Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Cтруктурно-функціональна модель механізму регулювання екологічної безпеки під час надзвичайних ситуацій воєнно- техногенного походження
    (2020) Романюк, В. П.; Андріюк, Олена Петрівна; Володченкова, Наталія Валеріївна
    Порушення технологічного режиму функціонування численних потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки, що викликано військовими операціями об’єднаних сил, зумовлює істотне зростання ризиків виникнення техногенних катастроф з масштабними негативними наслідками через загрозу руйнування таких об’єктів. Для забезпечення стабільного управління природно-техногенною безпекою в цих умовах розроблено структурно-логічну модель управління природно-техногенною безпекою при різних умовах застосування Збройних Сил України із забезпеченням мінімальних ризиків та загроз виникнення надзвичайних ситуацій воєнно-техногенного походження. Violation of the technological mode of operation of numerous potentially dangerous objects and objects of increased danger, caused by the military operations of the united forces, leads to a significant increase in the risks of man-made disasters with large-scale negative consequences due to the threat of destruction of such objects.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення методики оцінювання ризику в умовах надзвичайної ситуації
    (2018) Нікітін, Анатолій Анатолійович; Хіврич, Олександр Васильович; Володченкова, Наталія Валеріївна
    Питання безпеки та безпечної діяльності у надзвичайних ситуаціях – ключове питання будь-якого промислового підприємства. Особливо гостро питання збереження життя та здоров'я працівників постає у випадку виникнення небезпек, а тим паче при ліквідації наслідків небезпек. Враховуючи великий ризик погіршення стану здоров’я як для персоналу підприємства та оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту так і для населення, що мешкає в зоні можливого впливу небезпечних та шкідливих факторів, що виникають у разі аварій та/або аварійних ситуацій на харчових (промислових) підприємства, необхідно передбачати заходи упередження впливу непрогнозованих обставин. З метою контролю та мінімізації впливу на персонал шкідливих і небезпечних факторів, які виникають у процесі ліквідації наслідків необхідно удосконалити методику для оцінювання ризику та доведення до оптимальних (прийнятних) значень, як для працівників підприємства, населення, так і для оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту України, що потрапляють під вплив небезпечних факторів надзвичайної ситуації. Методологія управління ризиками передбачає виявлення основних джерел і чинників небезпеки (оцінка ризику); дослідження закономірностей, принципів і основних напрямів подальшого розвитку (прогнозування ризику); визначення найбільш ефективних шляхів скорочення напруженості під час виконання завдань в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного і воєнного характеру. Запропонована методика передбачає розрахунок ризику з урахуванням усіх відомих g-небезпечних факторів при якому може утворюватися к-небезпечний фактор, що утворюється в залежності від типу надзвичайної ситуації. Крім того, поряд з розрахунком ймовірності ризику додатково Rіk може бут включено в ризик від інших джерел та інше. Методика передбачає оцінення ризику диференційним і комплексним шляхом. Удосконалення методу кількісного оцінювання ризику надасть можливість комплексного пошуку рішень щодо застосування сил цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на основі оцінки ризику, яка на відміну від існуючих методик визначає рівень доцільності тих чи інших завдань і забезпечує мінімально припустиме ураження в надзвичайній ситуації. Safety and safe activities in an emergency – a key issue any industrial enterprise. Particularly acute is the issue of preserving the lives and health of workers in the event of dangers, and especially in the elimination of the consequences of hazards. Taking into account the high risk of deteriorating health as for the personnel of the enterprise and the rescue units of the civil protection service and for the population living in the zone of possible influence of hazardous and harmful factors that arise in the event of accidents and / or emergencies in food (industrial) enterprises, preventive measures should be provided for unpredictable circumstances. In order to control and minimize the impact on the personnel of the harmful and dangerous factors that arise in the process of elimination of consequences, it is necessary to improve the methodology for assessing the risk and bringing to the optimal (acceptable) values, both for employees of the enterprise, the population, and for the rescue units of the civil protection service of Ukraine, which are affected by dangerous emergency factors. The methodology of risk management involves identifying the main sources and factors of danger (risk assessment); study of patterns, principles and main directions of further development (risk forecasting); determination of the most effective ways of reducing the tension during the execution of tasks in the conditions of emergency situations of anthropogenic, natural and military character. The proposed method involves calculation of risk taking into account all known g- hazards factors at which a k- hazards factor can be formed, factor that is formed depending on the type of emergency. In addition, along with the calculation of probability of risk can additionally Rik bottles included in the risk from other sources, and more. Improving the method of quantitative risk assessment will provide an opportunity for a comprehensive search for solutions for the use of civil protection forces during the elimination of the consequences of emergencies on the basis of risk assessment, which, in contrast to existing methods, determines the level of expediency of certain tasks and provides the minimum acceptable damage in an emergency.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз ризику виникнення аварійних ситуацій на підприємствах харчової промисловості, як чинник підвищення небезпеки їх функціонування
    (2013) Володченкова, Наталія Валеріївна; Хіврич, Олександр Васильович
    Однією з важливих ланок діяльності будь-якого підприємства є аналіз та оцінка ризику виникнення аварійних ситуацій. Тому для будь-якого підприємства розробляється система управління безпекою функціонування виробництва, яка базується на визначенні ступеню ризику з подальшою розробкою заходів безпеки, що впроваджуються на виробництві.ующей. One of the important parts of any business is the analysis and evaluation of the risk of accidents. Therefore, for any company developing a security management function of which is based on determining the degree of risk of subsequent development of the security measures being implemented in the workplace.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання просторово-часового розвитку (еволюції) ризику руйнувань небезпечних промислових об'єктів у надзвичайних ситуаціях
    (2012) Володченкова, Наталія Валеріївна; Хіврич, Олександр Васильович
    Запропоновано комплексну математичну модель для визначення просторово-часової еволюції ризику руйнувань промислових об'єктів при аваріях (аварійних ситуаціях), яка може використовуватися під час розроблення планів ліквідації аварій (аварійних ситуацій) на підприємствах харчової промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження стійкості промислових об'єктів щодо дії повітряної вибухової хвилі
    (2012) Володченкова, Наталія Валеріївна; Левченко, Олег Григорович
    В результаті проведеної роботи запропоновано рекомендації по підвищенню стійкості промислових об’єктів, а саме розроблено та запропоновано модель по визначенню траєкторії руху легко скидуємих конструкцій або їх частин після їх відокремлення від будівлі у разі вибуху, модель розрахунку часу спрацьовування мембранного захисного пристрою, з можливістю визначити інерційність конструкцій та необхідну за розмірами і формою мембрану.