Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
22 результатів
Результати пошуку
Документ Економічні, технологічні та нормативні аспекти глікозаміногліканів біотехнологічного походження в сучасній косметології(2024) Грищенко, Марина Іванівна; Старовойтова, Світлана ОлександрівнаНа сьогодні, відзначається значний попит на косметичні засоби з глікозаміногліканами (ГАГ), зокрема гіалуроновою кислотою як найпопулярнішим anti-age компонентом завдяки її здатності притягувати воду. Це можна помітити аналізуючи численні наукові публікації в котрих описуються переваги і недоліки різних способів отримання ГАГ. Як показують ці джерела найоптимальнішим способом одержання даних сполук є мікробний синтез і вже на сьогодні переважну більшість гіалуронату отримають саме цим способом. Але враховуючи те, що природні продуценти гіалуронової кислоти (ГК) це переважно патогенні мікроорганізми, для росту котрих використовують середовища з серцево-мозковою інфузією чи кров’ю, в публікаціях особлива увага приділяється оптимізації умов культивування, генетичній інженерії та іншим сучасним технологіям для досягнення більш чистого продукту, що не міститиме патогенних агентів. Наразі, найефективнішим та непатогенним продуцентом гіалуронової кислоти визнано генетично-модифікований штам Bacilius subtilis 3NA, котрий дозволяє отримати 7 г/л ГК. Хоча це не так багато якщо порівнювати з Streptococcus equissp. еqui (12 г/л), зате значно знижується ризик отримання забрудненого гіалуронату і зменшуються витрати на додаткове очищення цільового продукту. Завдяки генній інженерії вдалося отримати хондротоїн, альгінат та гепарин мікробіологічним шляхом, а це значно екологічніше та безпечніше ніж екстракція з тваринної сировини. На основі сучасних наукових публікацій, було проаналізовані різні методи післяфермантаційного очищення ГАГ і виявлено, що в промислових масштабах економічно вигідною є електрофільтрацію при очищенні ГК.Документ Взаємозв’язок сучасних бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів та COVID-19 in vivo(2021) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаУ статті показаний двонаправлений зв’язок між віссю кишечник-легені, що обумовлюється розчинними мікробними метаболітами, які транспортую-ться кровотоком. Кишкова мікробіота продукує багато дифундуючих метабо-літів з імуномодулюючими властивостями. Потенційний благотворний вплив бактеріотерапевтичних препаратів і продуктів функціонального харчування, збагачених пробіотичною мікрофлорою, під час респіраторно-вірусної інфекції підтверджує можливість їх використання як терапевтичних засобів під час інфекції COVID-19. Оскільки мікробіоту можна підтримувати, застосовуючи адекватні, без-печні та порівняно недорогі бактеріотерапевтичні препарати (про-, пре-, синбіотики, імунобіотики, функціональні продукти харчування, збагачені про-біотичними мікроорганізмами тощо), їх призначення слід розглядати як до-даткове лікування для обмеження прогресування COVID-19 в інфікованих пацієнтів або як профілактичну стратегію для неінфікованих людей, що перебувають у групі ризику під час розширення локалізації COVID-19 або повторних хвиль захворювання.Документ Перспективи розробки імунобіотиків для корекції мікробіоти людини та наслідків її порушення(2017) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаВ роботі показано, що стратегія ефективного застосування імуномодулюючої активності пробіотиків містить три складових. Перша – знання складу та функцій мікрофлори різних компартментів з урахуванням ентеротипу, вікових та індивідуальних особливостей метаболому мікробіоти, причин та характеру дисбіозу. Друга – оцінка стану системної та локальної імунологічної реактивності, імунопатогенетичних складових патологічного процесу, циркадної динаміки його протікання. Третя – детальний аналіз та облік усіх властивостей та механізмів дії пробіотичного (-их) мікроорганізму (-ів), зокрема характеру та направленості імуномодулюючої дії. Комплексна оцінка всіх складових дозволяє визначити характер необхідної імуномодуляції, склад пробіотику, режим і дози його застосування, а також реалізувати потенціал пробіотиків цілеспрямовано, досягнувши максимальної ефективності застосування цих лікарських засобів. The first is knowledge of the composition and functions of the microflora of different compartments, taking into account entropy, age and individual characteristics of metabolic microbiota, causes and nature of dysbiosis. The second is an assessment of the state of systemic and local immunological reactivity, immunopathogenetic components of the pathological process, circadian dynamics of its flow. The third is detailed analysis and consideration of all properties and mechanisms of action of the probiotic microorganism (s), in particular the nature and direction of the immunomodulatory action. Comprehensive evaluation of all components allows us to determine the nature of the required immunomodulation, the composition of the probiotic, the mode and dose of its application, as well as to realize the probiotic potential purposefully, reaching the maximum effectiveness of the use of these drugs.Документ Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю як основи продуктів функціонального харчування і бактеріотерапевтичних препаратів(2016) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаРозглянуто види, джерела видалення та дана характеристика танинів. Проаналізовано шляхи біодеградації основних видів танінів і ферменти, що беруть участь в процесах їх розкладу. Показано можливе використання і значення танінів у різних галузях промисловості, особливо в харчовій і фармацевтичній. Висвітлено перспективи застосування пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю в якості основи фармацевтичних препаратів - пробіотиків і продуктів функціонального харчування. The types of tannins and their sources of selection were considered. The characteristics of the structure and properties of tannins, especially of bacterial origin were given. Positive and negative properties of various tannins, mainly of vegetable origin were reviewed. The ways of biodegradation of the main types of tannins and enzymes involved in the processes of their decomposition were analyzed. The possibility of using tannins and their value in a variety of industries, especially in the food and pharmaceutical was shown. Literature data of many known researchers concerning of bacterial tannase activity and methods of its determining and also isolation bacteria with tannase activity were summarized. The main tannase-producing bacteria, especially with potential probiotic properties and the ability to use in creating bacterial drugs and functional foods were shown. Application perspectives of tannase activity of probiotic microorganisms as a basis for pharmaceutical products - probiotics and functional foods enriched with probiotic microorganisms relevant to the antioxidant and anti-tumor properties were covered. Practical use of tannase still quite limited due to the insufficient study of its properties, the complexity of production and purification were noted.Документ Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів в функціональних продуктах харчування та медицині(2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Карпов, Олександр ВікторовичРозглянуто можливість використання пробіотичних мікроорганізмів з імуномодулюючими властивостями щодо удосконалення якісних характеристик функціональних продуктів харчування та пробіотиків. Наведено механізми реалізації імуномодулюючих властивостей пробіотичними мікроорганізмами та представниками мікробіоти. The possibility of using probiotic microorganisms with immunomodulatory properties for improving the quality characteristics of functional foods and probiotics were considered. Mechanisms of immunomodulatory properties, which including immunostimulation, immunosuppression and and bipolar action, probiotic microorganisms and representatives of the microbiota of macroorganism were implemented. Modulation of immunological reactivity - one of the important mechanisms of probiotic microorganisms that can be the basis for the differentiated application of probiotic drugs for the prevention and treatment of different spectrum diseases was described. Comprehensive assessment of all components of the modulation of immune reactivity allows to define the required character of immunomodulation, composition of probiotics and Functional Foods and regime and dosage of application was shown.Документ Спектр антимікробної дії протигрибкового препарату Есулан(2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Орябінська, Лариса Борисівна; Лубенець, Віра ІльківнаДослідження деяких потенційних механізмів дії вітчизняного антимікотику Есулану, а саме спектру антимікробної активності по відношенню до грампозитивних, грамнегативних бактерій, мікроскопічних грибів та дріжджів; вплив на морфологічні ознаки та ферментативну активність дріжджів. Research some potential mechanisms of domestic antimycotic Esulanum such as spectrum antimicrobial activity against gram-positive, gram-negative bacteria, microscopic fungi and yeast; influence on morphological characteristics and enzymatic activity of yeast.Документ Вивчення потенційного механізму дії вітчизняного протигрибкового препарату Есулану(2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Орябінська, Лариса Борисівна; Лубенець, Віра ІльківнаУ статті вивчено потенційний механізм дії вітчизняного антимікотику Есулану на моделі дріжджів Candida tropicalis. Експериментально доведено, що Есулан у субфунгіцидній концентрації (125 мкг/мл) пригнічує синтез обох нуклеїнових кислот в клітинах C. tropicalis. Отримані ІЧ-спектри виявили, що Есулан не впливає на зовнішній полісахаридний профіль клітин C. tropicalis. Продемонстровано, що під впливом субфунгіцидної концентрації Есулану відбувається збільшення концентрації всіх досліджених мікроелементів усередині клітин C. tropicalis. Більш детальне вивчення механізму дії Есулану на грибну клітину планується провести в подальших дослідах. The potential mechanism of action of antimycotic Esulanum on model of yeast Candida tropicalis was studied. Experimentally proved that Esulanum in subfungicide concentration (125 ug/ml) inhibits the synthesis of both nucleic acids in C. tropicalis cells. The obtained IR spectra found that Esulanum not affect the external profile polysaccharide C. tropicalis cells. The increases of intracellular concentrations of all investigated microelements C. tropicalis cells under the influence of Esulanum were demonstrated. A more detailed study of the mechanism of Esulanum action on yeast cell planned in future experiments.Документ Вивчення впливу антимікотику Есулану на ліпідний склад та функції цитоплазматичної мембрани дріжджів Candida tropicalis(2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Орябінська, Лариса Борисівна; Лубенець, Віра ІльківнаУ статті вивчено потенційний механізм дії вітчизняного антимікотику Есулану на моделі дріжджів Candida tropicalis. Показано, що Есулан володіє мембранотропним ефектом при фунгістатичних та субфунгіцидних концентраціях. Характерна форма кривої «ефект-доза» свідчить про високу ступінь кооперативності структурних переходів мембран клітин C. tropicalis в присутності Есулану. Жодних якісних змін у складі мембранних ліпідів дріжджових клітин під впливом Есулану не було виявлено, але в кількісному вмісту окремих ліпідних фракцій були виявлені значні зміни. У той же час, субфунгіцидна концентрація Есулану призводила до зменшення концентрації майже всіх фракцій фосфоліпідів. The potential mechanism of action of antimycotic Esulanum on model of yeast Candida tropicalis was studied. Esulanum had membranotropic and fungistatic effect at subfungicide concentrations was shown. The characteristic shape of the curve "effect-dose" indicated a high degree of cooperativity structural transitions of C. tropicalis cell membranes in the presence of Esulanum. Qualitative changes in the composition of membrane lipids of yeast cells under the influence of Esulanum were found, but in the quantitative content of individual lipid fractions were detected significant changes. At the same time, subfungicide Esulanum concentration leads to decrease in the concentration of all phospholipids fractions.Документ Технологічні аспекти одержання пробіотиків(2014) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Скроцька, Оксана Ігорівна; Пенчук, Юрій Миколайович; Дорошко, Юлія МиколаївнаУ статті розглянуто сучасні аспекти одержання пробіотичних препаратів. Підкреслено, що підвищення ефективності вітчизняного виробництва пробіотиків є актуальним завданням, для вирішення якого необхідна розробка елементів технологічної уніфікації. Основні стадії отримання пробіотичних препаратів, що пов’язані з накопиченням мікробної біомаси та її стабілізацією, є об’єктами інтенсивних досліджень. Розробка й практичне застосування однотипових поживних середовищ для культивування виробничих штамів бактерій і захисних середовищ для ліофілізації препаратів відображають сучасний рівень уніфікації технології пробіотиків. Modern aspects of preparing pro-biotic agents are considered in this study. Increasing the efficiency of a domestic production of probiotics is an actual task which requires developing the technological unification. The main stages of preparing the pro-biotic preparations involving the accumulation of microbic biomass and its stabilization are the objects of constant study. Development and practical application of the same nutrient mediums for cultivation of production strains of bacteria and protective environments for a liofilization of preparations reflect modern level of unification of technology of preparing probioticsДокумент Імунодолуюючі властивості бактерій роду Lactobacillus(2009) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Тимошок, Наталія Олександрівна; Горчаков, Володимир Юрійович; Співак, Микола ЯковичДосліджено імуномодулюючі властивості композиції, що містить живі клітини бактерій роду Lactobacillus: L. delbrueckiisubsp. Bulgaricus LB86 ВКПМ-В-5788, L. delbrueckiisubsp. delbrueckii DSM20074, L. rhamnosus LB31ІMB-B-7038, L. acidophilus, L. rhamnosus V®. Показано, що стимуляція фагоцитарної системи під впливом композиції лактобактерій корелювала з підвищенням функціональної активності природних клітин кілерів, а також їх впливом на синтез цитокінів: інтерферону та фактора некрозу пухлин. Immunomodulation properties of the composition which contains live cells of bacteria of genus Lactobacillus: L. delbrueckii subsp. bulgaricus LB86 VKPMB- 5788, L.delbrueckii subsp. delbrueckii DSM20074, L. rhmanosus LB3 1MB B-7038, L. acidophilus, L. rhamnosus Vя were studied. Stimulation of phagocytic system under the influence of lactobacteria composition correlated with an increase of cytotoxic activity of natural killer cells and with their influence on synthesis of cytokines: interferon and tumor necrosis factor was shown.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »