Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
24 результатів
Результати пошуку
Документ Структурні деформації у виробництві сільськогосподарської продукції та їх наслідки для продовольчої безпеки України(2024) Страшинська, Лариса Володимирівна; Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга МихайлівнаУ статті досліджено сутність терміну «продовольча проблема» у вузькому та широкому її значенні. Проаналізовано структуру виробництва продукції сільського господарства у 2020–2022 рр. та акцентовано увагу на суттєвих диспропорціях у розвитку вітчизняного сільського господарства, де значна частина припадає на продукцію рослинництва. Проаналізована сучасна ситуація в Україні щодо основних показників діяльності в рослинництві. Визначено, що збільшення обсягів виробництва сільськогосподарських культур в рослинництві протягом 2020–2021 рр. було обумовлено, головним чином, за рахунок підвищення їх врожайності при незначних змінах площі вирощування, проте з початком війни ситуація в рослинництві зазнала кардинальних змін. Проаналізовано основні показники діяльності в тваринництві. Визначено, що кількість сільськогосподарських тварин протягом 2020-2022 рр. зменшилась за всіма видами, що вплинуло на виробництво основних видів продукції тваринництва в цілому. Наголошено, що зазначені тенденції знайшли своє відображення у споживанні населенням України основних харчових продуктів, споживання харчових продуктів на одну особу в рік збільшилось стосовно продукції рослинного походження і зменшилося стосовно продукції тваринного походження. Зауважено, що значний дефіцит споживання населенням України харчових продуктів відносно раціонально рекомендованих (медично обґрунтованих) норм споживання спостерігається за висококалорійними видами продукції, які, зважаючи на досить високу їх вартість, є недоступними для значної кількості населення України. Проаналізовано структуру сукупних витрат домогосподарств в Україні, де визначено, що наші співвітчизники разом зі збільшенням рівня доходів, також збільшують обсяги витрат на харчові продукти, при цьому не маючи можливість досягти раціональних норм споживання за основними видами харчових продуктів. Обгрунтовано напрямки державної політики щодо створення сприятливих умов для сільськогосподарських товаровиробників з ціллю подолання негативних тенденцій та підвищення поголів’я тварин і збільшення обсягів виробництва відповідної харчової продукціїДокумент Ризики господарської діяльності аграрних підприємств та їх нейтралізація в умовах активних бойових дій(2024) Гривківська, Оксана Василівна; Гейжа, Євген ОлександровичУ представленій роботі досліджується проблематика, пов'язана з ризиками, які виникають на аграрних підприємствах під час воєнного конфлікту. Автори розглядають основні ризики, що впливають на діяльність аграрних підприємств. Обґрунтовано, що військові дії в Україні провокують ризики аграрного сектору економіки, наслідки яких можуть бути непередбачуваними. Представлено алгоритм нейтралізації ризиків, що передбачає реалізацію низки заходів: ідентифікація ризиків, оцінка ризиків, розробка стратегії мінімізації ризиків, впровадження стратегії мінімізації ризиків, моніторинг та оновлення стратегій. заходи, які можуть бути прийняті підприємствами для зниження негативних наслідків військових дій на території України.Документ Оцінювання інвестиційного потенціалу підприємств харчової промисловості(2024) Гривківська, Оксана Василівна; Аренович, Іван МирославовичУ статті розкрито значення інвестиційного потенціалу для здійснення інвестиційної діяльності підприємства. Визначено сутність інвестиційного потенціалу підприємства та обгрунтовано, що оцінка інвестиційного потенціалу підприємств харчової промисловості здійснюється з урахуванням того, на якому етапі життєвого циклу підприємство знаходиться в даний момент, та вимагає врахування специфіки виробництва продукції, рівня її конкурентоспроможності, технологічного рівня підприємства, наявності інноваційних рішень та багатьох інших факторів, які безпосередньо впливають на формування та значення інвестиційного потенціалу. Запропоновано оцінювати рівень інвестиційного потенціалу шляхом розрахунку його інтегрального показника через розбиття інвестиційного потенціалу на групи більш простих показників: спочатку виділяються приватні потенціали, які обумовлюються простими показниками, які в подальшому враховуються при розрахунку інтегрального показника інвестиційного потенціалу підприємства.Документ Особливості розвитку регіональних ринків продукції птахівництва(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Красноруцький, Олексій ОлександровичУ статті обгрунтовано фактори стрімкого зростання виробництва птахівничої продукції: найнижчі витрати порівняно з іншими видами худоби на отримання приросту 1 ц живої маси; активізація інвестиційних вкладень; техніко-технологічне оновлення матеріальної бази та розширення виробничих потужностей; якісне покращення генетичного матеріалу; використання сучасних інструментів маркетингу; стан попиту і пропозиції; конкурентне середовище; сприятливі характеристики географічного, природно-кліматичного та демографічного аспектів розміщення регіональних ринків; орієнтація при розміщенні підприємств птахівництва на вертикальну інтеграцію, включаючи наближеність до кормової бази; державна фінансова підтримка галузі.Документ Регіональні ринки продукції птахівництва в умовах дисбалансу між виробництвом і споживанням(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Красноруцький, Олексій ОлександровичУ статті розглянуто тенденції споживання та виробництва продукції птахівництва на регіональних ринках. Охарактеризовано експортні можливості України щодо пропонування продукції птахівництва на зовнішніх ринках. Встановлено високу залежність обсягів виробництва продукції птахівництва від частки продукції, що виготовляється на експорт. Охарактеризовано можливості України щодо подальшого розвитку як регіональних ринків продукції птахівництва, так і зміцнення конкурентних позицій на зовнішніх ринках. Визначено напрямки та перспективи розвитку регіональних ринків продукції птахівництва.Документ Діяльність підприємств харчової промисловості в умовах воєнних дій та перспективи їх подальшого функціонування(2024) Гривківська, Оксана Василівна; Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Левченко, Юлія Григорівна; Горбач, Сергій ВячеславовичУ статті обгрунтовано, що харчова промисловість забезпечує життєво необхідні потреби населення у продуктах харчування, соціальну стабільність суспільства, є джерелом валютних надходжень, з огляду на продовольчий потенціал України. Узагальнено основні фактори, які призвели підприємства харчової промисловості до кризового економічного стану в умовах воєнних дій. Запропоновано розробку комплексу заходів на рівні як владних структур, так і підприємств, спрямованих на покращення економічних умов діяльності суб’єктів господарювання та кінцеві результати діяльності.Документ Механізми нейтралізації економічних та фінансових ризиків підприємства(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Дух, Володимир МихайловичУ статті обгрунтовано, що в результаті багаторічних досліджень з проблем економічних ризиків та аналізу різних видів стійкості функціонування підприємств встановлено, що методологічна сфера вирішення завдань обліку факторів ризику в діяльності підприємств перетинається з областю завдань підвищення стійкості їхнього ефективного функціонування як відкритих систем. Розкрито екстенсивні та інтенсивні характеристики підприємства, як відкритої соціально-економічної системи, що визначають рівень її економічної ризикостійкості. Визначено економічну ризикостійкість, як систему факторів, що характеризують особливості зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства. Визначено економічну ризикостійкість, як систему факторів, що характеризують особливості зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства. Представлено сукупність механізмів, зовнішніх та внутрішніх, нейтралізації ризиків підприємства.Документ Прибуток, як джерело фінансування інноваційно-інвестиційної діяльності агропромислових підприємств(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Левченко, Юлія Григорівна; Кунов, МаксимУ статті розглянуто прибуток агропромислових підприємств, як джерело фінансування інноваційно-інвестиційної діяльності. Обгрунтовано, що ефективність інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства залежить, насамперед, від виду інновацій, сфери застосування та очікуваних наслідків, обсягів витрат, пов’язаних з їх появою, реальних наслідків інвестування капіталу, зокрема прибутку. Проаналізовано стан сільського господарства України за 2017-2021 роки за показниками: капітальні інвестиції у сільське господарство; частка підприємств, які одержали прибуток; частка підприємств, які одержали збиток; чистий прибуток; розмір чистого прибутку на 1 с.-г. підприємство; рівень рентабельності діяльності; рівень рентабельності діяльності по економіці в цілому.Документ Державна підтримка інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в умовах військового стану(2024) Гривківська, Оксана Василівна; Горінний, Михайло ЛеонідовичУ статті визначено, що успіх в інноваційній діяльності країни, як свідчить європейський приклад, досягається за умови інтеграції (тобто об’єднання) державних інтересів, бізнес-структур, наукових навчальних закладів та професійних. Держава та бізнес мають бути замовниками, споживачами та співінвесторами інноваційного продукту. Обгрунтовано, що умови військового стану можуть негативно впливати на інноваційну діяльність підприємств харчової промисловості через різні фактори, такі як зниження попиту на продукцію, зменшення виробництва, зміна пріоритетів держави тощо. Виявлено основні виклики, з якими стикаються підприємства харчової промисловості в умовах військового стану, зокрема: зниження попиту (військові дії на території України призвели до зменшення споживчої активності населення, утворення численної кількості тимчасово переміщених осіб, економічної нестабільності.Документ Визначення та оцінка інвестиційного потенціалу підприємства(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга Михайлівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Кубік, Ярослав ВолодимировичУ статті запропоновано систематизацію визначень поняття інвестиційного потенціалу підприємства, зокрема, як сукупність різного роду ресурсів, здатність суб’єкта досягати запланованих результатів через управління ресурсами, тобто з позиції отримання кінцевих результатів, сукупність економічних можливостей, вкладення капіталу з метою збільшення інвестиційних можливостей, можливість оновлення матеріально-технічної бази та конкурентоспроможності підприємства (через товари та послуги). Обгрунтовано, що розвиток підприємства забезпечується в числі інших умов ефективним функціонуванням механізму управління інвестиційним потенціалом, що потребує дотримання низки запропонованих принципів. Визначено фактори можливості мобілізації інвестиційних ресурсів та фактори впливу на можливість альтернативного використання інвестиційних ресурсів.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »