Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив заліза на анаеробну обробку білок- та сульфатовмісних стічних вод(2002) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Іванов, Володимир МиколайовичДосліджено вплив тривалентного заліза у вигляді хлориду або гідроксиду на анаеробне очищення білок- та сульфатовмісних стічних вод. Показано позитивний ефект внесення тривалентного заліза в стічну воду, який полягає у збільшенні виходу біогазу, зменшенні вмісту сірководню в ньому, зниженні пригнічення життєдіяльності метаногенних бактерій. Рекомендовано використовувати залізо (III) як додаток, що підвищує якість анаеробного очищення білок- та сульфатовмісних стічних вод.Документ Одержання нового азотного добрива пролонгованоi дiї при повторному використанні бiлкових компонентiв стiчних вод харчових виробництв(1998) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Ямковий, О. О.; Іванов, Володимир МиколайовичДослiджено можливiсть використання залiзо-амонiйного осаду (ЗАО), утвореного після модифiкованого бiлологiчного очищення модельних бiлоквмiстних стiчних вод. Вивчено хiмiчнi властивостi осаду, швидкiсть його деградацii в аеробних та анаеробних умовах. Показано перспективнiсть застосування ЗАО як ефективного та екологiчно безпечного азотного добрива пролонгованоi дiї.Документ Вплив іонів заліза на метанове зброджування жировмісних стічних вод(2000) Карпенко, В. І.; Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Стабніков, Віктор Петрович; Салюк, Анатолій ІвановичДосліджено вплив іонів тривалентного заліза на метанове зброджування жировмісних стічних вод. Показаний позитивний ефект внесення заліза(III) в стічну воду, який полягає в інтенсифікації газовиділення. Це зумовлено зменшенням пригнічення метаногенезу жирними кислотами внаслідок утворення їх нерозчинних сполук із залізом та можливої зміни окислювально-відновлювального потенціалу в середовищі до рівня, оптимального для метаногенезу. У додаткових експериментах показано, що при метановому бродінні олеїнової кислоти біогаз майже не виділявся і концентрація метаногенних бактерій постійно зменшувалась. В той же час зброджування олеата тривалентного заліза супроводжувалось інтенсивним утворенням біогазу та зростанням кількості метаногенних бактерій. The influence of ferric chloride on methanogenic treatment of fat-containing wastewater was studied. An addition of ferric chloride increased the biogas production rate. It was caused by diminishing of ingibition of methanogenesis by free fatty acid because they were precipitated as the ferric salts and possible change of redox potential to optimal for methanogenesis value. Production of biogas and growth of methanogenic bacteria were absent for methanogenic fermentation of the oleic acid, but ferric oleate supported the production of biogas and growth of methanogenic bacteria.Документ Вибір режиму культивування хлібопекарських дріжджів на селеновмісному живильному середовищі(2004) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Устинов, Юрій Васильович; Ларіонова, І. В.; Антонюк, Марія Миколаївна; Лич (Ткаченко), Інна ВалентинівнаПроведено досліди, спрямовані на вибір оптимального режиму внесення джерела селену (у вигляді селеніту або гідроселеніту) в живильне середовище в процесі вирощування хлібопекарських дріжджів, що забезпечував би отримання продукту високої якості. Показано недоцільність порційного внесення джерела селену в живильне середовище при виробництві селенозбагачених дріжджів. Рекомендовано застосування одноразового внесення селеновмісного розчину на початку культивування. The aim of present research was the study the influence of the periodic addition selenium to the medium on the yeast quality. The quality of yeast cultivated with the portion addition of selenium changed for the worse comparing with the control. The most optimal variant was the addition the solution of NaHSe03 one time at the beginning of the cultivation.Документ Використання селенозбагачених дріжджів у хлібопекарському виробництві(2004) Аксьонова, І. В.; Антонюк, Марія Миколаївна; Устинов, Юрій Васильович; Стабнікова, Олена ВсеволодівнаВивчено можливість використання селенозбагачених дріжджів у хлібопекарській промисловості. Показано необхідність введення цукру в рецептуру тіста і збільшення тривалості розстоювання напівфабрикатів для виготовлення селенозбагачених булочних виробів профілактичного призначення високої якості зі збереженням основних параметрів технологічного процесу. The possibility of the use of selenium-enriched yeasts in the baking industry. The necessity of the introduction of sugar in the recipe and increase the time of the test proving semis to obtain preventived high selenium-enriched bakery products with maintaining the basic parameters of the process.Документ Селеновмісні добавки(2002) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Устинов, Юрій Васильович; Антонюк, Марія МиколаївнаРезультати проведених досліджень свідчать про можливість використання селеновмісних рослинних добавок при виготовленні хлібобулочних виробів. Внесення домішок із збагачених селеном проростків дає змогу підвищити якість хлібобулочних виробів та надати їм лікувально-профілактичних властивостей. The results suggest the possible use of selenium supplements in the manufacture of bakery products. Adding supplements of selenium-enriched seedlings can improve the quality of bread and give them health care properties.