder with artichoke. The powder of tubers is an excellent addition to the biological part of many foods. To select the best mode a dry powder from the extract of artichoke poorly understood thermo physical properties, which relate to the quality demands the best in their characteristics suitable spray drying. In addition, the advantage of spray drying process is possible and relatively easy to control the resulting change in the right direction qualitative dry product depending on the drying conditions. The expansion of assortment and manufacture specificity of many products are coordinated much better with the use of dry extract of artichoke, which is much more convenient for storage and transportation. The results of researches showed that drying of artichoke extract in spray dryer is very perspective. Однією з основних причин постійного підвищення захворюваності серед населення нашої держави є недостатнє споживання харчових волокон, вітамінів і мінералів. Великі перспективи для збагачення раціону харчування має топінамбур як сировина для розширення асортименту профілактичних, дієтичних продуктів харчування і лікувальних препаратів, що вміщують інулін. Великої уваги заслуговує технологія одержання порошку з топінамбура. Порошок з бульб є чудовою біологічної добавкою в складі багатьох продуктів харчування. Для вибору оптимального режиму отримання сухого порошку з екстракту топінамбуру з недостатньо вивченими теплофізичними властивостями, до якості яких ставляться високі вимоги, найкраще за своїми характеристиками підходить розпилювальне сушіння. Крім того, перевагою процесу сушіння розпиленням є можливість порівняно легкого регулювання і, як наслідок, змінювання в потрібному напрямі якісних показників сухого продукту залежно від умов сушіння. Проведені в Національному університеті харчових технологій досліди з сушіння екстракту топінамбура на напівпромисловій розпилювальній сушарці “Ниро-Атомайзер” дозволили визначити залежність продуктивності сушарки від основних параметрів її роботи: початкової вологості продукту, швидкості та температури сушильного агента.