Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання і оптимізація процесу адсорбційного очищення сортівки шунгітом
    (2016) Турчун, Олена Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Матко, Світлана Василівна; Мірошник, Володимир Олександрович
    При використанні методу повного факторного експерименту розроблено рівняння регресії для визначення вмісту альдегідів в сортівці, очищеній шунгітом. Встановлено адекватність отриманого рівняння. На основі результатів досліджень із застосуванням пакету прикладних програм визначено оптимальні параметри очищення сортівки шунгітом, а саме: тривалість, температуру процеса очищення та концентрацію адсорбента. Using the method of full factorial design t he equation of regression has been developed to determine the content of aldehydes in sortivka purified by shungite . Adequacy of the developed equations has been verified. Based on the studies results and by using application software package t he optimal parameters of the process of purifying sortivka by shungite have been determined (namely duration of, temperature at purification process and concentration of the adsorbent).
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу освітлення яблучного соку шунгітом
    (2015) Матко, Світлана Василівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Бессараб, Олександр Семенович
    На основі використанняя методів математичного моделювання у статті розроблено рівняння регресії для визначення вмісту пектинових речовин і показника прозорості яблучного соку, очищеного шунгітом. Встановлено оптимальні технологічні параметри проведення процесу освітлення яблучного соку шунгітом. With the help of mathematical modelling, regression equation for determining pectin contents and indicator of transparency in apple juice processed by shungite is developed. The optimal technological parameters of the process for clarifying apple juice by shungite are obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення соку столового буряка сорбентами
    (2012) Мельник, Людмила Миколаївна; Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Зіновій Петрович
    Досліджено процес адсорбційного очищення від пектинових речовин соку столового буряка за допомогою шунгіта, палигоскіт, глауконіта. Встановлені раціональні технологічні параметри адсорбції пектинів для одержання сокового концентрату. For the production of vegetable juices concentrate, it is reasonable to extract part of pectic substances in order to prevent gelation process. Extraction of pectic substances from vegetable juices can be performed with the help of carbon and natural sorbents. Their adsorption selectivity facilitated the formation of combined sorbents, which showed high level of efficiency during the research.
  • Ескіз
    Документ
    Адсорбційне очищення соку столового буряку від нітрат-іонів
    (2012) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Жестерева, Наталія Анатоліївна; Мачай, Н. Ю.
    У статті наведено результати досліджень адсорбційного очищення соку столового буряку від нітрат-іонів природним вуглецевовмісним мінералом – шунгітом. Розглянуто динаміку змін нітрат-іонів в соку при різних умовах його оброблення. To the article the results of researches of the adsorption cleaning of juice of table beet are driven from natural mineral - shunhit. The dynamics of changes of нитрат-ионов is considered in juice at the different terms of his treatment.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення овочевих соків карбоновими і мінеральними сорбентами
    (2012) Мельник, Людмила Миколаївна; Шейко, Таміла Володимирівна
    Досліджена адсорбційна спроможність палигорськіта, глауконіта, шунгіта щодо пектинових речовин із соку столового буряка. Встановлено, що шунгіт ефективніше поглинає пектини, ніж глинисті мінерали. Наведено раціональні параметри адсорбції пектинових речовин із соку столового буряка шунгітом. Investigated adsorption capacity of palygorskite, glauconite, Shung on pectin from the juice of table beets. Found that zhung efficiently absorbs pectins than clay minerals. An rational parameters of adsorption of pectin from the juice of table beet Shung.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики адсорбції пектинових речовин шунгітом із соку столового буряка
    (2011) Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Марценюк, Олександр Степанович
    Досліджено кінетику адсорбції пектинових речовин із соку столового буряка шунгітом, визначено коефіцієнти масовіддачі та масопередачі при зовнішній та внутрішній дифузії в порах адсорбента.