Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Застосування екологічних способів для переробки нанофільтраційного пермеату молочної сироватки та отримання природних концентратів мінеральних речовин(2019) Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій Григорович; Захаров, Володимир Володимирович; Устінов, Олександр А.; Дзязько, Юлія СергіївнаУ статті досліджено баро- та електромембранні процеси для фільтрації та концентрування багатокомпонентних розчинів з органічними сполуками з метою розроблення технології очищення рідин харчової промисловості (таких як нанофільтраційний пермеат молочної сироватки, післяспиртова барда тощо) та отримання концентратів мінеральних солей. Такі розчини в молочній та спиртовій промисловостях є побічними продуктами і наявні в значних об ’ємах. З одного боку, існує проблема утилізації цих розчинів (через високий вміст органічних сполук), з іншого — вони є джерелом цінних мінералів, які було б доцільно застосовувати. This paper is devoted to the study of baro- and electromembrane processes for filtration and concentration of multicomponent solutions with organic compounds, in order to develop technology for purification of food industry liquids (such as nanofiltration of whey, grain distillery stillage, etc.) and to obtain mineral salt concentrates. Such solutions in the dairy and alcohol industries are indirect and are presented in significant volumes. On the one hand, there is a problem with the disposal of such solutions (due to the high content of organic compounds), on the other hand, they are a source of valuable minerals that would be appropriate to use.Документ Доочищення зворотним осмосом нанофільтраційного пермеату молочної сироватки(2014) Киричук, Іванна Ігорівна; Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичУ статті досліджено очищення стічних вод, отриманих після нанофільтрації молочної сироватки. Показано доцільність застосування зворотного осмосу для їх концентрування. Нанофільтраційний пермеат молочної сироватки розділяли на двох зворотно осмотичних мембранах низького тиску ESPA-1 (Hydranautics, США) та TFC-75F (Filmtec, США) при тисках 2,0—6,0 МПа. Для проведення експериментів використовували лабораторну установку тупикового типу. За результатами дослідження встановлено, що кращі розділювальні характеристиками має мембрана TFC-75F, яка показала високі значення селективності по лактозі та мінеральним речовинам. The paper is devoted to the study of wastewater treatment obtained after nanofiltration of whey. The expediency of wastewater concentration by reverse osmosis is shown. Two low pressure reverse osmosis membranes ESPA-1 (Hydranautics, USA) and TFC-75F (Filmtec, USA) were used for separation of whey permeate nanofiltration. The applied pressure varied from 2.0 to 6.0 MPa. The deadend filtration was used for the experiments. Based on the results of the study, it was found that TFC-75F membrane has better separation characteristics. It was confirmed by its high values of lactose and minerals rejections.Документ Визначення механізму забруднення нанофільтраційних мембран при розділенні молочної сироватки(2013) Киричук, Іванна Ігорівна; Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій ГригоровичНа основі аналізу наукових публікацій та проведених експериментальних досліджень встановлено основні типи та механізм формування забруднення при розділенні молочної сироватки з використанням нанофільтраційних мембран ОПМН-П (ЗАТ НТЦ «Владіпор», Росія). Експериментально підтверджено, що осад формується на поверхні мембрани Based on the analysis of scientific publications and conducted experimental studies established the basic types and mechanism formation of fouling in the separation of whey using nanofiltration membranes OPMN-P (STC "Vladipor", Russia). Experimentally confirmed that the precipitate formed on the membrane surfaceДокумент Порівняльний аналіз процесів нанофільтрації та зворотнього осмосу при розділенні молочної сироватки(2013) Змієвський, Юрій Григорович; Киричук, Іванна Ігорівна; Мирончук, Валерій ГригоровичВ даній роботі наведені результати експериментальних досліджень процесів розділення молочної сироватки нанофільтрацією та зворотнім осмосом. Визначені їх основні переваги та недоліки, що обумовлюють вибір відповідного процесу при переробці молочної сироватки. Встановлено, що за допомогою нанофільтрації можна частково знесолити розчин, а зворотнім осмосом – отримати фільтрат (пермеат) з незначним вмістом розчинених сполук. This paper presents the results of experimental studies of whey separation by nanofiltration and reverse osmosis . The main advantages and disadvantages of these processes were determined that influence the choice of appropriate process at whey separation . It was found out that due to nanofiltration we can partially demineralize solution and after reverse osmosis we can obtain permeate with the small amount of solutes .Документ Дослідження процесу контактної мембранної дистиляції в процесі виробництва лактози(2011) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Кучерук, Дмитро ДмитровичПредставлені результати досліджень розділення молочної сироватки контактною мембранною дистиляцією (КМД) з метою отримання концентрованих розчинів лактози. Експериментально встановлено вплив розташування мембран відносно поля гравітаційних сил, визначено, за яких надлишкових гідравлічних тисків процес КМД припиняється при застосуванні мембран марки МФФК-3 («Владіпор», Росія), розраховано коефіцієнт корисної дії для процесу КМД при концентруванні лактози. Отримано залежності питомої продуктивності мембран МФФК-3 в межах вмісту сухих речовин від 5 до 58 %. The results of studies of separation of whey direct contact membrane distillation (DCMD) to obtain concentrated solutions of lactose. Experimentally, the influence of the location of the membranes relative to the field of gravitational forces, it is defined under any excess hydraulic pressure DCMD process stops when using membranes brand MFFK-3 ("Vladipor, Russia), calculated efficiency for the process of concentration of lactose in the DCMD. The obtained dependencies of the mass flux of membranes MFFK-3 in the range of dry matter from 5 to 58 %.Документ Концентрування розчину лактози при комплексній переробці молочної сироватки мембранними методами(2009) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Українець, Анатолій Іванович; Грушевська, Ірина Олегівна; Кучерук, Дмитро ДмитровичКонцентровані розчини лактози — невід ємна частина технологій виробництва таких продуктів, як молочний цукор, лактулоза, глюкозо-галактозні сиропи тощо Останнім часом значно розширено асортимент продукції не лише в молочній галузі, а й у хлібопекарській. кондитерській, фармацевтичній. зросла кількість і якість продукції профілактичного и оздоровчого призначення Це невелика частка можливого застосування зазначених розчинів, то ж необхідно вдосконалювати и здешевлювати технології їх отримання. Найпростіший і найдешевший метод — переробка молочної сироватки як вторинної сировини. Concentrated solutions of lactose - an essential integral part of technology products such as lactose, lactulose, glucose-galactose syrups, etc. Recently, greatly expanded the range of products not only in the dairy industry, but also in baking. confectionery, pharmaceutical. the number and quality of preventive and wellness destination This is a small proportion of the possible application of these solutions, it is necessary to improve the technology and reduce the price of their receipt. The easiest and cheapest method - as a whey processing of secondary raw materials.Документ Процес нанофільтрації молочної сироватки(2007) Українець, Анатолій Іванович; Мирончук, Валерій Григорович; Грушевська, Ірина Олегівна; Змієвський, Юрій Григорович; Кучерук, Дмитро ДмитровичУ статті представлено обґрунтування доцільності використання молочної сироватки, для отримання цінних її компонентів – білків та лактози. Представлені експериментальні дані дослідження процесу нанофільтрації молочної сироватки. This paper presents the rationale for the use of whey to obtain valuable components - protein and lactose. Experimental research of data nanofiltration whey.