Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Традиційні застільні практики козацької старшини (на матеріалах щоденників Якова Марковича)
    (2016) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
    У статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше виділені традиційні приводи для святкових трапез козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типи та тривалість святкових застіль, відповідно до нагоди, з якої вони відбувались. Розглянуто типові правила їх проведення та виділено передумови відхилення від загальноприйнятих норм. In an article on the basis of diaries J. Markovic marked the first time the traditional drives for holiday meals Cossack first half of the eighteenth century. The types and duration of holiday feasts, according to the occasion on which they are made. Typical rules of conduct and allocated prerequisites deviation from accepted norms.
  • Ескіз
    Документ
    Їжа у повсякденному житті козацької старшини як природня необхідність та соціальна ідентифікація
    (2016) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
    У статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше реконструйований режим харчування козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типовий час прийому їжі і виділені основні та другорядні трапези. Розглянуто сировинний склад харчування еліт, виділено типові та делікатесні харчові продукти. Наголошено на домінуванні соціальної складової над фізіологічною у харчуванні представників козацької верхівки. In an article on the basis of diaries J. Markovic was first reconstructed diet Cossack first half of the eighteenth century. Determined typical meals and selected primary and secondary meal. Considered a raw material composition food elite, highlighted typical and delicious food. Emphasized the dominance of the social component of nutritional physiology representatives of the Cossack elite.
  • Ескіз
    Документ
    Проблема продовольчого забезпечення армій, як фактор розвитку харчових технологій
    (2016) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
    У статті досліджується проблема продовольчого забезпечення армій, як фактор розвитку харчових технологій. In the article the problem of food security armies, as a factor in the development of food technologies.
  • Ескіз
    Документ
    До проблем міждисциплінарності сучасних наукових досліджень у сфері харчування
    (2014) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
    Піднімається проблема необхідності створення нового інтегрального напрямку наукових досліджень, що охоплював би коло якнайширших питань, пов’язаних з їжею. З’ясовуються критерії об’єкта досліджень, що дозволяє вказати на відсутність єдиного розуміння та визначення понять їжа та харчування. Аналізуються функції їжі як біологічної потреби та соціального фактору. Подається огляд основних наук та напрямків, до тематики яких входить дослідження продовольчого забезпечення людства, фізіології, філософії і культури вживання їжі та технології виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів тощо. Окремо зосереджено увагу на доробку вітчизняних науковців. Це дозволило дійти висновку, що світова наука віддає належне їжі у найдрібніших деталях і аспектах, однак наголошується, що існуючий вузькопрофільний підхід унеможливлює формування цілісного уявлення. In the article there is risen a problem of necessity of creation the new integral direction of scientific research which would cover the widest possible range of issues connected with food. There are investigated the criteria for the object of research, what allows indicate a lack of common understanding and determining definitions food and nutrition. There are analyzed the functions of food as a biological needs and social factors. There is given a review of the basic sciences and directions, to study subjects which human food supply, physiology, philosophy and culture of eating and production, processing and storage of food etc. are included. Separately there is made a focus on the heritage of national scientists. It made possible to conclude that the world science pays tribute to the food in the smallest details and aspects, but there is noted that the current narrow approach prevents the formation of a holistic view.