Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Природні мінерали – ефективні поглиначі шкідливих домішок із води(2012) Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджена можливість використання природних мінералів українських родовищ для адсорбційного очищення питної води від іонів заліза і амонійного азоту. The possibility of natural mineral deposits Ukrainian adsorption for purification of drinking water by iron ions and ammonium nitrogen.Документ Дослідження та обґрунтування процесу адсорбції домішок спирту природними сорбентами(2007) Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Зіновій Петрович; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Шейко, Таміла ВолодимирівнаВ статті досліджено адсорбційні властивості природних глинистих мінералів палигорськіта й гідрослюди щодо домішок етилового спирту. Обгрунтовано механізм фізичної адсорбції за допомогою важливої характеристики цих сорбентів, поруватої структури та загального об’єму пор.Документ Адсорбція амонійного азоту з питної води природними адсорбентами(2008) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Марценюк, Олександр Степанович; Мельник, Зіновій ПетровичВ статті наведено результати досліджень адсорбційного очищення питної води від амонійного азоту вітчизняними мінералами з досягненням високих органолептичних показників води. Розроблено і досліджено комбіновані адсорбенти, які оптимізовані по складу та застосування яких дозволяє зменшити вміст амонійного азоту у воді в 7 разів і знизити гідравлічний опір при фільтруванні питної води.Документ Очищення соку столового буряка сорбентами(2012) Мельник, Людмила Миколаївна; Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджено процес адсорбційного очищення від пектинових речовин соку столового буряка за допомогою шунгіта, палигоскіт, глауконіта. Встановлені раціональні технологічні параметри адсорбції пектинів для одержання сокового концентрату. For the production of vegetable juices concentrate, it is reasonable to extract part of pectic substances in order to prevent gelation process. Extraction of pectic substances from vegetable juices can be performed with the help of carbon and natural sorbents. Their adsorption selectivity facilitated the formation of combined sorbents, which showed high level of efficiency during the research.Документ Удосконалення технологічної схеми кондиціювання води(2012) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник, Зіновій ПетровичПроведено удосконалення існуючої технологічної схеми кондиціювання води шляхом встановлення двох додаткових адсорберів із палигорськітом. Запропоновано конструкцію адсорбера.