Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження антиоксидантної здатності антоціанів ягід бузини чорної методом комп’ютерної хімії(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаУ роботі проведено аналіз просторової та електронної будови антоціанів плодів бузини чорної ціанідин-3-0-глюкозиду та ціанідин-3-самбубіозиду з метою визначення їх антиоксидантної здатності. Розрахунки виконані з використанням програмного пакету HyperChem у напівемпіричному валентному наближенні методом РМ3. За значенням заряду на атомах оксигену гідроксильних груп молекул встановлено, що антоціани проявляють високу здатність до нейтралізації вільних радикалів при відщепленні власних протонів. Вони належать до електрофілів, тому у хімічних реакціях легко захоплюють неспарені електрони вільних радикалів, що підтверджує їх високі антиоксидантні властивості.Документ Дослідження впливу фітокомпозиції антиоксидантної дії на комплексну оцінку якості йогурту(НУХТ, 2022) Гойко, Ірина Юріївна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаУ статті наведено результати дослідження фітокомпозиції з рослинної лікарської сировини з метою збагачення йогурту та проаналізовано її вплив на комплексний показник якості отриманого йогурту. В якості рослинної сировини обрано м’яту (Menthapiperita), кропиву дводомну (Urtíca), ромашку аптечну (Matricāria chamomīlla). Розроблено режими отримання екстрактів із обраної сировини. Показано, що отримані екстракти володіють антиоксидантними властивостями, які знижується у ряді: екстракт кропиви → екстракт м’яти → екстракт ромашки. Розроблено комплексний показник якості отриманого йогурту, в який увійшли такі групи показників: органолептична оцінка РА, фізико-хімічні показники РВ, харчова та біологічна цінність РС. Отримані дані показують вплив фітокомпозиції на комплексну оцінку йогурту. Так, комплексний показник йогурту із фітокомпозицією – 0,99, контроль - 0,79. Використання отриманої фітокомпозиції у виробництві йогуртів дає змогу розширити асортимент кисломолочних напоїв антиоксидантного спрямування. The article presents the results of the study of phytocomposition from plant medicinal raw materials in order to enrich yogurt and analyzes its impact on the complex quality indicator of yogurt. Mint (Menthapiperita), nettle (Urtíca), and chamomile (Matricāria chamomīlla) were chosen as plant raw materials. Modes of obtaining extracts from selected raw materials were developed. The antioxidant properties of the obtained extracts were studied. The extracts obtained have been shown to have antioxidant properties, which are reduced in the following order: nettle extract → mint extract → chamomile extract. A complex indicator of the quality of the obtained yogurt was developed, which included the following groups of indicators: organoleptic evaluation of RA, physico-chemical parameters of RA, nutritional and biological value of MS. The obtained data show the influence of phytocomposition on the complex evaluation of yogurt. Thus, the complex index of yogurt with phytocomposition - 0.99, control - 0.79. The use of the obtained phytocomposition in the production of yogurts allows to expand the range of antioxidant sour milk drinks.Документ Визначення окислювально-відновлювального потенціалу для характеристики антиоксидантної активності нетрадиційної рослинної сировини(2013) Гойко, Ірина ЮріївнаВстановлено, що рослинні екстракти, які були досліджені, містять антиоксидантні сполуки. Величина відновлювальної здатності досліджуваних екстрактів є позитивною і знаходиться в межах від 140,7 до 249,1 мВ. Найбільшою анти- окислювальною активністю володіють екстракти плодів лимоннику (249,1 ± 1,8), обліпихи (235, 8 ± 2,5) та горіху волоського (218, 2 ± 5,1), що дає можливість їх використовувати як функціональні інгредієнти в харчових продуктах функціонального призначення. Established that the plant extracts that have been investigated, contain antioxidant compounds. Size regenerative capacity of the studied extracts are positive and range from 140.7 to 249.1 mV. The biggest anti-oxidative activity exhibit extract of magnolia (249,1 ± 1,8), buckthorn (235, 8 ± 2,5) and Walnut (218, 2 ± 5,1), which allows their use as functional ingredients in food functionality.Документ Перспективи використання дикорослої сировини для одержання безалкогольних напоїв антиоксидантної дії(2014) Гойко, Ірина Юріївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті обґрунтовано доцільність використання дикорослої лікарської сировини (глоду криваво-червоного, чорноплідної горобини, плодів шипшини) для виробництва безалкогольного напою оздоровчого призначення, вивчено хімічний склад і проаналізовано вплив основних біокомпонентів на функціонування організму людини. Показано, що дикорослі ягоди є багатим джерелом вітамінів, пектинових речовин, вуглеводів, органічних кислот, мінеральних речовин. Визначено кількісний склад сполук-синергістів (поліфенольних речовин та аскорбінової кислоти). З 'ясовано оптимальні значення параметрів процесу екстрагування досліджуваної сировини. На основі визначення окисновідновного потенціалу встановлено антиоксидантні властивості біокомпонентів екстрактів. Розроблено рецептуру безалкогольного напою антиоксидантної дії, вивчено його органолептичні та фізико-хімічні показники. The article represents the results of studying the feasibility of using wild medical plant raw materials such as blood-red haws, chokeberry, eglantine berries, for production of a soft drink with revitalizing purposes. The chemical composition and the influence of the main components of raw material on the functions of human organism were analyzed. The authors showed that wild berries are the rich source of vitamins, pectin substances, carbohydrates, organic acids, and mineral elements. The quantitative compound of synergist substances (particularly, polyphenols and ascorbic acid) was defined and the optimal indices for the parameters of extraction process of the studied raw materials were elucidated. After determining oxidation and reduction potential, the authors have established the antioxidant properties for biocomponents contained in an extract. Finally, the authors have proposed the recipe for a soft drink with antioxidant action and studied its organoleptic and physico-chemical indices.