Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Комплексна переробка вторинних матеріальних ресурсів пивоваріння(2010) Малюжко, Олена Володимирівна; Салюк, Анатолій Іванович; Тютченко, Ю. М.Представлені проблеми забруднення стічних вод на пивоварних виробництвах. Запропоновано технологію утилізації хмелевої дробини, білкового відстою та стічних вод пивоварної промисловості із застосуванням процесу метанового бродіння при температурі 52 градуси протягом 20 діб. Було досліджено значення pH залишалося постійним і було в межах 9,0 … 9,2. Початкове значення ХСК стічної води становило 2200 мгO2/ дм3, що свідчить про високий ступінь забруднення. Після закінчення процесу ферментації , значення ХСК стічної води становило 620 мгO2/дм3. Використання води з таким значенням ХСК є недопустимим, тому як спосіб доочистки нами запропоновано використання технологій аеробної ферментації. Після 48 годин аерації значення ХСК становило 20 мгO2/дм3. Проведенні досліди показали, що вміст гірких речовин по закінченню ферментації зменшився на 75%. The issues of pollution of wastewater on the brewing industry. The technology utilization hop pellet, protein sludge and wastewater brewing industry using methane fermentation process at a temperature of 52 degrees for 20 days. It investigated the pH remained constant and was within 9.0 ... 9.2. Initial COD wastewater was 2200 mhO2 / dm3, indicating a high degree of contamination. After the fermentation process, wastewater COD value was 620 mhO2/dm3. Using water with the COD value is unacceptable, because the way we proposed to use posttreatment aerobic fermentation technology. After 48 hours aeration value of COD was 20 mhO2/dm3. The experiments showed that the content of bitter substances after fermentation decreased by 75%.Документ Утилізація пивоварних стоків(2001) Малюжко, Олена Володимирівна; Нікітін, Геннадій Олексійович; Салюк, Анатолій ІвановичЗабрудненість стоків пивоварного виробництва сягає 2200 мг кисню\л, тоді як допустимі значення ХСК, за якими дозволено скидання стічних вод міську каналізацію , не повинні перевищувати допустимих норм. Стічні води пивоварного виробництва із загального стоку, у процесі анаеробного бродіння та аеробної ферментації визначили ХСК, ЛЖК, молочну кислоту, значення рН. Загальні показники по яким проводилося дослідження показало ,що значення ХСК становило 760 мг кисню\ л , але це не допустиме значення для скидання в міську каналізацію, тому було запропоновано використати аеробну ферментацію, данні показали: через 24 години – 300мг кисню\л, через 48- 20 мг кисню\л, що свідчить про ефективність очистки стічних вод. Dirty drains brewing industry reaches 2200 mg oxygen\ l, while the allowable values of COD, which allowed sewage discharge of urban sewage shall not exceed the permissible norm.Stichni water brewing industry from total runoff during anaerobic fermentation and aerobic fermentation determined COD, Volatile fatty acids, lactic acid pH. General indicators on which the survey showed that the value of COD was 760 mg oxygen \ l, but it is not permissible values for discharge into municipal sewer, so it was proposed to use aerobic fermentation, data showed: 24 hours - 300 mg oxygen \ l, 48 - 20 mg oxygen \ l, which shows the effectiveness of wastewater treatment.Документ Раціональна обробка пивоварних відходів(2001) Малюжко, Олена Володимирівна; Нікітін, Геннадій Олексійович; Салюк, Анатолій ІвановичДослідження свідчать, що побічний продукт пивоварного виробництва – білковий відстій –можна використовувати як джерело енергії, а також як сировину для кормових добавок. Досліджувалась зміна концентрації гірких речовин в процесі метанового бродіння. У збродженому білковому відстої кількість гірких речовин становила 25,85 г/л, тобто знижувалась на 27%. При наступній подвійній ектракції збродженого відстою хлороформом кількість гірких речовин зменшувалась ще на 49%, загалом на 76%. Studies show that the by-product of the brewing industry - protein-sludge can be used as an energy source and as a raw material for feed additives. We investigated the change in the concentration of bitter compounds in the methane fermentation. In the fermented protein sludge amount of bitter substances was 25.85 g / l, that is reduced by 27%. The next time a double ektraktsii digested sludge chloroform of bitter substances is further reduced by 49% in total by 76%.Документ Одержання біогазу і кормової біомаси завдяки утилізації стічних вод пивоварного виробництва(2001) Салюк, Анатолій Іванович; Нікітін, Геннадій Олексійович; Малюжко, Олена ВолодимирівнаСтічні води пивоварного виробництва містять розбавлені розчини цукрів, білків, неорганічних солей, в них також знаходяться частки землі та зерна. Як спосіб утилізації стічних вод пропонується використовувати метод анаеробно-аеробної ферментації. При використанні цього методу значення ХСК стічних вод зменшується на 65% при анаеробному зброджуванні та майже на 25% при аеробній ферментації, що сумарно становить біля 90%. Wastewater brewing industry containing dilute solutions of sugars, proteins, inorganic salts, they are also the share of land and grains. As a way of recycling waste water is proposed to use the method of anaerobic-aerobic fermentation. Using this method, the value of COD of wastewater is reduced by 65% for anaerobic digestion and almost 25% in aerobic fermentation, the total is about 90%.Документ З хмелевої дробини можна одержувати біогаз та біомасу(2000) Малюжко, Олена Володимирівна; Нікітін, Геннадій Олексійович; Салюк, Анатолій ІвановичНаводяться результати анаеробного процесу зброджування хмелевої дробини з одержанням біогазу та кормової біомаси. Для досліджень використовувалась хмелева дробина вологістю 83%. Під час ферментації визначали ХСК, ЛЖК, молочну кислоту, значення pH. При 35оС бродіння спочатку відбувалось активно, через 10 діб мало місце підкислення середовища, що свідчило про порушення процесу ферментації. При температурі 52оС бродіння тривало 30 діб, протягом усього процесу значення pH залишалося стабільним в межах 9. З 50 г хмелевої дробини утворюється 900-950 см3 біогазу.Документ Висококонцентровані стоки найдоцільніше очищати метановим бродінням(2002) Малюжко, Олена Володимирівна; Салюк, Анатолій Іванович; Нікітін, Геннадій ОлексійовичМетанове бродіння доцільно використовувати в технології очистки стічних вод, особливо концентрованих стоків харчової промисловості. До переваг цього методу відносять низьке енергоспоживання процесів анаеробного очищення, високі навантаження (до 10 кг ХСК/м3 добу при 30 С), держання метану як енергоносія (на кілограм ХСК утворюється 0,26-0,34 м3 метану), невелика кількість надлишкового мулу, що дає можливість застосування модулів доочищення. Ступінь очищення при цьому становить 99% до побутових висококонцентрованих стічних вод. Methane fermentation should be used in waste water treatment, especially concentrated waste food. The advantages of this method include low power processes of anaerobic treatment, high pressure (up to 10 kg HSK/m3 day at 30 C), holding methane as an energy (per kg COD formed 0,26-0,34 m3 methane), a small amount of excess sludge that enables application modules purification. The degree of purification in this case is 99% for household highly concentrated wastewater.