Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Мікробні поверхнево-активні речовини як антифітопатогенні агенти
    (2011) Конон, Анастасія Дмитрівна; Пирог, Тетяна Павлівна; Іутинська, Галина Олександрівна; Скочко, А. Б.
    Показано, що препарати поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 проявляли антимікробну активність проти фітопатогенних бактерій (Xanthomonas campеstris pv. campestris 8003, Pseudomonas syringae 8511, Xantomonas vesicatoria 7790, Pseudomonas corrugata 9070, Pseudomonas syringae pv. coronafaciens 9129, Pectobacterium carotovorum 8982). Ефективність антимікробної дії залежала від ступеня очищення препаратів. It was shown that preparations of surface-active substances (SAS) of Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 had antimicrobial effect against phytopatogenic microorganisms (Xanthomonas campеstris pv. campestris 8003, Pseudomonas syringae 8511, Xantomonas vesicatoria 7790, Pseudomonas corrugata 9070, Pseudomonas syringae pv. coronafaciens 9129, Pectobacterium carotovorum 8982). Efficiency of the antimicrobial activity depended on the purity of preparations.
  • Ескіз
    Документ
    Дія поверхнево-активних речовин acinetobacter calcoaceticus k-4 та rhodococcus erythropolis ek-1 на деякі мікроорганізми
    (2011) Пирог, Тетяна Павлівна; Конон, Анастасія Дмитрівна; Софілканич (Морозова), Анна Павлівна; Скочко, А. Б.
    Встановлено, що препарати поверхнево-активних речовин (ПАР) Rhodococcus erythropolis ЕК-1 (0,61–2,1 мг/мл) та Acinetobacter calcoaceticus K-4 (0,15–0,22 мг/мл) у вигляді супернатанту культуральної рідини проявляють антимікробну дію щодо ряду мікроорганізмів (Bacillus subtilis БТ-2, Esсherichia сoli ІЕМ-1, Candida tropicalis ПБТ-5, Candida albicans Д-6, Candida utilis БВС-65, Saccharomyces сerevisiae ОБ-3). Не виявлено інгібуючого впливу препаратів ПАР R. erythropolis ЕК-1 на клітини S. сerevisiae ОБ-3 і E. сoli ІЕМ-1 і антифунгальної дії обох досліджуваних ПАР щодо Aspergillus niger Р-3 і Fusarium culmorum Т-7. Виживання мікробних клітин залежало від концентрації ПАР у препаратах, тривалості експозиції, а також фізіологічного стану тест-культур. Встановлено, що препарати ПАР A. calcoaceticus K-4 спричиняли ефективнішу дію на спори B. subtilis БТ-2, ніж на вегетативні клітини, знижуючи виживання спорової культури на 75 % через 2 год експозиції.
  • Ескіз
    Документ
    Дія наночастинок металів на деякі мікроорганізми і мікрофлору непастеризованого пива
    (2011) Пирог, Тетяна Павлівна; Конон, Анастасія Дмитрівна; Антонюк, Світлана Ігорівна; Олішевський, Валентин Вікторович; Маринін, Андрій Іванович
    Досліджено дію наночастинок золота, срібла, діоксиду церію і цирконію у низьких концентраціях (0,5–7,5 мг/л) на чисті культури Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2, Candida scottii КБ-2, Saccharomyces cerevisiae ОБ-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 і Penicillium chrysogenum Ф-7. Найефективнішим антимікробним препаратом виявилось наносрібло, яке спричиняло повну загибель вегетативних клітин B. subtilis БТ-2 і близько 90 % S. cerevisiae ОБ-3 вже через годину експозиції і практично повне знищення спор B. subtilis БТ-2 через 24 год. Встановлено зниження на один–два порядки кількості клітин B. subtilis БТ-2 і S. cerevisiae ОБ-3 при дії на них нанорозчинів срібла за присутності золота. За внесення препаратів срібла у непастеризоване пиво спостерігали зниження на 10–20 % бактеріальної і близько 40 % грибної контамінуючої мікрофлори на 20 добу зберігання. The influence of gold, silver, dioxide of cerium and zirconium in low concentration (0.5-7.5 mg/l) on cultures of Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis BТ-2, Candida scottii КB-2, Saccharomyces cerevisiae ОB-3, Aspergillus niger Р-3, Fusarium culmorum Т-7 and Penicillium chrysogenum F-7. Nanoparticles of silver which caused complete death of vegetative cells of B. subtilis BТ-2, and about 90 % of S. cerevisiae ОB-3 in an hour of exposition, and almost complete wipeout of spores of B. subtilis BТ-2 in 24 hours, appeared the most effective antimicrobial preparation. The decrease on the one-two orders of amount of cells of B. subtilis BТ-2 and of S. cerevisiae ОB-3 at the influence of nanosolution of silver at the presence of gold was set. After addition of preparations of silver into the unpasteurized beer the decreasing on 10-20 % of bacterial and about 40 % of fungi contaminating microflora on a 20th day of shelf-life were determined.