Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Інкорпорація радіонуклідів біокомпонентами харчових продуктів
    (2021) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Межубовський, Олександр Михайлович
    За останні 35 років загальний фон радіоактивності довкілля значно зріс. Подальшому його підвищенню сприяє дифузія радіоактивних речовин з місць захоронення відходів АЕС і особливо аварія на Чорнобильській атомній станції. Оскільки населення України перебуває під постійним впливом малих доз радіоактивного опромінення, то і засоби захисту повинні мати постійний характер і постійно надходити в організм людини. Це реально лише з уживанням харчових продуктів із компонентами радіопротекторної дії. The level of general radioactivity has dramatically increased within the last 35 years, owing to the fact of radioactive substances diffusion from the places of NPP waste burial, especially after Chornobyl disaster. Since Ukrainian population is being exposed to the small radiation doses, the means of protection should be subsequently taken in constantly. This would be real providing that the foodstuffs with radioprotective components are consumed by people.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимальний підбір амінокислот для подолання білкового дефіциту
    (2020) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Найважливішим компонентом їжі є білки, оскільки саме вони забезпечують ріст, утворення нових і відновлення ушкоджених тканин. Білки називають іще протеїнами, і цим терміном підкреслюється надзвичайно важлива роль білків у життєдіяльності організмів. Потреба живого організму в білках зумовлюється його потребою в амінокислотах — замінних та есенціальних. Тому зрозумілою є увага, що приділяється проблемам пошуку нових джерел білку, створення легкозасвоюваних високобілкових комплексів із рослинної сировини традиційних і нетрадиційних для харчової промисловості видів. Наукові публікації вітчизняних і зарубіжних авторів, результати власних експериментальних досліджень опрацьовані аналітичними та компаративними методами. Для поліпшення структури харчування населення, більш повного задоволення потреб організму людини в основних поживних речовинах та енергії необхідно збагачувати традиційні харчові продукти з неповноцінним складом амінокислот і створювати продукти нового покоління із збалансованим складом амінокислот. Організм здатен синтезувати необхідні білки в необхідних кількостях лише при наявності достатньої кількості всіх незамінних амінокислот — ізолейцину, лейцину, лізину, метіоніну, фенілаланіну, треоніну, триптофану, валіну. За відсутності хоча б однієї із них білки не виробляються, а їжа використовується лише як джерело енергії або накопичується у жирових відкладеннях. Тому необхідно забезпечити адекватне постачання організму цими амінокислотами за допомогою відповідного харчування зі збалансованим складом тваринних і рослинних білків. І це є одним із найістотніших чинників здоров ’я в сучасних умовах. Практично всі амінокислоти природних матеріалів перетворюються в організмі людини на важливі біологічно активні сполуки. Для поповнення білкової складової в раціонах харчування необхідним є пошук нових джерел білка, зокрема нетрадиційних. Проведені дослідження показують, що зелена маса багатьох сільськогосподарських культур може служити перспективним джерелом рослинного білка, який у поєднанні з білком тваринного походження забезпечує збалансоване білкове харчування і сприяє подоланню білкового дефіциту в населення України. Proteins are the most important component of food thanks to their ability to help growing cells, create new tissue and restore those damaged. The term “protein” can emphasize the cardinal role of these nutrients in life activity of live organisms. The need of a live entity in proteins is conditioned by its need in amino acids — both dispensable and essential. Therefore, reasonable attention is now paid to problems of searches for the new sources of proteins, working out the easily absorbed complexes from plant raw materials either traditional or non-traditional for food industry. We have based our research on scientific works by Ukrainian and foreign authors, and the results of our own experiments examined by analytic and comparative methods. To improve the structure of nutrition and to fulfill better the needs of human organism in main nutrients and energy, there is expedient to enrich the traditional foodstuffs lacking the main amino acids, and to create the new generation of foods with balanced amino acid content. Human organism is able to synthesize all the necessary proteins in necessary amounts only if the essential amino acids (isoleycine, leycine, methyonine, phenylalanine, treonine, tryptophan, valine) are present in proper quantities. Unless one of the listed is absent, proteins cannot be synthesized, and foods are utilized just as the source of energy, or are deposited in fats. Therefore, we should provide the adequate supply of the organism with these amino acids, and the rational nutrition with balanced plant and animal proteins will be the best way to do it. Practically all of the amino acids absorbed from natural raw materials transform into important biologically active substances in human organism. To refill the protein component in diets, it is necessary to search for the new sources of protein, including those non-traditional. Conducted researches have shown that the green mass of many agricultural plants may serve a perspective source of plant proteins that in combination with those of animal origin would provide the well-balanced protein nutrition and help overcome the protein deficit in Ukrainian population.
  • Ескіз
    Документ
    Функціональне харчування у системі відновлення здоров’я та екологічного захисту населення
    (2000) Сімахіна, Галина Олександрівна; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Науменко, Наталія Валентинівна
    Показано, що сучасні світові тенденції в галузі харчування пов’язані зі створенням функціональних продуктів широкого асортименту, які при щоденному використанні у складі раціону сприяють відновленню здоров’я та підтриманню його на належному рівні. З’ясовано проблеми їх створення, механізм дії на живий організм та проаналізовано ряд груп продуктів функціонального харчування, що користуются попитом на світовому та вітчизняному ринках. It is shown that the current global trends in nutrition related to the creation of a wide range of functional products that are in daily use in the diet help to restore health and maintain it at an adequate level. Found out the problem of their creation, the mechanism of action of a living organism and analyzed a number of groups of functional food that korystuyutsya demand in global and domestic markets.